SPENN
I tillegg til at hun jobber med terapi, organisasjonspsykologi og coaching, er Ann Iren Drivdahl en etterspurt kurs- og foredragsholder.

Frykten for å gjøre feil

29.06.2020 | Tekst: Mai Linn O. Tronstad. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Før i tiden var vi mindre redde og flinkere til å si «pytt pytt». Ikke så dumt, ifølge psykolog Ann Iren Drivdahl.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
– Stress er en av de vanligste grunnene til at vi oppsøker psykolog i dag. Hvorfor er det sånn, og hva kan vi gjøre for å forhindre det?

– Folk er veldig prestasjonsorienterte og redde for å gjøre feil i dag. Mitt beste råd mot stress er å sove godt. Deretter kan du se på situasjonen og gjøre noe med det. Vi bør bli flinkere til å tenke at det 80 prosent av tiden holder med «godt nok».

– Karantenetid medfører at noen bor «oppå hverandre», mens andre lever isolert og alene. Hva kan dette bety for relasjoner og ensomhet?

– Noen er glade for å få mer tid sammen, og vil si det har gjort dem godt. Andre, som kanskje har en dårlig relasjon i utgangspunktet, vil gå hver sin vei etter dette. Jeg tror vi vil se en del skilsmisser i etterkant. Når det gjelder ensomhet under korona, har vi ikke helt sett konsekvensen ennå, men jeg vet at mange ikke går ut døra. Min mening er at vi ikke har godt av å være for mye alene, da kan vi fort bli litt sære.

– Mange har blitt permittert eller mistet jobben grunnet korona, hvordan kan dette ramme den mentale helsen?

– Å miste jobben er noe av det mest traumatiske vi kan oppleve. Mye av livet vårt foregår på jobben, mange har også sine sosiale kontakter der. Vi måler ofte vår verdi i jobben vi gjør, og sier gjerne «jeg er» foran yrket vårt. Å miste alt dette er ikke enkelt, selv om en permisjon for noen kan være et friminutt.

– Hva med ledere som må si opp ansatte, og kanskje mister bedriften de har bygget opp?

– Det er en kjempestressende situasjon å være i. De vet kanskje at unge ansatte nettopp har kjøpt hus og har stort lån. Det er også mye arbeid i å følge opp NAV og andre formaliteter. Ved en konkurs kan ledere i tillegg miste hele livsgrunnlaget sitt.

– Er det fremdeles mye stigma rundt psykisk sykdom?

– Heldigvis har det skjedd en bedring, men fremdeles møter jeg utbrente som sier det hadde vært lettere om de hadde brukket benet og hadde en gips å vise til. Det er mye større åpenhet rundt psykisk helse i dag, noe jeg er veldig glad for.

– Hvilke ønsker har du for et bedre psykisk helsevesen?

– Jeg vil gjerne ha helsefremmende arbeidsplasser og et så godt arbeidsmiljø som mulig, noe som har stor innflytelse på folks helse. Vi tilbringer mye tid på jobb, vanskelige situasjoner vil forekomme og da er god kommunikasjon alfa og omega. Jeg opplever ofte at folk begynner å lage regler og laminere plakater for et bedre arbeidsmiljø, det er ikke alltid det beste. Å sette seg rundt et bord og snakke sammen, er det jeg har mest tro på.

– Hva er det beste med jobben din?

– Jeg møter så mange flotte folk og gjør så mye ulike oppgaver. Alt fra ledertrening, organisasjonsutvikling og konflikthåndtering, til å snakke med enkeltpersoner og par. Stress, bekymring og det å stå i vanskelige situasjoner er en del av livet, og noen ganger trenger vi mennesker hjelp til å takle dette.

 

FAKTA: Ann Iren Drivdahl (60)

Stilling: Psykolog ved Bedrift & Personalpsykologi

Familie: Gift, to barn, en katt

Bor: På Grim
facebook

Relaterte saker