SPENN
Lotte Fredriksen Syltevik tok med seg mann og barn fra Oslo og hjem til Mandal for å åpne hotell. I mai står drømmehotellet klart.

Hotellgründeren

27.12.2018 | Tekst: Jan Frantzen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Mandalitt Lotte Fredriksen Syltevik ble hotelldirektør i Oslo som 27-åring. Snart åpnes drømmeprosjektet i hjembyen.
- Jeg har alltid hatt lyst til å få til et hotell i Mandal. Det har vært en tanke i mange år, sier Lotte Fredriksen Syltevik.

Travelt

I 2016 ble tanken satt til livs. To uker etter at hun hadde født sin andre datter ringte hun mangemilliardær Svein Støle for å presentere planene hun hadde klekket ut mens hun var i barselpermisjon. Etter å ha fått investoren med på laget flyttet hun hjem til Mandal, etter 12 år i hovedstaden, og påbegynte prosjektet. Nå er hun et halvt år unna realiseringen av drømmen. Mandal Hotel har planlagt åpning 2. mai, og er i rute. Allerede er det booket 20 kurs og konferanser, seks bryllup og en rekke andre arrangementer. Det nærmer seg de seks millionene på bok eierne hadde satt seg mål om før åpning.

– Det har vært veldig skummelt. Jeg har aldri vært med på byggeprosessen før, og jeg har aldri jobbet så mye i mitt liv som dette året. Man flytter fra storbyen og tror at livet skal balanseres lettere, men det har blitt dobbelt så travelt. Jeg liker å ha masse å gjøre og sette meg inn i nye fag og prosjekter, så det har vært interessant, men naturligvis også slitsomt, sier hun.

[caption id="attachment_14449" align="alignnone" width="800"] For Lotte Fredriksen Syltevik er det viktig å skape nære relasjoner til andre aktører i regionen.[/caption]

Kometkarriere

Fredriksen Syltevik startet sin karriere som nattevakt på Solborg hotell i Mandal da hun var tenåring. Etter videregående flyttet hun til Oslo, tok en bachelor i hotelledelse og oppdaget at hennes store lidenskap var kombinasjonen hotell og salg. Hun ble årets selger i Thon Hotels Norge, og deretter headhuntet av Scandic Hotels, hvor hun etter hvert fikk den samme utmerkelsen. I 2013 ble hun hotelldirektør for Smart Hotel Oslo – som 27-åring.

– Det som tiltrekker meg med hotellbransjen er menneskene. Ingen dager er like, og man blir en god menneskekjenner av å møte så mange forskjellige personer. Fascinasjonen med salg er først og fremst adrenalinet man kjenner etter å ha jobbet hardt for å få det gjennom, sier hun.

Åpenbaring

Gjennom jobben i Smart Hotel var 32-åringen med på å åpne nye hoteller, og fikk dermed forståelse for prosessene og kostnadene rundt byggingen. Det var en viktig ballast da hun satte seg ned i sin andre barselpermisjon for å sette opp et konsept for Mandal Hotel. Og ideen om å involvere Svein Støle, mannen bak megler- og finanshuset Pareto, var avgjørende for fortsettelsen.

– Man kan ikke spørre hvem som helst om å investere i et hotell i Mandal. Det måtte være noen som har forståelse og hjerte for byen. Jeg fikk en liten åpenbaring om at Svein Støle var riktig mann. Han har bygget Pareto fra null til 600 ansatte, og er en gründer som virkelig har fått det til. Jeg fikk 15 minutter på å presentere prosjektet og fortelle om min bakgrunn. På vårt andre møte takket han ja til å være med, forteller hun.

Dette var i august 2016. Fredriksen Syltevik fikk da ansvaret for byggeprosessen som kom til å koste 150 millioner kroner. Hun har hatt med seg et liten prosjektgruppe, og sammen har de bygget et hotell som skal stå på egne ben. Flere hotellkjeder har meldt sin interesse, men gründerne ønsker et frittstående hotell med en lokal identitet. Det er utelukkende benyttet lokale leverandører, og konseptet skal være nautisk og maritimt – blant annet eksemplifisert ved at fiskelaget i Mandal skal ha et eget utsalg i restauranten.
Det har vært viktig for meg å dra ut og få nye impulser

Positive mandalitter

For å selge hotellplasser i Mandal, må man selge hele regionen. Derfor dyrkes også nære relasjoner til undervannsrestauranten Under og kulturhuset Buen, hvor hotellet vil få enerett på skjenkebevilling under arrangementer. Fredriksen Syltevik sier at mandalittene er positive til hotellprosjektet, og at byen har fått en mer offensiv holdning de siste årene. Men hun merker en viss forskjell på å være kvinnelig leder i Mandal, kontra i hovedstaden.

– Jeg blir nok tatt mer på alvor avleverandører i Oslo. Man er kanskje kommet litt lenger der, det er i hvert fall min oppfatning. Jeg må bevise litt mer her nede, hvorfor jeg har fått den tilliten jeg har fått som byggherre. Men det gjelder noen få, og sånn er det kanskje i de fleste byer, sier hun.

Ubeskrivelig følelse

Fredriksen Syltevik sier at Mandal er verdens beste by å vokse opp i, men at hun har hatt godt av å være en lengre periode i Oslo.

– Det handler om å ha med seg noe i bagasjen som man kan videreformidle i byen. For min del har det vært viktig å dra ut og få nye impulser, forteller hun.

Hotellet som nå er reist i Mandal sentrum er ganske nært opp til det bygget hun hadde i tankene da ideen ble født. Men ikke identisk.

– Da jeg begynte å tenke på dette, tenkte jeg nok litt mer budget. Men nå har det blitt sånn at Mandal trenger et kvalitetshotell, så det blir et firestjerners hotell hvor service er viktig. Jeg har jobbet både på budget-og «high class»-hoteller, og har tatt med meg litt fra begge verdener, sier Fredriksen Syltevik, som i dag bor 200 meter fra sin nye arbeidsplass i hjembyen.

Hotelldirektøren synes synet som møter henne om morgenen er surrealistisk.

– Det er ubeskrivelig. Av og til må jeg klype meg i armen når jeg ser at hotellet står der. Det er bare to år siden dette ikke var annet enn en tanke i hodet mitt.

FAKTA: Lotte Fredriksen Syltevik (32)

Stilling: eier 49 prosent av Mandal Hotel, hvor hun også er direktør.

Familie: gift, to barn.

Bor: Mandal, hvor hun også er født og oppvokst. Bodd 12 år i Oslo.

Bakgrunn: bachelor i hotelledelse. Jobbet ett år som flyvertinne. Har jobbet med salg i både Thon Hotels og Scandic Hotels. Ble direktør for Smart Hotel Oslo som 27-åring.
facebook