I fars fotspor
– Det er et veldig bredt yrke som før krevde to forskjellige fagbrev. Det jeg driver med er å bygge kraftnett i nybygg og vedlikehold av stasjoner, alt fra koblings- eller trafostasjoner til vann- og vindkraftverk.
– Når bestemte du deg for å følge i din fars fotspor?
– Helt siden jeg var liten og han kom hjem i arbeidstøy, var jeg nysgjerrig på hva han gjorde på jobb. Han var heldigvis glad i å fortelle, og etter hvert fikk jeg bli med på befaringer. På ungdomsskolen vippet jeg mellom helse og elektro. Jeg var litt redd for å velge en så mannsdominert retning, men har aldri angret. Jeg liker at yrket er både aktivt og krever problemløsing, og føler jeg har truffet spikeren på hodet.
– Hvordan er det å jobbe i en mannsdominert bransje?
– Jeg er eneste dama i min avdeling på rundt 40 personer, men det er et par yrkeskvinner ellers i firmaet. Jeg trives veldig godt og er glad jeg har så gode og erfarne kolleger som liker å dele av kunnskapen sin. Menn sier ofte kjapt ifra om det skulle være noe, de går ikke rundt grøten, noe jeg synes er bra. Samtidig hadde det vært fint å få et større nettverk av kvinner i bransjen.
– Har du møtt fordommer på jobb?
– Jeg har opplevd at ansatte i andre entreprenørselskap går direkte til mine mannlige kolleger om de lurer på noe. Men jeg opplever mest positivt, mange synes det er gøy med ei dame på anlegget. Jeg oppfordrer jenter som er interessert til å hoppe i det, dette er en gøy og sikker jobb. Alle trenger strøm, det er ikke noe som vil forsvinne.
– Hvilke egenskaper er det lurt å ha som energimontør?
– Det er en fordel å være kreativ, man må ofte tenke litt utenfor boksen når ting skal monteres og fikses. Sosial bør man også være, man møter masse nye folk som gjerne vil prate litt.
– Hva er mest utfordrende med jobben din, og hva er det beste?
– Plutselig oppstår det problemer, forsinkelser, eller ting er ikke helt etter tegninga, og man må prøve å få alt til å fungere i henhold til lover, forskrifter og normer. Det beste er å få bidra til viktige endringer, styre ting litt selv og det å møte mange forskjellige mennesker. Det meste av tiden er jeg ute og reiser med jobben, noe jeg trives veldig godt med.
– I hvilken grad er sikkerhet viktig?
– Vi setter alltid sikkerheten først og vil ikke risikere at noen skal få strømgjennomgang eller skade seg på noen måte. Ingenting blir gjort uten at det er foretatt en grundig vurdering, selv om mye arbeid blir gjort spenningsløst i dag. Det er mange prosedyrer i alt fra utførelse av jobben til arbeid i høyden og type verktøy man bruker. I dag bruker vi mye lift, men som lærling klatret jeg opp i 45 meter høye master – veldig gøy!
– Hva liker du å drive med når du har fri?
– Jeg elsker jobben min og arbeider gjerne ekstra når jeg har fri. Ellers driver jeg med styrketrening og prøver å få brodert litt, det gir meg ro i sjelen. Det siste halvåret har dessuten mye fritid gått til møter for å bestemme interiøret i nykjøpt leilighet hjemme i Grimstad. Jeg flytter inn i desember, det gleder jeg meg veldig til.
Tanja Jensen (24)
Stilling: Energimontør for OneCo Elektro
Bakgrunn: Videregående skole, teknisk fagskole og fagbrev
Da jeg var liten ville jeg bli: Jeg vurderte noe innen helse, men ville også bli energimontør som pappa.
Om yrket:
1 – Elektrofagarbeidere jobber med elektrisk energi fra den blir produsert på en kraftstasjon til den når ut til forbrukere.
2 – Ifølge energinorge.no var kjønnsfordelingen blant energimontører i 2019 tre prosent kvinner og 97 prosent menn.
3 – Energimontør er en beskyttet tittel. For å utøve yrket må man ha godkjenning fra DSB.