SPENN
Terje Klungland havnet
litt tilfeldig i jobben som
daglig leder for Coworx.
Nå går han med planer
om utvidelse. Kanskje
også til andre byer

Gründernes gründer

08.11.2017 | Tekst: Jan Frantzen, foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Coworx-sjef Terje Klungland har opplevd å gå i alle fellene man kan gå i som gründer. Det synes han gir ekstra troverdighet når han skal gi råd til andre i oppstartsfasen.
- Noe av det som trigger meg med dette er at det er en spesiell type mennesker her. De har valgt vekk det trygge, sier Terje Klungland.

Han sitter på et møterom i gründerkomplekset Coworx i Markens, hvor han er daglig leder. Utenfor døra samles leietagerne til lunsj. De litt spesielle. De som vil skape noe eget. Bygge noe fra bunnen.

Klungland startet konseptet fordi han mente det var behov for en hjemmearena for gründere i Kristiansand.

- Dessuten er det jo en ny måte å fylle et næringsbygg på. Vi har fylt 1500 kvadratmeter her på litt over et år, sier han.

Det betyr cirka åtti personer. Rundt halvparten av dem sitter på kontorer. Resten har såkalte fleksiplasser i et kontorfellesskap.

- Hvorfor har dere lykkes med dette?

- Det er først og fremst på grunn av miljøet vi har skapt. Vi har fått inn de rette folkene med rette holdninger. Alle vil hjelpe hverandre, og dele kompetanse. Det er den kulturen som har gjort det til en suksess.

Lærte av feilene

Klungland har bakgrunn fra telekommunikasjonsbransjen, hvor han har vært konsulent, serviceingeniør, montør og løsningsarkitekt. 43-åringen sier han alltid har vært «over middels interessert i alt som har med teknologi å gjøre».
«Jeg gikk i alle fellene man kan gå i som gründer»

Mellom 2001 og 2008 drev Klungland for seg selv, og i 2011 etablerte han selskapet iCalls, en tjeneste rettet mot bedriftsmarkedet, som gjorde at man kunne ringe via Internett.

- Jeg gikk i alle fellene man kan gå i som gründer. Jeg dundret avgårde helt for meg selv, fikk omtale i flere aviser og ble invitert til Post- og teletilsynet for å holde foredrag for hele teleeliten i Skandinavia - og jeg var overbevist om at dette skulle jeg lykkes med helt på egen hånd. Det ble beintøft. Og jeg kjørte «all in» med oppsparte midler. Jeg landet godt på beina til slutt, og solgte til et nå børsnotert selskap. Der og da visste jeg at jeg hadde vært igjennom en erfaring jeg kunne dra nytte av i fremtiden. Men det var tider hvor jeg gikk rundt og spurte meg selv hva jeg egentlig drev på med. For første bud er: bygg deg et team. Svært få får det til helt alene, sier Klungland.

Han mener den erfaringen gir ekstra troverdighet når han skal være rådgiver for andre som starter for seg selv.

- Jeg tror nesten det er en fordel at jeg har opplevd det å ikke lykkes så voldsomt, at den som går i bresjen for dette er noen som er på nivå på gründerne, sier han.

[caption id="attachment_10953" align="aligncenter" width="800"] Rundt 80 personer bruker kontorlokalene til Coworx. Her snakker Klungland med f.v. Magnus Berglund og Lotte Berglund i Quicktech, Bjørn Erik Aastveit, fra Connect Sørlandet og Øyvind Wærenskjold i Bitfarm.[/caption]

Vil videre

Sjefens egne oppgaver på huset er nå først og fremst som forretningsutvikler.

- Min oppgave nå er å tenke nytt. Kanskje blir det nye lokasjoner, muligens spisset inn mot de av gründerne som driver nettbutikker. Vi har jo ingen lagerplass i det hele tatt her. Det ideelle hadde vært en andreetasje med kontorer, og en førsteetasje med en port for transport, og en haug med reoler. Hvis vi kunne får det til sentrum, så hadde det vært perfekt. Det er drømmen.

Og kanskje utvider han Coworks til andre deler av landet.

- Vi har fått henvendelser fra ganske store byer i Norge som ønsker det, men vi har ikke landet noe ennå, sier han.
«Jeg lar demokratiet avgjøre, men tar nok ofte føringen»

Helt både dag og kveld

Klungland har altså mange jern i ilden. Og for å få til alt, er han avhengig av å ha det moro underveis.

- Jeg har alltid vært opptatt av å ha det gøy. Practical jokes driver jeg mye med, og jeg synes det er viktig å ikke ta seg selv så høytidelig, ikke være redd for å drite seg ut. Og for meg har det alltid vært litt sånn «helt om dagen, helt om kvelden». Vennene jeg har i næringslivet er uten unntak folk som har den kombinasjonen: De er respekterte og flinke på dagtid, og så tør de å ta den ut litt på kveldstid. Og så er de på plass og klare for å gjøre en jobb på morgenen igjen.

- Mye festing, er det det du sier?

- Nei, nei. Jeg har tre barn og kone hjemme. Men når anledningen først byr seg, så er jeg lett å be med, smiler han.

Perfeksjonist

På fritida er Klungland en lidenskapelig fotball-mann. Han har to små gutter som spiller fotball i Start, og han har mange meninger om hvordan ting skal gjøres der.

- Jeg brenner for mye, ikke minst at Start også skal være en breddeklubb som er åpen for alle barn på Lund. Det skjer mye positivt i Start om dagen, man lager klarere skiller mellom topp- og breddeidretten. Dette har jeg stor sans for. Så vil kanskje mange si at jeg er litt for dominant i noen sammenhenger. Jeg lar demokratiet avgjøre, men jeg tar nok ofte føringen. Jeg er alltid brennende opptatt av å få frem mine synspunkter. Og jeg er alltid opptatt av om den siste prikken over i-en er noe som kan justeres. En form for perfeksjonist, kan du vel si.

- Bedreviter?

- Nja, nei, det er et negativt ladet ord, men du kan vel kalle det det også. Men jeg kritiserer aldri noe uten å komme med et bedre forslag. Jeg har ikke sans for folk som bare klager.

Ikke lønnsomt

Han har vært ambisiøs og målrettet helt siden han var ung. Men han er opptatt av mennesker også, forteller han.

- Jeg tror og håper at jeg er en fyr som alltid tenker på at andre skal ha det bra. Kan jeg hjelpe med noe, så gjør jeg det. Jeg tror jeg har vært en god samtalepartner for venner og kollegaer som har hatt sine utfordringer, at jeg er en man kan komme til for å lufte tankene, sier Klungland, og slår fast at han ikke etablerte Coworx for å bli rik.

- Vi er heldig hvis vi går i null, så vi er dønn avhengig av hjelp fra næringslivet. Men vi har jo skapt fire arbeidsplasser, og ser altså også på nye forretningsområder som kan gjøre hele prosjektet mer lønnsomt, sier han.

På hugget

Klungland sier kristiansandere tidligere har vært noe skeptiske til gründere. Sånn er det ikke lenger.

- Kristiansand er en bra plass for gründerne nå. Man har et apparat som er klar til å støtte opp. Alt fra UiA til Sørlandets kompetansefond, og både kommunen og fylkeskommunen er veldig på hugget. Sørlandet er der Oslo var for noen år siden. Det var ikke så mange spennende selskaper man kunne peke på, men man merket at det var en kultur. Sånn er det her nå. Vi holder på å lage en kultur, og om et par-tre år vil vi få se resultatene.

Fakta:

Terje Klungland

Daglig leder i Coworx AS i Kristiansand.

Alder: 43

Familie: Gift, tre barn.

Bakgrunn: Fra Forsvaret og innen telekommunikasjon. Startet gründerhuset Coworx i 2016.
facebook