Hva kan politikerne gjøre for næringslivet?
- Vi ser at dere sliter og vi skal komme med målrettede tiltak for å hjelpe. Det vil komme tre ulike tiltak: først strakstiltak for å unngå konkurser og oppsigelser, deretter tiltak for de som er hardt rammet og så den tredje fasen: bredere tiltak for å opprettholde aktiviteten i økonomien om det blir nødvendig. Nå har vi ferdigstilt strakstiltak, som er målrettet, gir rask effekt og er avgrenset i tid, sa statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse fredag.
Tiltakene er blant annet:
- Redusere antall dager med lønnsplikt for arbeidsgivere ved permittering fra 15 til to dager og oppheve ventedagene for dagpenger for de som permitteres. Kravet til arbeidstidsreduksjon for rett til dagpenger for permitterte reduseres fra 50 pst. til 40 pst. Samtidig oppheves ventedagene for dagpengene, noe som reduserer inntektsfall for arbeidstakere.
- Personlige næringsdrivende får utsatt frist for innbetaling av forskuddsskatt til 1. mai. - Gå inn i nettbanken og stopp betalingen av denne nu, var beskjeden fra Solberg.
- Eiere av bedrifter som går med underskudd, får utsettelse av betaling av formuesskatt.
- Bedrifter som går med underskudd, kan tilbakeføre underskuddet mot beskattet overskudd fra tidligere år.
- Midlertidig oppheving av flypassasjeravgiften for flygninger som finner sted i perioden fra 1. januar 2020 til og med 31. oktober 2020.
- Midlertidig oppheving av samtlige lufthavnavgifter til og med 30. juni 2020.
- Forsterket støtte til kompetanseheving og bedriftsintern opplæring i bedrifter som rammes av virusutbruddet, gjennom økt rammetilskudd til fylkeskommunene.
- Styrke bankenes mulighet til å låne ut til bedriftene ved å sette ned det motsykliske kapitalbufferkravet fra 2,5 til 1 prosent.
I presentasjonen sa finansminister Jan Tore Sanner at et senere, aktuelt tiltak er utsette innbetaling av arbeidsgiveravgift.
- Det er flere gode tiltak fra regjeringens side her. Samtidig er vi glade for at man samlet sett i tiltakene tar hensyn til folks privatøkonomi. Det handler om at folk ikke må komme ut av krisen med tomme lommebøker, vi må få hjulene i gang igjen så fort som mulig. Men det blir en brå overgang for ansatte som permitteres å gå ned til 62 prosent lønn på to dagers varsel, dette bør ses nærmere på, sier næringspolitisk leder i Næringsforeningen, Roar Vigeland Osmundsen.
Åpne for innspill
Osmundsen forteller at politikere har henvendt seg til ham for å få innspill til hva de kan gjøre for næringslivet.
- Her trenger vi hjelp av medlemmene våre. Ta en kikk på tiltakene regjeringen nå innfører, og se hvordan det passer for din bransje. Merk at tiltakene fra regjeringen gjelder den fasen vi er i nå og de sier de vil komme flere tiltak. Nøkkelen i den tiden vi går inn er å sikre likviditeten, for eksempel med utsatt innbetaling av arbeidsgiveravgift, eller at staten gir tilgang til likviditet, slik for eksempel Tyskland legger opp til. Neste fase må ikke drøye lenge, sier Osmundsen.
Har du innspill kan du sende de til Osmundsen på roar@nikr.no eller ringe 412 44 323.