SPENN
Jobben er blitt en livsstil for Malin Jacob. Hun er glødende opptatt av at vi alle gjør vårt for å redusere klimagassutslippene. (Foto: Erlend Berge)

Hun får miljøprisen 2017

15.06.2017 | Tekst: Ingrid Michalsen, Foto: Erlend Berge
Hun ble kåret til Årets Miljøhelt som 18-åring i 2008, og tenker klima og miljø i alt hun gjør. For Malin Jacob (28) er jobben blitt en livsstil. Torsdag 14 juni ble hun tildelt Kristiansand kommunes miljøpris.
- Jeg blir lett engasjert, det er en del av min personlighet. Og jeg har vært opptatt av miljø så lenge jeg kan huske.  Det handler om jorda vi lever på, om maten vi spiser og hvordan vi lever.

Malin Jacob fra Kristiansand ble for alvor kjent da Aftenposten kåret henne til Årets miljøprofil i 2008. Hun var bare 18 år gammel, men hadde allerede rukket å utmerke seg nasjonalt for sin klimainnsats. I dag jobber hun med marin forsøpling gjennom stillingen som prosjektleder i organisasjonen Hold Norge Rent. I tillegg er hun en del av bloggkollektivet Grønne Jenter, som blant annet var med i en av episodene til NRK-profil Live Nelviks program «Live redder verden. Litt».

- Akkurat nå er jeg og to venninner ute på en elbil-turné. Det er FNs år for bærekraftig turisme, og jeg ville bruke dette året på å finne gode og klimavennlige måter å være turist på, forteller Jacob, som startet turen i Oslo, og skal videre innom Hardanger, ned til Stavanger, forbi Sørlandskysten og til slutt opp Oslofjorden.

- Vi vil vise at det går an å feriere i Norge med elbil og inspirere andre til å bruke mer klimavennlige transportmidler. Og det går helt fint, så lenger du smører deg med litt mer tålmodighet, påpeker Jacob.

[caption id="attachment_9918" align="alignleft" width="446"] Her blir Jacob tildelt prisen under Avfallskonferansen i Sørlandsparken. Foto: Ragna Marie Henden.[/caption]

Hun har klart å gjøre miljøengasjementet til et levebrød, og har blant annet fått et stipend fra Stormberg for å dyrke friluftsinteressen sin. Forsøpling av havet er en av hennes viktigste kampsaker.

- Det er et selskap i Trondheim, BluEye, som holder på å utvikle en undervannsdrone, en ROV. Tanken er å gi folk øyne under vann så de kan se selv hvor dårlig det står til og få opp bevisstheten om hvor mye vi faktisk forsøpler i havet. Det er helt vanvittig mye søppel i havet, og det må vi gjøre noe med.

Jacob mener næringslivet er på god vei til å ta riktige miljøgrep, men sier man kan øke tempoet og innsatsen enda mer. Denne uken ble hun belønnet med Kristiansand kommunes Miljøprisen 2017.

- Man snakker ofte om at det er nye start-ups som skal komme opp med nye løsninger, men den beste innovasjonen skjer jo i eksisterende bedrifter. Der har man kapital og tilgang på de kloke hodene.

- I tillegg kan bedriftene investere i grønne valg, som å legge om til fornybar energi. De kan også gjøre det enklere for den enkelte ansatte å velge grønt. Som å sponse kollektivkort i stedet for gratis parkering, og ta flere møter over Skype i stedet for å fly til møter i andre byer. Enkle og konkrete grep, som utgjør en stor forskjell for miljøet.
facebook