Olje- og energiminister Tina Bru (nr to f.v.) møtte et knippe gründere samt Odd Terje Døvik fra Returkraft. Stortingsrepresentant fra Høyre, Ingunn Foss, deltok også på møtet, sammen med Brus rådgivere. I tillegg stilte Ludvig Nordal fra Innoventus Sør.

Imponert over næringslivet på Sørlandet

26.02.2020 | Ingrid Michalsen
Tirsdag gjestet olje- og energiminister Tina Bru Sørlandet og ble imponert over den omstillingsevnen næringslivet i landsdelen viser.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
- Jeg er imponert over den måten næringslivet på Sørlandet har kommet gjennom oljepriskrisen på. Ikke minst gjelder det de nye gründerbedriftene, sier olje- og energiminister, Tina Bru (H).

Tirsdag denne uken var den ferske statsråden på Sørlandsbesøk, og møtte blant annet et utvalg UiA-studenter, deltok på møte hos NORCE, med flere NODE-bedrifter, Eyde-styreleder Jorunn Gislefoss og Peter Klemsdal fra Sørlandets kompetansefond. Deretter ventet omvisning på Maersk-riggen Interceptor i Mandal, før hun avsluttet med et møte hos Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, hvor et knippe gründere fra regionen var invitert til å fortelle sine historier og komme med innspill. Odd Terje Døvik, daglig leder i Returkraft, deltok også på møtet og utfordret på karbonfangst og lagring av karbon.

Flere av gründerne fortalte om både suksesser og utfordringer.

- Det som har vært helt avgjørende hele veien, og som er essensielt for gründere, er kapitaltilgang. Det kan ikke være slik at gründere må selge unna aksjer i eget firma for å frigjøre kapital, det blir helt feil, utfordret Christoffer Jørgenvåg, daglig leder i Red rock solutions.

[caption id="attachment_17881" align="aligncenter" width="480"] Tina Bru, sammen med blant andre underdirektør i departementet, Maryan Løcka,politisk rådgiver Tony Christian Tiller og stortingsrepresentant fra Agder Høyre, Ingunn Foss.[/caption]

Firmaet, som han startet for drøye ti år siden da han fremdeles var student, leverer kraner og løfteutstyr til offshoreindustrien, shipping og offshore vind. Jørgenvåg har opplevd en eventyrlig reise siden starten, og i dag opplever de nærmest en utfordring med å ta unna alle bestillinger og oppdrag som kommer inn.

- Vi doblet omsetningen i 2019, så det er gode tider for oss, påpeker Jørgenvåg.

Ida Salomonsen Thorrud, daglig leder i Green Waves i Tvedestrand, utfordret statsråden på søknadsprosesser for å få midler fra virkemiddelapparatet.

- Det bør ikke være slik at konsulenter kan sko seg godt på å skrive gode søknader, og at det blir avgjørende for om du får tilslag eller ikke.

Green Waves produserer elbåt-teknologi, og har laget sin første elektrifisert sjekte. Firmaet profilerer seg med at de leverer bærekraftig drift innen grønn teknologi, og Thorrud sier de nå satser på sysselsetting, industribygging og teknologiutvikling i tiden framover.

Ifølge rådgiver i Innoventus Sør, Ludvig Nordal, vurderer Innoventus Sør cirka 200 ideer i året.

- Vi ser at de casene vi vurderer legger stadig større vekt på bærekraft og grønn energi. Og mange vurderer dette som et klart konkurransefortrinn i markedet, påpeker Nordal.

- Det private næringsliv er også gode på å ta i bruk ny teknologi, og det å være pilotkunder for nye produkter og ny teknologi. Men vi ser at det er større muligheter for at det offentlige også gir muligheter for de mindre firmaene i å hevde seg i anbudsprosesser.

Olje- og energiministeren var imponert over det hun hørte.

-  Det mangler i alle fall ikke på gode ideer og initiativ. Og er det noe positivt som har kommet ut av oljepriskrisen, så er det at vi har fått mange nye gründere som har kommet opp med gode løsninger og produkter.
facebook