Feirer 140 som handelsgrossist
handelsbedrift med 320 millioner i omsetning og 130 ansatte.
– Fra å være en liten papirgrossist i Kristiansand har vi vokst til å bli desidert størst på det nasjonale markedet, konstaterer administrerende direktør, Robert Ugland.
Det er stor sjanse for at den pappkoppen du drikker kaffe fra på jobben, eller det papiret du skriver ut fra printeren, er fra Gustav Pedersen. Bedriften selger det meste, enten det er varer og utstyr innen emballasje, catering, renhold, medisinske forbruksvarer, kontorog datarekvisita, kontormøbler og maskiner, vann og kaffe, ja, listen er lang.
– Jeg pleier å si at vi selger det meste unntatt melk og brød, sier Ugland.
Han startet som daglig leder i bedriften i september 2014, da han flyttet tilbake til hjembyen etter flere år i bank- og eiendomsbransjen i Oslo. Gunnar Vikeså (69), som er fjerde generasjon i familiebedriften, er ennå med i kulissene.
– Jeg har nok tenkt mer på Gustav Pedersens ve og vel opp gjennom årene, enn mitt eget, sier Gunnar Vikeså, som i dag er styremedlem i bedriften.
Samarbeider godt
Da han ga seg som daglig leder i 2005, hadde han jobbet i bedriften i nesten 50 år. I dag er det sønnene hans, Edvard og Terje, som eier 99,98 prosent av aksjene i Gustav Pedersen.
[caption id="attachment_8324" align="aligncenter" width="749"] – Vi hadde kontorer i Henrik Wergelandsgate 27 fra 1876 og helt fram til 1981. Men da var vi nødt til å flytte, vi hadde lager på åtte ulike steder i byen. Det gikk ikke an å fortsette sånn, forteller Vikeså.[/caption]
Begge jobber i firmaet, henholdsvis på controller/ logistikksiden og på eiendomssiden i konsernet. Men helt ute av firmaet, det er
ikke Gunnar Vikeså ennå.
– Nei, ikke helt. I hvert fall ikke hvis du spør Robert, humrer Vikeså.
– Hvordan jobber dere sammen?
– Vi har klare linjer. Gunnar er her hver dag, med mindre det er sesong for jakt eller fiske. Han jobber med ulike oppgaver, spesielt i konsernet. Da jeg ble spurt om å ta stillingen, var det en del av vurderingen. Gunnar hadde vært daglig leder/eier siden tidenes morgen. Det var jo han folk hadde gått til når
de lurte på noe på huset. Nå skulle de plutselig komme til meg. Hvis de ansatte er i tvil om hvem som er øverste leder så vil ikke bedriften fungere. Så vi måtte gå opp tydelige linjer, og det har vi gjort.
– Dere har funnet en god rytme?
– Ja, det har vi. Vi samarbeider godt. Hvis det er strategisk viktige spørsmål, så rådfører jeg meg naturligvis med Gunnar, sier Ugland.
Feiret de ansatte
Gustav Pedersen AS er en arbeidsplass med lojale ansatte, mange av dem har vært der i mange år. Noen i opptil 30 år. I november ble de gjort behørig stas
på, da ledelsen inviterte til 140-års fest med 140 gjester til middag på Ernst.
– Det er summen av de ansatte som gjør bedriften til en suksess, understreker Ugland.
Så er det også god grunn til å feire: Bedriften har hatt en jevn omsetningsøkning de siste årene, fra 273 millioner kroner i 2014 til 300 millioner i fjor. I år lander de et sted mellom 320 og 325 millioner kroner.
– Vi opplever vekst i de fleste forretningsområder, og det er vi fornøyd med i et tøft marked. Det er en dønnsolid bedrift. Det meste av utbytter i årenes løp er blitt re-investert i bedriften, påpeker Ugland.
Kjøper eiendom
De begynner også å merke voksesmerter på Vige. Da de flyttet over dit, fra Henrik Wergelandsgate 27 i 1981, var det et resultat av ren nødvendighet.
– Vi hadde lager på åtte forskjellige steder i byen på det tidspunktet, forteller Vikeså.
De har gjort flere suksessfulle oppkjøp av andre firmaer, deriblant A.B System AS og Rekvisita Norge AS. Da Gustav Pedersen i 1989 var med på å starte NorEngros-kjeden handlet det om å samle innkjøpsmakt. I dag er NorEngros-kjeden en sammenslutning av tolv aksjonærer/ grossister.
– I år omsetter kjeden for rundt 3,2 milliarder kroner, hvor Gustav Pedersen altså står for ti prosent, påpeker Ugland.
Eierne har også gjort vellykkede, strategiske valg på eiendomssiden. Eventyrgården 2, hvor Gustav Pedersen lekebutikk i sin tid lå, eier Vikeså-familien ennå sammen med Christiansholm Eiendom.
– Mye av likviditeten har gått til å kjøpe eiendom. Jeg har nok vært bedre til å kjøpe, enn å selge, vedgår Vikeså.
Tomten på Vige eier de også, men der kjenner de som nevnt på voksesmerter. Derfor har de kjøpt tre tomter på til sammen 35 mål i Timenesbakken, men mer konkrete om flytteplanene ønsker de ikke å være ennå.
– Det handler om å bygge for framtiden. Bare interntransportbiten i bedriften koster tid og penger. Flyttingen til et nytt logistikkbygg vil handle om automatisering og effektivisering, sier Ugland.