SPENN
Peter Gitmark vurderer valgresultatet i Krs. regionen

Frykter vingling

21.10.2015 | Eirik Vigsnes
Enkeltpolitikere og småpartier vil, som følge av valgresultatet, få mer makt i Kristiansand. Det kan bidra til en mindre oversiktlig politisk situasjon og en vinglete næringspolitikk.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
- Er det noe bedriftsledere i Kristiansand-regionen ønsker seg er det en forutsigbar politikk som legger forholdene til rette for vekst. Nå er mange spent på hva som skjer, sier Peter S. Gitmark, tidligere stortingspolitiker for Høyre.

Høstens lokalvalg ble en nedtur for Kristiansand Høyre og partiets samarbeidspartnere i bystyret, KrF, Frp og PP. De mistet fem plasser i bystyret og sitter tilbake med et skjørt styringsgrunnlag.

Gitmark er i dag seniorrådgiver i Burson- Marsteller og jobber med en rekke bedrifter på Sørlandet. Han sier at valgresultatet har gjort næringslivet usikre på hvilken næringspolitikk bystyreflertallet vil føre.

– Det eneste som er sikkert er at ting er blitt mer usikkert. Den styrende koalisjonen med Høyre i spissen er nå avhengige av støtte fra et av de mindre partiene. Det blir spesielt spennende å se om Venstre blir en del av det nye lederskapet. Det vil i så fall få stor betydning for å sikre flertall i saker som er viktige for næringslivet i regionen, sier Gitmark.

Utbrytere? Han sier mye vil avhenge av om Furre og hans koalisjon klarer å stemme som en blokk, eller om enkeltpersoner og samarbeidende partier bryter ut. Næringslivet i Kristiansand er spent på om han klarer å spikre en solid plattform for næringspolitikken de kommende fire årene.

I fire år har den profilerte næringslivslederen og avtroppende ordfører Arvid Grundekjøn stått i bresjen for

en næringslivspolitikk som har gitt grobunn for vekst og utvikling. Han har vært med og bane vei for en ytre ringvei rundt Kristiansand, firefelts tilførselsvei til Kvadraturen fra Kristiansand øst og ny E18 motorvei vestover. Utbyggingen vil bidra til å binde sammen Sørlandet som en felles bo- og arbeidsregion.

Flere andre store næringslivssaker står for tur; rammebetingelsene for en videre utbygging av Sørlandsparken nærings- og industriområde og utformingen av bymiljøpakken, med plassering av nye bomstasjoner samt parkering. Gitmark sier det blir en utfordring for påtroppende ordfører Harald Furre å skaffe det nødvendige flertall for løsninger som næringslivet ønsker.

Hva med kommunereformen?
– Kommunereformen blir en annen viktig næringspolitisk kampsak i årene som kommer. Næringslivet ønsker en kommunereform med færre og større kommuner. Har valget satt en stopper for denne prosessen?

– Det tror jeg ikke. Selv om Høyre har svekket sin posisjon i mange kommuner og Vennesla har meldt seg helt ut, er det fremdeles håp om å skape en ny storkommune i Kristiansand. De øvrige knutepunkt Sørlandet-kommunene er langt mer positive til sammenslåing enn Vennesla og Iveland er.

– Er Harald Furre bedre egnet til å samle knutepunkt-kommunene til ett rike enn Grundekjøn, som har fått kritikk for en noe egenrådig stil?

– Furre har tydelig signalisert at han vil være raus i forhandlingene med samarbeidskommunene. Det har blitt godt mottatt og samarbeidsklimaet er godt. En ny kommune med de nærmeste naboene i sør og øst vil få over 100 000 innbyggere og bli berettiget til storbymidler fra staten. Den vil få økte ressurser og enda større fagmiljø, for eksempel innen arealplanlegging.

Jeg mener det vil bidra til enda bedre vekstvilkår for næringslivet.

Storkommune eller ikke, utfordringene kommer til å stå i kø for den nybakte ordfører Harald Furre. Han får garantert bruk for sine diplomatiske evner og politiske ballast.
facebook