Via Integreringsmottaket arbeidet Samuel Mesfun (f.v) i Dyreparken denne sommeren. Her med Håkon Haaland, Integreringsmottaket.

Integreringen avhenger av næringslivet

01.11.2018 | Roar Osmundsen, Margrethe Saga
For å lykkes med integreringsarbeid er man avhengig av at bedrifter tar ansvar og ansetter flyktninger.
- En sentral del av et vellykket integreringsarbeid er å inspirere til å sette seg mål, og finne et yrke den enkelte både ønsker og realistisk kan nå. Da er det til god hjelp å få praktisk innblikk i det norske arbeidslivet, sier Håkon Haaland fra Integreringsmottaket i Kristiansand kommune.

16. november kommer han til Næringsforeningen for å fortelle om det viktige arbeidet som gjøres, både blant bedrifter og i kommunen. Ifølge Haaland handler det mye om å sette seg mål.

- Hva skal du bli når du blir stor? Dette er alle norske barn vant til å svare på. Riktig nok blir det ikke like mange brannmenn som svarene skulle tilsi, men det å drømme og jobbe for et mål i arbeidslivet er selvsagt i vesten. Dette er erfaring og kunnskap våre barn har med seg fra barnehagen av, og de blir lært opp til å sette seg konkrete mål for jobb. Slik er det ikke i alle land, sier han.

Næringslivet er viktig

I møtet vil han fortelle om betydningen næringslivet kan spille for å la innvandrere følge sine mål for jobb, og dermed bli en del av norsk arbeidsliv. Han vil også fortelle om hvordan Integreringsmottaket jobber for å hjelpe flyktninger til å finne «den rette veien til jobb», og begynne på den.

- Mange som kommer til Norge som flyktninger har vanskelig for å sette seg mål om hva de vil bli. Det bærer yrkeskarrieren ofte preg av, sier Haaland.

Mange misforståelser løses lett

Å jobbe i en fremmed kultur er krevende. Beskjeder kan bli misforstått, både på grunn av kulturforskjeller og språkbarriere. Likevel er det sånn at det ofte er små korrigeringer som skal til for å løse utfordringer som virker store i starten, slik at arbeidshverdagen blir vellykket. På møtet i Næringsforeningen kommer Kristine Warp fra Dyreparken for å fortelle om nettopp dette. I sommer ansatte nemlig Dyreparken elleve flyktninger fra Integreringsmottaket, og Warp vil fortelle om sine erfaringer. Ifølge Dyreparken er det verdt å legge til rette for denne typen integrering, og vi får høre hvorfor.

Til møtet kommer også Rune Håverstad fra kommunens introprogram, som skal fortelle om rollen de har for å få innvandrere ut i jobb hos næringslivet.

- Det er også nye føringer fra staten nå. Hva innebærer dette? spør han.

Meld deg på arrangementet her!
facebook