SPENN
Anna Gunningberg trekker frem at Trainee Sør kan bidra til vekst for flere virksomheter.

Jubilerende regionsutvikler

11.12.2019 | Tekst: Jan Frantzen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Trainee Sør-leder Anna Gunningberg jobber hardt for å frem Sørlandets fremtidige kompetanse. Det gir resultater. Nå har programmet også vakt interesse utenlands.
Anna Gunningberg tørker en tåre. Vi har minnet henne om Trainee Sørs 15-årsjubileum i november, og de sterke tilbakemeldingene hun fikk fra traineene. Om at hun ser mennesker, at hun er en god lytter, at hun er inkluderende, empatisk og omsorgsfull. Det er ord som rører henne.

– Jeg må jo ta det innover meg. Man føler ofte selv at man ikke strekker til, og da er det veldig fint med sånne tilbakemeldinger, sier hun.

Siden 2010 har Gunningberg vært daglig leder i det regionale trainee-programmet, som driftes gjennom et tett samarbeid mellom 40 ledende selskaper og organisasjoner på Sørlandet. I tillegg til det overordnede ansvaret er hun også arkitekten bak programmet. Og Gunningberg er kjent for å legge sjela i arbeidet.

– Hva er det som er givende med denne jobben?

– Det må være inspirasjonen det er å bygge opp andre mennesker til å lykkes. Det er utrolig spennende å oppleve progresjonen, og det er inspirerende for meg og mitt lederskap å hjelpe disse unge menneskene inn i næringslivet. I tillegg er det mange ledere og mentorer som stiller opp for dem på arbeidsplassene. Det er først nå jeg innser hvilket avtrykk dette programmet setter på Sørlandet. Det er regionsutvikling, og det har jeg aldri jobbet med tidligere, sier 54-åringen.
Jeg må hjelpe noen litt opp og noen må jekkes litt ned

Tett samarbeid

Trainee Sør rekrutterer unge mennesker med utdanning på mastergradsnivå. Visjonen er at disse gjennom erfaring fra ulike virksomheter skal styrke Sørlandets konkurranseevne på sikt. I tillegg til daglig ledelse og administrative oppgaver, består Gunningbergs hverdag av coaching, rådgivning og koordinering av traineer og virksomheter. Og hun engasjerer seg i hver enkelt person som kommer inn dørene.

– Jeg står bak og heier, tilrettelegger og coacher. De som kommer inn her er dyktige folk med høy utdanning. Og så må noen hjelpes litt opp, noen må jekkes litt ned, noen må styres i riktig retning. Jeg har jobbet med mennesker lenge, og anerkjennelse er helt avgjørende for at man kan lykkes i å gjøre en jobb. Jeg er interessert i folk, og synes det er spennende med hver og en av dem. Jeg får være med på en reise helt fra begynnelsen, og den reisen er det lett å bli engasjert i, sier hun.

Gunningberg har selv mange typer erfaringer fra egne arbeidsgivere. Hun har opplevd oppturer og nedturer, og hun har jobbet med krisehåndtering i SAS. Summen er et godt innblikk i mange forskjellige mennesketyper, i mange forskjellige livssituasjoner.

– Det har blitt en del samtaler, både med mennesker i lykkelige omstendigheter og mennesker i sørgelige omstendigheter, folk i motgang og folk i medgang. Det har nok fått en høy verdi for meg. Kanskje er jeg blitt en god lytter av det. Og ved å lytte til noen, anerkjenner man dem. Det handler ikke om å gi ros til enhver tid, sier hun.

[caption id="attachment_17351" align="alignnone" width="800"] I snart ti år har Anna Gunningberg loset nyutdannede gjennom Trainee Sør. De aller fleste får fast jobb i etterkant.[/caption]

Bakgrunn fra Sverige

Gunningberg er opprinnelig fra det hun kaller «trygge omgivelser» i Västerås i Sverige. Som ung var hun involvert i alpint og fotball, og i tenårene dro hun til USA for å studere. Da hun var 20 begynte hun å jobbe i utlandet. Etter hvert møtte hun en sørlending, og da ble tilhørigheten flyttet til Norge – og etter hvert til Kristiansand, hvor hun nå sitter og jobber med Markens like utenfor døra.

– Ved å flytte hit måtte jeg slippe tak på selvstendigheten jeg hadde bygget opp i Oslo. Da var denne jobben gull verdt, for jeg kjente få i Kristiansand. Så jeg måtte ut og bygge relasjoner. Nå kjenner jeg ganske mange …

Trainee Sør har lik fordeling mellom kvinnelige og mannlige traineer. Ti prosent har flerkulturell bakgrunn. At mange med fremmedspråklige navn sliter med å bli sett i arbeidsmarkedet, gjenspeiles ikke i Gunningbergs jobb.

– Jeg får i hvert fall aldri noen spørsmål på grunn av utenlandske navn. Men flere av de flerkulturelle søkerne har fortalt meg at dette har vært en utfordring for dem tidligere i arbeidslivet. Vi oppmuntrer til mangfold, og så lenge man behersker det norske språket som arbeidsspråk og har en utdanning som matcher behovet, så har man gode muligheter hos oss, sier Gunningberg, som kan konstatere at modellen i Trainee Sør har gitt resultater.

Andre regioner har adoptert den, og i mars er sørlendingene invitert til en konferanse i Spania for å presentere programmet for seks EU-land.

Kobler av på fjellet

Gunningberg forteller at god og regelmessig kommunikasjon på arbeidsplassen er viktigere for millenniumsgenerasjonen (de som er født mellom 1980 og 1995) og generasjon Z (født rundt årtusenskiftet) enn for de som var unge for noen år siden. Dagens unge er mer opptatt av fleksibilitet, og de bytter gjerne arbeidsplass oftere. Og de er vant til høyt tempo.

Neste år runder Trainee Sør 200 traineer som har gått gjennom programmet. Det blir ikke noe mindre å gjøre for Gunningberg fremover.

– Blir det noen gang for mye?

– Ja, det blir det. Jeg har en jobb hvor man kan jobbe seg i hjel hvis man ikke passer på, men jeg prøver å kontrollere det. Det må jeg, ellers går det galt. Hvis jeg har en anledning, så drar jeg på fjellet og står på ski en stund. Så kan jeg starte på nytt.

 

FAKTA: Anna Gunningberg (54)

Stilling: Daglig leder i Trainee Sør

Familie: Gift, to barn

Bor: Kristiansand, fra Västerås i Sverige

Bakgrunn: Har blant annet jobbet med salg, lederskap og endringsprosesser i SAS-konsernet og med organisasjonsutvikling i Nets (tidligere BBS).
facebook

Relaterte saker