- Kommunikasjon er en utfordring på dette nivået, jeg skal nå ut til mange hundre ansatte, sier Runar Leite i Visma.

Han er leder for mange hundre ansatte i Visma

20.12.2016 | Tekst: Jan Frantzen, Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Runar Leite er 35 år gammel, og øverste leder for mange hundre ansatte i Visma.
Opplever du at noen ser på deg som en jypling som ikke har fortjent posisjonen sin?
– Jeg hadde trodd det, men det har gått veldig bra. Mine medarbeidere tar meg imot med åpne armer, og jeg er naturligvis ydmyk i møte med ansatte. Jeg er ganske bevisst på at jeg er relativt ung, men la meg få lov til å bidra med  noe, så kan vi diskutere det andre privat. Hvis noen vil snakke om alder og kvalifikasjoner er det helt greit, jeg tar gjerne den diskusjonen.

Hvilken visjon hadde du da du ble leder i Visma Services, Kristiansand i 2012?
– Jeg ville at vi skulle få et lokalt fotfeste, og det gikk to år før vi kunne si at vi hadde klart det. Da hadde vi også doblet omsetningen. Det handlet litt om å tørre å ta sjanser, tørre å satse, ansette en ekstra selv om vi ikke hadde kunder akkurat da. Ha kapasitet til å møte store oppdrag, i stedet for å stå med lua i hånda. Det mest givende for meg er å skape noe, og være med på å påvirke utviklingen videre.

Hva synes du er vanskeligst å håndtere som leder?
– Det vanskeligste, bortsett fra personalsaker, er å få gode forankring i endringsprosesser. Det å få alle med seg på det man vil, få alle til å løfte blikket og forstå verdien av endringen man skal gjennom. Det er nok det tøffeste, det å få frem budskapet som man er avhengig av at alle forstår.

Hva kan du bli bedre på?
– Jeg er ydmyk når det gjelder egen kompetanse. Jeg er ikke noe bedre enn andre, men jeg har en rolle som leder – et ansvar som jeg skal forvalte på en god måte. Og så ønsker jeg å bli bedre på å kommunisere godt til mange. Kommunikasjon er en utfordring på dette nivået, jeg skal nå ut til mange hundre ansatte.

Føler du at du gjør noe viktig i jobben?
– Ja, jeg ser betydningen av den rollen jeg har, jeg kjenner ansvaret. Vi har mange kontorer på små tettsteder,og det er viktig å ivareta de arbeidsplassene. Jeg vil være med å stimulere til et godt arbeidsmiljø for dem slik at de har muligheter til å overleve konkurransen og utfordringene i bransjen. For vi står overfor en vanvittig utvikling i teknologien. Den automatiseringen man har ventet på i regnskapsbransjen har vi allerede begynt å ta i bruk.

Visma er et stort selskap som stadig kjøper opp mindre konkurrenter, synes du det er noen etiske utfordringer i det?
– Sånn som det er i dag så klarer ikke vi holde unna de henvendelsene vi får fra aktører som ønsker  selge til oss. Det koster mye å henge med i teknologiskiftet og følge med i trenden. Mange ønsker en samarbeidspartner som hjelper med å bringe dem videre, slik at de kan møte fremtidens behov hos kundene. Jeg har inntrykk av at vi er en løsning nå, mer enn en trussel.

Du er mentor for kvinner med internasjonal bakgrunn i Seemas talentprogram, hvorfor det?
– Jeg blir kjent med mennesker som har hatt helt andre forutsetninger for å komme dit de er i dag, og de har virkelig fått det til. Jeg har vokst opp med en ressurssterk familie og fått god utdanning, mens disse menneskene har ofret mye. Noen av dem er flyktninger som har kommet til Kristiansand uten noe som helst, og så fått en fast jobb og bachelorutdanning.  Det krever noe annet, og satt i perspektiv har de oppnådd mer enn jeg noen gang har klart. Når jeg ser hvordan de står på, så tenker jeg at det skal jeg også gjøre.

FAKTA:

Alder:

35 år

Stilling
Direktør i Visma Services Norge AS

Bakgrunn
Lederutdanning fra forsvaret, master i økonomi og administrasjon ved UiA, master i prosjektledelse. Ble leder for Visma Services i Kristiansand i 2012, begynte som direktør i Visma Services Norge i september 2016.

Familie
Gift, tre barn.

Hører på?
Jeg er ganske altetende. Den siste spillelista jeg hørte på flyet inneholdt Coldplay og Bernhoft.

Leser?
Frode Granhus sine krimbøker, de er en fin avkobling. Ellers mye faglitteratur.

Gir energi?
På jobb: Det å besøke kontorene våre og treffe kolleger.
På hjemmebane: Kvalitetstid med familien.
facebook

Relaterte saker