Isabelle Ringnes. Foto: Hun Spanderer

Knuser myter om likestilling

14.11.2018 | Margrethe Saga
Selv om Norge er et av verdens mest likestilte land, finnes det mange ubevisste kjønnsbaserte forventninger i samfunnet som begrenser kvinner, og i noen grad menn. Det vil Isabelle Ringnes og Marie Louise Sunde gjøre noe med.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
- Det handler om de enormt mange handlingene som gjøres, og signalene som sendes, hver eneste dag, som man ikke tenker over at er diskriminering. Med det så mener jeg for eksempel at dersom en mann hadde fått samme kommentar, samme blikk og samme arbeidsoppgaver som kvinner av og til får, så hadde man reagert. Når man snur det på hodet så blir det synlig.

Det sier Isabelle Ringnes, som sammen med Marie Louise Sunde står bak den frivillige organisasjonen Hun Spanderer. Organisasjonen arbeider med å adressere ubevisst kjønnsdiskriminering i arbeidslivet, og jobber for økt kjønnsbalanse.

Vanskelig å legge merke til

- Ofte er den ubevisste diskrimineringen veldig vanskelig å se, og det er derfor det er så viktig å bli bevisst på det. Det er ofte snakk om små signaler som sendes, og som kan være kleint å si ifra om nettopp fordi det er så lite. Men legger man alle situasjonene sammen, så ser man det.

Hun Spanderer ble opprettet i 2015, etter at grunnlegger Marie Louise Sunde hadde vært på FNs kvinnekonferanse.

- Der hørte hun Emma Watson lansere kampanjen «He for She», som inviterte menn til å ta del i likestillingsbevegelsen. Watson avsluttet sin tale med «If not me, who? If not now, when?». Dette inspirerte Marie til å arbeide med dette hjemme i Norge.

[caption id="attachment_14080" align="alignnone" width="293"] Marie Louise Sunde. Foto: Kristoffer Myhre[/caption]

Etter konferansen startet arbeidet med å finne et konsept som ville fungere i Norge, et av verdens mest likestilte land.

- Juridisk er vi likestilte, men vi har fremdeles en del ubevisst diskriminering i arbeidslivet. Da vi startet i 2015, var det ingen som mente at dette var et problem i Norge. Det var vanskelig å få med seg folk, vanskelig å fortelle folk at dette var et problem vi måtte ta tak i. Nå har vi holdt på i noen år, og etter hvert har vi sett at dette har blitt en mobilisering. Nå er det en forståelse for at dette faktisk er et problem også i Norge, sier Ringnes.

Mange støttespillere

Siden 2015 har Hun Spanderer hatt to kampanjer i sosiale medier, hvor toppledere og kjendiser har vist sin støtte til arbeidet.

- Den andre kampanjen var rettet mot næringslivet, og da fikk vi fart på sakene. Vi merket at bedriftene begynte å ville se etter løsninger på den ubevisste kjønnsdiskrimineringen og hvordan man kan øke kjønnsbalansen i arbeidslivet.

Ringnes og Sunde mener utfordringen med ubevisst kjønnsdiskriminering angår alle.

- Det handler om fundamentale menneskerettigheter, og at alle skal ha like rettigheter uavhengig av kjønn. Det er ikke slik i alle tilfeller, og det er vanskelig å adressere det ubevisste. Du vet at det er der, men det er vanskelig å sette fingeren på hva som ligger bak. Hver enkelt situasjon kan sees på som banal, og det kan til og med være en spøk. Men sammenlagt blir alt dette et problem. Vi lar oss forme av kjønnsstereotypier og diskriminerer ubevisst på grunn av det. Det tror jeg hver eneste minoritet har kjent på, forklarer Ringnes.

Forskningsbasert materiale

I dag har de tatt arbeidet et hakk videre, og startet selskapet «Shes got this». Nå jobber de sammen med flere forskningsmiljøer for å finne ut av hvordan man kan øke kjønnsbalansen i næringslivet.

- Vi samler blant annet inn data fra bedrifter, for å finne ut av hvor ubalansen oppstår.

Tanken bak dette er å finne ut av hvordan man kan oppnå reell balanse, og på den måten bedre måloppnåelsen og de økonomiske resultatene i bedriften.

Besøker Kristiansand

19. november kommer Sunde og Ringnes til Kristiansand, og tar med dette med seg Hun Spanderer til Sørlandet for første gang.

- Det gleder vi oss veldig til. Vi går faktabasert til verks, og kommer til å knuse en del myter som er forbundet med problemstillingen, særlig når det kommer til kvinner i ledelse, avslutter Sunde, som vil invitere til diskusjon fremfor å peke finger.

Les mer om arrangementet og meld deg på her!
facebook