SPENN
Illustrasjon: Anette Pettersen

Folkeskikkens begravelse

06.03.2019 | Spaltist: Eva Kvelland
For fire år siden erklærte jeg meg for politisk tørrlagt. Det er mye jeg savner, men dårlig folkeskikk er ikke en del av det. Politikere skal tåle mye – men ikke alt!
Når du velger en posisjon som har makt til å påvirke menneskers liv, så må du tåle det som kommer, sier mange. Jeg er ikke enig lenger. Politikere må tåle at det stormer i harde ordelag rundt det de står for og det de ytrer. En gjødselspreder med hets og personangrep er noe helt annet.

Jeg er uenig i abortpolitikken til Kjell Ingolf Ropstad, men jeg er like uenig med de som møter ham med usaklige personangrep. Målet helliger ikke alle midler, heller ikke når motstanderen er en offentlig person. Du kan protestere synlig og høylytt, men når Ropstad mottar meldinger som er så stygge at de ikke kan gjengis i media, så er vi forbi grensa for hva vi skal tillate i demokratiets navn. Eksempelet Ropstad er ikke det eneste.

Det lokale flaggskipet for drittpakker mot politikere heter Sørlandsnyhetene – ei Facebookside som ifølge seg selv ærer den som æres bør, og kritiserer maktmisbruk, arroganse og nedlatenhet. Hittil har det vært tynt med ære, og tykt med kritikk pakket inn i dårlig folkeskikk. Det hagler med beskyldninger om løgn, maktmisbruk og korrupsjon. Det stilles spørsmål ved folkevalgtes tilregnelighet, serveres påstander om manipulering av fakta, og spekuleres i snuskete forhold. Sørlandsnyhetene kunne vært ei Facebook-side for åpen og viktig samfunnsdebatt. I stedet har de valgt gjødselsprederen.

60 prosent av oss oppgir å ha opplevd nedsettende og krenkende kommentarer i debatter på Facebook. Tilsvarende tall for politikere er trolig mye høyere. For noen år siden sa nettavisene at folkeskikk i anonyme kommentarfelt er en utopi, og krevde fullt navn for deltakelse. Det ser ikke ut til å ha bedret oppdragelsen. Jeg forstår Nettavisen som nå har stengt kommentarfeltet, og jeg forstår de som vil følge etter. Likevel vil det ikke løse noe. Nettet er fullt av erstatninger, med Facebook som det lettest tilgjengelige. Problemet er ikke åpne debattarenaer. Problemet er når vi ikke kan oppføre oss. Det er det som skitner til den offentlige debatten.

Jeg vil herfra og til evigheten forsvare din rett til å protestere og kritisere. Men det forsvaret er ikke ensbetydende med å akseptere en hvilken som helst form på budskapet. Ytringsfriheten er en forutsetning for et godt demokrati, men når ytringene får en form vi ikke ville akseptert andre steder, så er det en trussel mot demokratiet.

Hvem vil bli politiker når det er dette som venter?

[caption id="attachment_9715" align="alignnone" width="165"] Spaltist: Eva Kvelland[/caption]
facebook