Kvinnene vil, men får de slippe til?   

19.02.2020 | Leserinnlegg: Trond Backer, adm. dir i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen Styringsgruppen i WiB: Vibeke Holm Ruud Nina Torjesen Adriana Ruiz Vibekke Hellesund Helle Mellingen Tina Abrahamsen Margrethe Saga Ingrid Michalsen
Vi må snakke mer om hva vi definerer som gode lederegenskaper, og hvilke holdninger kvinner møter i ansettelsesprosesser. 
Hodejeger Bjørn Åstveit adresserer tematikken i en kronikk i Fædrelandsvennen 10. februar. Og han retter en liten pekefinger mot arbeidsgiverne: «Likevel holder mange virksomheter seg med godt voksne menn i nøkkelposisjonene. Det tar tid å kaste gamle vaner og fordommer i søpla, både de uttalte og de usagte.»

Deretter sparker han ballen over til kvinnene. De må tørre å hive seg frampå, tørre å snakke seg opp i intervjuene og vise mer selvtillit.  Åstveit har en direkte oppfordring til kvinnene: «Vis hva dere kan, hva dere er verdt, og stol på at dere takler jobben dere har lyst på!».

Men hva møter egentlig godt kvalifiserte kvinner som søker toppleder – og lederjobber?

Og hva legger man egentlig i det å være en “god leder”?

Markedshøyskolen i Oslo gjennomførte i 2015, i samarbeid med tankesmien Agenda, en undersøkelse hvor studenter på skolen ble presentert for to fiktive ledercase: Hans og Hanna. Halvparten av studentene ble presentert for kvinnen, den andre halvdelen mannen. Beskrivelsene av "Hans” og “Hanna” var identiske, men de to lederne ble vurdert vesentlig ulikt. “Hans” var hardtarbeidende, målbevisst og handlekraftig. “Hanna” ble vurdert som egoistisk, usympatisk og kald.

Vi ser samme tendenser i vår region. Det bekrefter funn gjort av teamet bak pilotprosjektet Likestilt Arbeidsliv, hvor 15 virksomheter på Sørlandet deltok og over 15.000 ansatte svarte på en undersøkelse knyttet til likestilling og mangfold på arbeidsplassen sin. Det å være kvinnelig leder ble vurdert som vesentlig vanskeligere enn for en mann. Denne undersøkelsen ble foretatt i 2017.

Og den nasjonale likestillingsindeksen fra SSB bekrefter det samme år etter år: Agder har jumbo-plassen.
Vi vet at nettverk er en kritisk faktor for profesjonell fremgang. Vi vet også at menn har større sjanse for å rykke opp i ledende posisjoner.

Vi er landsdelen med færrest andel kvinnelige ledere i privat næringsliv.

Naturligvis bør enda flere kvinner søke på lederjobbene. Men så lenge hodejegere, styreledere, arbeidsgivere og andre lener seg på at kvinner ikke våger å hive seg frampå, eller at de, som Åstveit skriver, ikke har nok «selvtillit og selvbilde», ja, så er jo det en bekvem forklaring på hvorfor ikke flere arbeidsgivere ansetter kvinner i lederposisjoner.

Flere kvinner kan fortelle om både nedlatende og fordomsfulle opplevelser: «Sikker på at du takler en så krevende jobb med små barn hjemme?». “Har dere planer om å stifte familie snart?” «Er du moden for en så krevende rolle?»

Disse holdningene trenger vi å adressere, og vi trenger å gjøre det skikkelig. For tenk talentene arbeidsgiverne går glipp av! Og tenk hvilke verdifulle innspill og perspektiver ledergruppene og styrerommene går glipp av hvis sammensetningen blir for lik.

Vi vet at nettverk er en kritisk faktor for profesjonell fremgang. Vi vet også at menn har større sjanse for å rykke opp i ledende posisjoner.

Dette er hovedgrunnen til at vi har Women in Business.

Et kompetansehevende nettverk for kvinner med lederstillinger eller ambisjoner om å få det. Nettverket er i regi av Næringsforeningen, og har en hel rekke aktiviteter gjennom året. Foredrag, debatter og kurs. Majoriteten av disse er åpne for både kvinner og menn.

Så har vi et par treffpunkt i året hvor vi kun har åpent for kvinner som er medlem i nettverket.

Det er godt å ha et sted hvor man kan sparre med profesjonelle kvinner i andre bransjer. Møte eldre med mer erfaring og kunnskap, eller få inspirasjon fra nye, yngre ledere. Utveksle erfaringer, lære av hverandre.  Ha et sted hvor man kan søke råd og inspirasjon.

250 kvinner er med i Women in Business.  Forhåpentlig er mange av disse morgendagens ledere- og toppledere på Sørlandet. Det er i alle fall målet vårt.

 

Trond Backer, adm. dir i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen

Styringsgruppen i WiB:

Vibeke Holm Ruud

Nina Torjesen

Adriana Ruiz

Vibekke Hellesund

Helle Mellingen

Tina Abrahamsen

Margrethe Saga

Ingrid Michalsen

(Leserinnlegg først publisert på fvn.no 18.02)
facebook

Relaterte saker