SPENN
Anne Lene Dale er klar for å både lytte og lære i jobben som ny NODE-sjef.
– Det er mye informasjon å ta inn for en skarve statsviter, sier hun.

Fra nød til NODE

02.09.2019 | Tekst: Jan Frantzen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Anne Lene Dale kommer rett fra stillingen som ambassadør i Mosambik til lederjobben i GCE NODE. Hva får henne egentlig til å flytte hjem?
– Akkurat nå er jeg ganske fortumlet. Det var mye informasjon å ta inn for en skarve statsviter, smiler Anne Lene Dale.

Hun sitter på et møterom på Slottet i Kristiansand sentrum og har akkurat gjennomført sin første sammenkomst med NODE ansatte. 1. september erstattet hun Anne-Grete Ellingsen og tiltrer som administrerende direktør for teknologiklyngen.

– Det har vært en fantastisk utvikling i NODE de siste årene. Det blir store sko å fylle etter Anne-Grete, som er ingeniør og kan næringen ut og inn, men jeg gleder meg til å dykke ned i materien og bli kjent med hver enkelt bedrift. For tiden er det en krevende markedssituasjon globalt, og det har det vært de siste årene. I tillegg har vi klimaspørsmålet, som vil kreve omstilling. I det perspektivet er det viktig at bedrifter samarbeider og snur hver stein for å finne ut hvilke nye retninger man skal stake ut, og hva man skal fortsette med, sier Dale.

[caption id="attachment_16667" align="alignleft" width="410"] Anne Lene Dale gleder seg til å ta fatt på utfordringer knyttet til bærekraft og omstilling.[/caption]

Den nye NODE-lederen tror hun er blitt ansatt først og fremst på grunn av arbeidserfaring med rikspolitikk og nasjonale myndigheter, samt gode internasjonale nettverk. De siste årene har den røde tråden i karrieren hennes vært å bistå og fremme norske bedrifter i utlandet – blant annet som leder av næringslivsseksjonen i UD.

Flytter hjem

Olje- og gassutvinning er den nest største kilden til klimagassutslipp i Norge. Dale mener leverandørindustrien er en selvsagt del av løsningen knyttet til utslippsreduksjoner.

– Klimaspørsmålet er globalt og må løses gjennom samarbeid, både politisk og i næringslivet. Min rolle blir i første omgang å lytte, lære og finne de fellesnevnerne som kan bidra til at NODE fortsatt blir et godt verktøy for bedriftenes egne behov. Vi skal ikke glemme at norsk utvinning er blant de reneste i verden, og at vi i Norge har gode muligheter for å forske på nye tilnærminger. Bærekraft og digitalisering er viktige stikkord. Norge er best på det meste knyttet til havet, det skal vi fortsatt være, sier Dale, som også har erfaring fra forskningssektoren, blant annet som instituttsjef for Agderforskning mellom 2010 og 2012.

Dale flytter nå hjem til huset sitt i Arendal, og er glad for igjen å bli en del av det hun mener er en spennende og aktiv region.

– Grunnen til at at jeg ønsker denne jobben, er fordi det er en så positiv regional utvikling på Sørlandet. Av erfaring innebærer det god dialog mellom det offentlige og næringslivet, og det har jeg god erfaring med.

– Så har jeg sittet mange år i Oslo og sett at stemmer fra ulike regioner er helt essensielt for nasjonal politikk. Det vil bli viktig for oss å ha en dialog med norske myndigheter om programmer som skal bidra til omstilling og innovasjon i næringslivet, og hvordan de bør utformes. Her skal vi ikke være beskjedne, smiler hun.
Jeg har sagt mange ganger til mine kolleger, "husk at det kommer nye aviser hver dag".

Gudmor

Dale kommer rett fra stillingen som ambassadør i Mosambik, hvor hun har hatt tre begivenhetsrike år. Blant annet har 53-åringen bidratt til at norske bedrifter har kunnet etablere seg i det afrikanske landet.

– Mosambik har like mye vannkraft og gass som Norge, og like lang kystlinje. Landet er derfor et viktig marked for norsk leverandørindustri, og det har vært spennende å jobbe med det derfra, sier hun.

Mosambik ligger sørøst i Afrika og har nærmere 30 millioner innbyggere. Dale omtaler landet som «fantastisk vakkert».

– Det var en helt utrolig opplevelse å være der. Selv om landet er stort er det ganske små forhold, og enkelt å få adgang på politisk nivå. Vi hjalp dem med å lage en stor havkonferanse rett før jeg dro, og det at jeg ble omtalt av havministeren i åpningstalen, som konferansens «gudmor», var den kuleste anerkjennelsen jeg fikk der, sier Dale, som også måtte fordøye mange eksempler på hvor store kontrastene i verden faktisk er.

Raust miljø

Dale sier at karrieren hennes har vært drevet av nysgjerrighet og interesse for å lære noe nytt. Læringskurven ble bratt da hun ble ansatt som pressetalskvinne for UD i 2004. Bare noen uker senere inntraff tsunamien i Indiahavet, hvor 84 nordmenn mistet livet.

– Det var tøft å stå i den stormen. Først og fremst var vi veldig bekymret for hvor galt det kunne være, og at vi ikke skulle klare å få rammede nordmenn hjem raskt. I tillegg var det behov for en stor nødhjelpsinnsats. Vi hadde et altfor dårlig system for henvendelser fra pårørende og presse, og tidvis var linjene så blokkerte at jeg ikke engang fikk tak i mine egne medarbeidere, sier hun.

[caption id="attachment_16668" align="alignnone" width="800"] Anne Grete Ellingsen (foran, nummer to fra høyre) overlot roret til Dale 1. september. Her sammen med resten av staben. Bak f.v: Bjørn Saltermark, Audun Skare, Bente Løvaas, Jan Helge Viste og Dharun Sehjpal. Foran f.v: Isabelle Louise-Aabel, Ellingsen, Dale, Ann Marchioro og Marianne Engvoll.[/caption]

53-åringen var også til stede som UDs kommunikasjonssjef under terrorangrepet på Hotel Serena i Kabul i 2008. I etterkant måtte departementet tåle ytterligere kritikk. Dale sier at hun har lært mye av disse erfaringene, både når det gjelder kommunikasjon og ledelse.

– Man må være litt rause i et arbeidsmiljø, man må lytte og sørge for at medarbeiderne har det bra. Da leverer de også best. Alle ønsker å gjøre en god jobb, og det beste må være godt nok. Jeg har sagt mange ganger til mine kolleger, «husk at det kommer nye aviser hver dag». Det er viktig å lære seg å gå videre, og akseptere at alt ikke kan være perfekt. Godt samhold er nødvendig, for sannsynligvis kommer det en ny vinternatt.

Fakta: Anne Lene Dale (53)

Stilling: Ny administrerende direktør i GCE NODE fra 1. september

Familie: Skilt, to barn

Bor: Arendal

Bakgrunn: Utdannet statsviter. Har jobbet mange år i Utenrikstjenesten. Har også vært leder for Fafos internasjonale institutt AIS og instituttsjef for Agderforskning
facebook

Relaterte saker