SPENN
Knut Mjåland viser fram en nyvevd slangeinnmat inne i produksjonsområdet.

Her produseres slangenes "Rolls-Royce"

08.09.2020 | Tekst: Mai Linn O. Tronstad. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
En av Norges eldste bedrifter, Fenner Mandals, er på sitt beste når de får levere banebrytende løsninger til krevende industrier.
– Vi kan tilfredsstille alle behov når det gjelder å flytte væske fra A til B. Våre flatrullingsslanger er de beste i verden, sier Knut Mjåland, administrerende direktør ved Fenner Mandals.

Vi besøker ham i fabrikken i Mandal. Her lager de slanger tilpasset mange industrier, og de produserer vevstoler hvor slangeinnmaten veves. I tillegg har de eget laboratorium hvor alle produkter testes, noe som skiller dem fra konkurrentene.

Enorme krefter

Eget laboratorium koster. Fenner Mandals er ikke billigst i verden, men de anser produktene sine som «Rolls-Roycen» i markedet. Å bruke billige kopier av dårlig kvalitet kan gi fatale konsekvenser.

– En slange skal være konstruert så den ryker på langs. Ryker den på tvers kan det gå kjempegalt, det er rett og slett livsfarlig, sier Olav Valand, produksjonssjef for vev og slange.

Slangene Fenner Mandals produserer er sterke nok til å heise en bil full av betong. Gjennom dem kan for eksempel slurry fra 6000 meters dyp bli pumpet opp under gruvedrift på havbunnen. Når kevlar, et materiale som brukes i skuddsikre vester, også brukes i slangene, er det kanskje ikke rart de blir supersterke og får navn som Superman.

Tar tempen

Fenner Mandals leverer slanger til industrier som landbruk, brann, gruvedrift, rørrenovering og energisektoren. De er glade for å ha mange bein å stå på, spesielt under pandemien, hvor de har måttet permittere 32 ansatte.

– Vi merket en nedgang fra april. 40 prosent av omsetningen vår er i USA, hvor covid-19 rammer hardt og er økende. Vi får nå flere forespørsler, men det er fortsatt et stykke igjen til vi er på normalen. Vi jobber knallhardt i salg med å komme «back on track» og få de permitterte tilbake på jobb, sier Mjåland.

[caption id="attachment_19261" align="alignleft" width="510"] Linda Louise Brokk tar daglig temperaturen på alle ansatte. Her er det Trude Nielsen på kundeservice som må til pers.[/caption]

Underveis i intervjuet kommer HMS-sjefen og tar temperaturen på oss alle. Linda Louise Brokk, HR-, HMS- og kvalitetssjef ved Fenner Mandals, forteller at både de, og industrikonsernet Michelin som eier bedriften, tar koronasituasjonen alvorlig. Får de smittetilfeller i fabrikken, må de stenge.

– I tillegg til å ta temperaturen, bruker vi hjemmekontor og nettmøter. Vi er nøye med hygiene og vasking av fellesarealer. De ansatte har vært flinke til å ta til seg ny teknologi, og til å avlyse alle ferier, sier Brokk, før hun haster videre med termometeret i hånda.

– En kan si hva en vil, men det er utopi å tro at ikke det påvirker bedriften at selgere ikke kan være ute blant kundene, sier Kjell Gunnar Noddeland, produksjonssjef for vevstoler og reservedeler.

Han har jobbet i bedriften i 30 år.

– Korona vil nok påvirke oss lenger enn vi liker å prate om, sier Mjåland.

Kloke hoder

Eier Michelin er et verdensomspennende industrikonsern med hovedkontor i Frankrike. Bedriften har betydelig kapasitet, deriblant mer enn 3000 forskere.

– Noen av de klokeste hodene i verden er klare til å hjelpe oss når vi har en nøtt å knekke, sier Mjåland.

Med støtte fra Michelin, er Fenner Mandals med på et prestisjefullt forsknings- og innovasjonsprosjekt som kalles Horizon 2020.

– Vi er på god vei, men målet er at alt vi produserer skal kunne resirkuleres og brukes på nytt, sier Mjåland.

– Vi jobber også med ENØK, og har blant annet skiftet 1200 lys til LED-lys. I tillegg gjenbruker vi mest mulig av kjølevannet vi bruker, forteller Valand.

Historisk fabrikk

I den gamle fabrikken står store maskiner for mange millioner kroner. Hver vevstol er bygget opp av mer enn 17 000 deler. Under gulvet finnes gamle skinner fra tjærevognenes tid. Fenner Mandals ble etablert i 1775, og er en av landets eldste produksjonsbedrifter.

– Dere har kommet dere gjennom både gode og vanskelige perioder i 245 år, hva er hemmeligheten?

[caption id="attachment_19255" align="alignnone" width="715"] Thor Henrik Gundersen jobber i pakkeavdelingen. Fenner Mandals lager også deler for andre, noe de ønsker å gjøre mer av.[/caption]

– Evnen til omstilling, innovasjon og å tenke nytt er nøkkelen til vår suksess. Man må hele tiden være sulten. Uten flinke mennesker ville det stoppet opp, vi har utrolig kompetente og engasjerte ansatte. At eiere og ledere har tenkt eksport og gjort hele verden til vårt marked, gjør at vi ikke er så eksponerte for svingninger i markedene, sier Mjåland.

Alle arbeiderne blir tilbudt fagbrev. Dette gir dedikerte arbeidere som går den ekstra mila når det trengs, mener lederne.

– Michelin ønsker videre vekst, og vi diskuterer om det er nødvendig med lokalproduksjon andre steder i verden. Men strategien er å levere de beste produktene og løsningene fra Mandal. Vi kan bli i høykostlandet Norge hvis vi innoverer og samtidig jobber ned kostnadene, sier Mjåland.

Noddeland peker på at det er «livsfarlig» å binde seg opp mot olje og gass, når de først har så mange bein å stå på. Den store miksen i produksjonen er ikke lett å flytte. Det står heller ikke på kapasiteten, ifølge Valand har de mulighet til å produsere for en halv milliard kroner i den gamle fabrikken.

– Mulighetene ligger foran oss. Utfordringen i fremtiden blir å finne stadig flere segmenter å bruke våre produkter til, sier Noddeland.

 

FAKTA: Fenner Mandals AS

Adresse: Nordre Banegate 26, Mandal

Nettside: mandals.com

Etablert: 1775

Ansatte: 99

Administrerende direktør: Knut Mjåland

Omsetning 2019: 250 millioner kroner
facebook

Relaterte saker