Erik Tveit fra Spiss Arkitektur og Plan i Kristiansand og Helle Bobach fra Bobach Stålentreprise i Aalborg brukte 20 minutter på hverandre for å utforske mulige forretningssamarbeid. Foto: Arne Roger Janse

Jaktet forretningsmuligheter på tvers av Skagerrak

13.11.2019 | Arne Roger Janse
- Jeg har booket møter med de mest interessante menneskene fra deltakerlisten. Det er fantastisk nyttig, sier Helle Bobach fra Bobach Stålentreprise i Aalborg.
Hun har nettopp avsluttet 20 minutter intens matchmaking med arkitekt Erik Tveit fra Spiss Arkitektur og Plan i Kristiansand. Sammen har de fortalt om hva de bedriver, og jaktet muligheter for å gjøre forretninger sammen.

Møtebooking

I alt 59 sør-norske og 59 nord-danske selskaper gjorde det samme da de møttes i Kristiansand tirsdag, til den femte utgaven av Skagerrak Business Summit – et slags toppmøte for næringslivet på tvers av Skagerrak. Tema var maritim sektor og byggindustrien, med stort innslag av digitalisering og kunstig intelligens.

- Konferansen er en god kombinasjon av foredrag og matchmaking. På andre konferanser kan du se interessante folk på deltakerlisten, og håpe på å støte på dem i lunsjen eller ved kaffemaskinen. Her kan du booke de mest interessante menneskene i 20 minutter – til et privat møte. Det er fantastisk fint og nyttig, sier Bobach.

Rundt 100 slike møter mellom norske og danske selskaper og organisasjoner ble gjennomført i løpet av Skagerrak Business Summit.

Handelsrelasjoner

Ordfører Harald Furre åpnet konferansen, og understreket det nære forholdet mellom de to landsdelene i hvert sitt land.

- Mange av oss, spesielt småbarnsfamilier og pensjonister, er i Danmark flere ganger i året. Forretningsrelasjonene har ikke alltid vært de sterkeste, så jeg oppfordrer dere til å bygge relasjoner over Skagerrak og finne samarbeid innen de klynger og industrier som vi og dere har, sa Furre.

Han fikk støtte av Norges ambassadør i Danmark, Aud Kolberg, og Danmarks ambassadør i Norge, Jarl Frijs-Madsen, som holdt hvert sitt innlegg om norsk-danske handelsrelasjoner.

- Vi er hverandres nærmeste ferieland. Vi deler felles historie og kultur, og vi har alltid lært av hverandre. Kunnskap, ideer og kontakter er som kjent et godt utgangspunkt for å utvikle ny business. Og så er jo danskene verdensmestre i kjøpmannskap, så der har vi også noe å lære, sa Kolberg.

Den danske ambassadøren betraktet Norge som et utvidet hjemmemarked.

- Kan et produkt selges i Danmark til en konkurransedyktig pris, kan det med stor sannsynlighet også selges i Norge. Norge er vårt femte største eksportmarked, verdt 80 milliarder danske kroner i 2019, fortalte Frijs-Madsen.

Business på sikt

Kristiansand, som ble grunnlagt i 1641 av den dansk-norske kongen Christian IV, virket å være det perfekte stedet for å utforske nye relasjoner på tvers av Skagerrak. Men ståldirektør Bobach fikk ikke napp hos arkitekt Tveit.

- Erik blir nok ikke kunden min. Men han kan påvirke sine kunder i min retning, så det kan komme noe business ut av det, sier Bobach.
facebook

Relaterte saker