SPENN
Å jobbe med dynamitt krever ekstremt god planlegging og sikring av området. Vi møtte Lasse Fossheim på Skjernøya, hvor han og kollegaene sprengte ut en ny hustomt.

Jobber på spreng

28.06.2019 | Tekst: Mai Linn O. Tronstad. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Yrket er tungt både fysisk og psykisk, men Lasse Fossheim vil være skytebas så lenge kroppen holder.
– Når begynte du å interessere deg for sprenging?

– Det har interessert meg helt siden jeg var liten.

– Var det kinaputter som gjaldt?

– For meg var det kinderegg, bakepulver og vann. Ved hjelp av bobler og trykk kunne jeg sprenge kinderegget.

– Visste du da at du ville bli bergsprenger eller skytebas?

– Helt siden jeg begynte å bry meg om jobb, er det dette jeg har villet.

– Hvordan ser en typisk jobbdag ut?

– Jeg er innom dynamittlageret for å hente ut sprengstoff før jeg kjører til området. Der lader jeg opp ei salve, dekker den til og sprenger. I tillegg blir det litt kontorarbeid.

– Hvordan hadde du trivdes i en kontorjobb på fulltid?

– Det høres ikke veldig spennende ut. Om jeg skulle gjort noe annet, ville jeg heller vært gravemaskinsjåfør eller drevet en jernvarebutikk.

– Hva liker du best med jobben din?

– Å være ute når det er fint vær. Det spiller ingen rolle for jobben vi gjør, men været har veldig mye å si for trivselen. Vi sprenger i all slags vær, noen ganger må vi bare måke bort to meter snø først.

– Hvordan jobber dere med sikkerheten før dere trykker på den røde knappen?

– Sikkerheten er veldig viktig. Det handler mye om planlegging og organisering. Når det er gjort, og ladningen er klar, dekker vi salva og evakuerer området. Jo større salva er, jo større område må vi evakuere. Sirenen skremmer det meste bort.

– Har du hørt om eller vært vitne til noen ulykker?

– Jeg har hørt om mange, men ikke sett noen selv. Det var en ulykke hvor flere skytebaser omkom da ladningen gikk av ved en feil. Jobben kan være psykisk krevende når man begynner å tenke på alt som kan skje. Det er store ting å ha ansvar for, og det er da planleggingen er så viktig.

– Hva med fysisk?

– Ja, det er mye bæring og tunge løft i ulendt terreng. Jeg hadde ikke trengt å dra på treningssenter, men jeg gjør det likevel. Jeg kommer til å holde på med dette så lenge kroppen holder.

– Har du noen kvinnelige kolleger?

– Jeg har hørt om et par kvinnelige skytebaser, og har også hatt med et par «hjelpejenter» på jobb selv, så det er noen. Vi er som regel to på en jobb sammen, men det hender jeg tar en jobb alene.

– Hvilke utfordringer møter du på i yrket ditt?

– Det kommer en del klager på bråk, støv og rystelse fra naboer der vi sprenger. Det hender det spruter litt på plenen deres eller at de mister noen takstein, men da sender vi folk for å fikse det med en gang. Noen gjør ingenting av det, andre blir sure.

– Hva med hørselen din, er den like god som da du startet i yrket?

– Ja, jeg hører like mye som alle andre. Men det er mye bråk, så det er viktig å bruke hørselsvern for ikke å få ødelagt hørselen.

– Hva slags prosjekter har dere planlagt fremover?

– Det blir mye sprenging av store tomter, for eksempel industriområder eller nye boligfelt.

FAKTA: Lasse Fossheim (23)

Stilling: Bergsprenger ved Songdalen Fjellsprenging

Familie: Samboer, og en katt

Bor i Vennesla
facebook