SPENN
Kart- og kompasskurset DNT Sør arrangerte i Jegersberg i mai var fulltegnet med venteliste, og Hanne C. Jensen drev med kyndig veiledning.

Fra hav til hei

18.06.2019 | Tekst: Mai Linn O. Tronstad. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Med nesten 8000 medlemmer er DNT Sør et springbrett ut i naturen for mange. Nå vil de ha med seg enda flere. 2019 er året for mangfold og inkludering hos Turistforeningen.
Tuftet på ånden som er så sterk i Norge, dugnadsånden, har DNT Sør jobbet med å få folk ut i vår varierte natur siden 1887. Medlemsmassen har økt betraktelig siden den gang, fra 62 til 7900. Hvert år overnatter medlemmer og andre turglade mellom ni og ti tusen døgn på de 14 hyttene som ligger fordelt i Setesdalsheiene og kystled. I tillegg arrangeres det forskjellige friluftskurs på alle nivåer. Det er likevel ett felt organisasjonen mener de kan bli bedre på.

– Vi har noe for alle aldersgrupper, men akkurat nå synes vi det er lite tilbud til dem med spesielle behov. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Hanne C. Jensen, prosjektleder for Inkluderende Friluftsliv i DNT Sør.
Det er ikke sånn at alle kjenner hverandre - også kommer du som Viggo Venneløs. Hanne C. Jensen

Noe for alle

Turistforeningens luer i grønt (singel), rødt (opptatt) eller gult (åpen for kontakt) er kjent for mange. I år lanserer de lue i regnbuefarger for å signalisere ut årets fokusering på mangfold og inkludering.

– Vi jobber bredt for å få med dem som ikke har vært aktive men ønsker å komme seg ut – og dem som av ulike grunner har en høyere terskel for å bli med på tur. Det kan være fysiske eller psykiske utfordringer, eller det kan være innvandrere og flyktninger som ikke er vant til naturen her.

– Hva tenker du slike fellesturer kan bety for integreringen?

– Mye! Mange nye landsmenn etterspør arenaer hvor de kan bli kjent med nordmenn. Man går som kjent ikke bort til ukjente på gata her på Sørlandet, da tror folk vi er helt sprø. Den beste måten å bli kjent med andre på, er å delta aktivt på noe. Det er lettere å prate når man møtes over en felles interesse, sier prosjektlederen, og legger til at arbeidet er godt i gang, men at det tar tid.

– For en gruppe som ikke er vant til friluftsliv og norsk natur, tar det tid å få erfaring. Men vi har en håndfull vi har kommet i kontakt som er kjempeengasjerte, sier Jensen, som også jobber med å koble på flere frivillige.

Trenger flere

Frivillighet er selve bærebjelken i DNT Sør. Med ti årsverk frivillighet, utgjør den en større del arbeid enn fra de fast ansatte. Men de trenger alltid flere til ulike oppgaver, for eksempel turledelse. Det er turlederen selv som velger hvor ferden skal gå, alt etter egen fysisk form og motivasjon.

– Det holder at du har lyst til å være turleder og består kurset, forsikrer Jensen.

– Så om man vil ta gruppa med på ei stripe opp og ned Markens …?

– He he, vi er ikke helt der.

DNT Sør har likevel alt fra lette gåturer i nærmiljøet til fjellsportturer med større utfordringer. Uansett får man med seg en erfaren turleder, og man blir en del av et fellesskap.

– Veldig mange melder seg på fellesturer alene. Det er ikke sånn at alle kjenner hverandre kjempegodt – og så kommer du som Viggo Venneløs. Du blir en del av en familie.

Camp Bragdøya

I mai var DNT Sør en av arrangørene for konferansen Camp Bragdøya, hvor fagfolk fikk påfyll i sammenhengen mellom natur og psykisk helse. Blant deltakerne var Stig Brede Refstie, avdelingsleder for Aktiv Fritid Kristiansand.

[caption id="attachment_16095" align="alignleft" width="408"] Hanne C. Jensen (f.v.), Per Thomas Skaanes, Elisabeth Aarvik og Stig Brede Refstie jakter mestringsfølelsen på Camp Bragdøya.[/caption]

– Jeg synes det er kjempebra med fokus på hvor mye god psykisk og fysisk helse det er i å komme seg ut i naturen. Det gjør noe med tankesettet ditt. Å få litt vind, regn eller snø i ansiktet flytter fokus bort fra helse til positive opplevelser og mestring, sier Refstie, som brenner for å alminneliggjøre og ufarliggjøre friluftsliv.

Han synes DNTs fokusering på mangfold og inkludering er svært viktig.

– Det er absolutt høyaktuelt for oss. Vi hjelper mange deltakere ut av ensomhet og isolasjon blant annet ved hjelp av turgåing. DNT har nok blitt forbundet med «friskuser», så jeg synes det er bra de nå mer bevisst gjør seg tilgjengelig for alle grupper. Man trenger ikke krysse Hardangervidda for å oppleve mestring, den kan finnes på mange nivåer.

Over tregrensa

Jensen er kjent med at DNT kan være en terskel å trå over for noen. Hun var der selv en gang.

– Jeg liker at de arrangerer aktivitetsdager hvor barna og jeg kan delta sammen. Kurskveldene er også veldig fine og sosiale, her blir man kjent med mennesker med felles interesser. DNT Sør gjør det lettere å komme over dørstokkmila, slår hun fast.

– Jeg er ikke vokst opp med denne typen turgåing, og syntes Turistforeningen virket skummel. Men jeg hadde en kollega som var mye på fjelltur, og jeg syntes hun så så fornøyd ut. Det var gjennom Turistforeningen jeg oppdaget den verdenen som finnes over tregrensa, det er der jeg føler jeg får puste, sier Jensen, og legger til:

– Mange tenker at alle som går tur med oss er kjempespreke, men man trenger ikke løpe maraton for å bli med oss. Du trenger ikke å ha gått noe annet enn søndagsturer for å bli med på fellesturene våre. Er du erfaren, er kanskje Fjellsportgruppa noe for deg.

Jensen holdt nylig kurs i kart og kompass for nybegynnere, hvor Linda Tveiten var en av deltakerne. Hun oppdaget gleden ved friluftsliv som voksen.

– Jeg liker at de arrangerer aktivitetsdager hvor barna og jeg kan delta sammen. Kurskveldene er også veldig fine og sosiale, her blir man kjent med mennesker med felles interesser. DNT Sør gjør det lettere å komme over dørstokkmila, slår hun fast.

 

Fakta: DNT Sør

• Blant de større medlemsforeningene i Den Norske Turistforening, med 7900 medlemmer i 17 kommuner i Vest- og Aust-Agder.

• Organisasjonen tilrettelegger for kurs og friluftsopplevelser for alle og er tuftet på dugnad.

• DNT har 550 hytter, 14 av disse forvaltes av DNT Sør. Medlemmer får rabatt, men hyttene og de fleste arrangementer er åpne for alle.

• Butikk og tursenter i Gyldenløvesgate 2b, Kristiansand.
facebook

Relaterte saker