Johan Mørland, direktør i Bergene Holm AS, viser oss her opratørsentralen for den topp moderne saga på sagbruket i Åmli.

Et industrieventyr på Åmli

06.09.2016 | May Baagøe Broughton
Deler av treklynga fra Birkenes møtte torsdag kveld opp hos Bergene Holm AS i Åmli for å studere et topp moderne sagbruk.
-Etter andre verdenskrig så var det 5000 sagbruk i Norge. Nå er det kun 31 igjen, sier Reidar Bergene Holm, tidligere administrerende direktør i Bergene Holm AS og sønn av grunnleggeren av selskapet.

Det er gått mer enn 60 år siden  Paul Bergene Holm startet sagbruk. Han meste at "stillstand er tilbakegang", og jobbet derfor aktivt med å utvikle sagbruket helt fra starten av. Idag har Bergene Holm AS over 500 ansatte, de omsetter for over en milliard kroner og de forbruker rundt 250.000 kubikkmeter tre per år.

Norge som nasjon importerer idag over en million kubikkmeter tre, samtidig som vi eksporterer 500.000 kubikkmeter. Videre er det også en stor utfordring at altfor mye skog blir for gammel til å kunne utnyttes optimalt. Grunnen til dette er rett og slett at kostnadene ved uttak ofte er like store som skogeieren får betalt for tømmeret.

-Vi importerer mye skog fra både Sverige og Finland idag, sier Bergene Holm. Dette valget handler både om kvalitet og pris. Norge har blant annet en meget ugunstig eierstruktur av skogeiendommer, fortsetter Bergene Holm. Vi har over 1 million slike eiendommer. Flertallet av disse er små og har en meget ugunstig form. Eksempelvis så finnes det en rekke eiendommer i Østerdalen som er 5-10 meter brede og flere kilometer lange. Det sier seg selv at dette ikke gir grunnlag for et effektivt uttak av tømmer. Sverige domineres av større eiendommer, som gir mulighet for bedre økonomi i uttak gjennom skalafordeler, avslutter Bergene Holm.

-Det neste steget blir nå møter med hhv. Uldal og Scanflex på Birkeland, sier Runar Brøvig, seniorrådgiver i Næringsforeningen. Her skal vi diskutere muligheten for å kunne levere lokalt tre til disse selskapene som idag importerer tre fra utlandet. Klarer vi dette så vil vi skape verdi og arbeidsplasser i regionen, sier Brøvig.

-Bruk av lokalt tømmer er selvsagt også et mer miljøvennlig alternativ, enn å importere dette fra utlandet, avslutter Brøvig.
facebook