Medlemsnytt
Styreleder i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), Martin Schreck.

Faglig begrunnede valg for framtiden er viktigere enn noen gang

04.06.2018 | Martin Schreck, styreleder, rådgivende ingeniørers forening (RIF) Agder.
Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) ved styreleder Martin Schreck har skrevet en kronikk om hvor viktig fakta er i diskusjoner om blant flytting av konteinerhavna.
Agder har en god kombinasjon av kunnskap, forskningsmiljø, fagarbeidere, god geostrategisk posisjonering i transportnettverk (veg og sjø), tilgang til elkraft, attraktive bomiljøer, godt utdanningstilbud og ikke minst attraktivt kultur- og sportstilbud. Lønnsnivået er noe lavere enn for eksempel i Stavanger. Til sammen utgjøre dette et konkurransefortrinn som genererer et leveverdig lokalsamfunn.

Måten vi handler, kommuniserer og produserer er i dag bestemt av automatisering og digital kommunikasjon. Det er et resultat av den fjerde industrielle revolusjon av den nyere tid etter oppfinnelse av dampmaskin, elektrisitet og data maskinen. Industri 4.0 - som det kalles - anses som like omveltende som den industrielle revolusjonen på 1800 tallet.

Digitalisering og robotisering av produksjon utvisker utlandets konkurransefortrinn knyttet til lavt lønnet arbeidskraft og skifter samtidig fokus til å forkorte transporttid dens kostnad og tilgjengelig kompetanse lokalt. Teknisk ukeblad publiserte i 2016 en liste med 11 bedrifter som kunne flyttes tilbake til Norge på grunn av fordeler med produksjonskostnader, kvalitet og forutsigbarhet i norsk produksjon.

Hva er nøkkelen til nye industriarbeidsplasser? En studie av IHF Köln fra 2016 omtaler hvordan enkelte regioner i Øst-Tyskland klarte å komme seg ut av en stor krise på 90-tallet til å være en av de mest attraktive og innovative bo- og arbeidsregionene i Tyskland. Svaret er: Attraktive og framtidsrettete bymiljøer samt et høyt fagutdanningsnivå og effektiv transportinfrastruktur er nøkkel til suksess.

I løpet av de siste 15 år har Agder fått et universitet, Mechatronics Laben, Kilden og nye E18. Vi kjører snart på nye motorveier mot øst og vest. Dyreparken trekker turister til regionen og reiselivsklyngen USUS jobber for at gjestene skal komme tilbake.

Hjernearbeidskraft trenger ikke å være lokalisert lokalt når en anser det som bedre å bo i Dublin f.eks. Derimot er industriarbeidsplasser hos Elkem og Glencore statiske og ikke lett å flytte. Regionens økonomiske stabilitet avhenger egentlig i bunnen av tilgang til elkraft, havn, veg og av folk med relevant kompetanse for å kunne tiltrekke og beholde slike industrier.

Dagens diskusjoner om endringer i samfunnet kan ofte være preget av emosjonelle og lokale synspunkter som gjør det vanskelig å belyse temaene politisk på en helhetlig måte.

RIF er bekymret når det argumenteres med at støtte fra Cultiva til Kunstsilo tar bort penger fra barna. RIF argumenterer for at investering i kultur er penger som investeres for barna og som hjelper dem til å utvikle egne synspunkter om det norske samfunn og våre verdier. Kultur øker barnas intellektuelle evne til å bestå i livet. Investering i kultur bidrar til en bedre integrering av utenlandske borgere ved å formidle våre verdier gjennom kunst. Et museum av internasjonalt nivå samarbeider om utstilling med andre internasjonale aktører og markerer vår region på Europakart.

Avgjørelsen om utbygging av Gartnerløkka før utbygging av Ytre-Ringveg er tatt og næringslivet har gitt sine innspill for noen år tilbake. Utviklingen har gått videre. RIF minner om at Norge har 3 viktige knytningspunkter på veg til Europa. I kryss mellom E6 og E18 ligger Bjørvika i nærheten av Alnabru. Gartnerløkka ligger i kryss mellom E39, E18 og Fv 9 og er i konkurranse med Larvik havn når det gjelder fergeforbindelse til Danmark. Vi stiller oss spørrende til om man kunne ha utformet Gartnerløkka annerledes dersom Ytre-Ringveg hadde vært på plass først? Hvilke ringvirkninger gir Ytre-ringvegen til regionens industri?

Det argumenteres i media med at Kristiansand havn er overvurdert og at havneflytting til Kongsgård er imot barnas og byens interesse. Det sås tvil om at havna har en ringvirkning for over 12000 arbeidsplasser i regionen. Det hevdes at støy fra havna vil medføre helseproblemer på Søms-landet.

I følge PROFF.no har Glencore og Elkem til sammen cirka 2450 ansatte. Ytterligere bedrifter fra andre industrisegmenter er også avhengig av havna. Havnas ringvirkning høres derfor ikke urealistisk ut for oss. Problemer på grunn av støy fra havna er ikke dokumentert der havna ligger i dag og vil kreve tiltak uansett hvor den ligger i byen. Påstander om støyproblemer som ikke er tilstrekkelig dokumentert er et vikarierende argument. Vi minner også om at framtidige teknologier vil gi en bedre miljøeffekt enn dagens teknologi. RIF mener at det må være bedre å stille høye krav om etablering trygge lekearealer der barn kan leke under oppsyn i boligområder enn å la dem leke alene og langt fra hjelp på Ringknuten til ulempen for regionens utviklingspotensial. Vi argumenterer for at KDP for Kongsgård handler om reservering av unike arealer til fordel for arbeidsplasser og framtid i regionen. Utredningen må inkludere havnas tilknytning til baklandet via intermodale løsninger og stille krav om et høyt teknologisk nivå for havnedrift til enhver tid uansett hvor havna ligger i byen.

Barn skal ikke være nødt til å flytte til andre byer fordi foreldrene mister jobben. Flere må nedbetale sin eiendom. Å kunne følge barna, å se de bli voksne, danne nye familier, bosette seg i regionen er det de fleste ønsker. Tilgang til arbeidsplasser er en forutsetning for alt dette. RIF minner om at vår generasjon skal legge til rette for en framtid. Det er viktig at alle interessegruppene blir hørt. Sikring av industriarbeidsplasser skulle dog være mer styrende i diskusjoner om byutvikling.

Styret i RIF Agder
facebook