SPENN
Donald Trump innsettes som president i USA 21. januar. Foto: Flickr.com

Er Trump den nye «amerikanske drømmen»?

13.01.2017 | Clare Jortveit, Amerikaner med 20 år i Norge. Jobber som rådgiver på NHO.
USAs problemer er sammensatte og har utviklet seg gradvis over flere generasjoner. Det er ikke bare politikere og mediene som har skylden.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
Min far var den første i sin familie til å studere på universitet. Han vokste opp i en fattig familie med fem søsken utenfor London og ble fly-ingeniør. I 1973 besøkte han sin bror i USA som hadde startet eget firma. Mine foreldre ble frelst av klimaet, mulighetene og engangsbleier. De bestemte seg for å flytte.

[caption id="attachment_8269" align="alignleft" width="143"]Clare Jortveit Clare Jortveit[/caption]

Min far og onkel bygde huset mine foreldre fortsatt bor i, i en skog i Delaware. Min far ga opp sin karriere for å jobbe som snekker i min onkels byggefirma og min mor jobbet kveldene på universitetet. Mine foreldre var flinke til å spare og min bror og jeg var dårlig til å vokse, så vi brukte de samme klærne år etter år. De var kjøpt på Sears, laget i USA, av amerikansk bomull.

De fleste av mine klassekamerater hadde minst en forelder som ikke var født i USA. Vi følte oss amerikanske alle sammen – kanskje litt polske-, kinesiske- eller irsk-amerikanske, men amerikanske. Vi vokste opp med å tro at hardt arbeid førte til suksess og vi hadde mange rollemodeller i nabolagene våre som bevis på dette. Den amerikanske drømmen var ikke å bli berømt og steinrik. Den var å ha frihet og muligheter til å skape et bedre liv for den neste generasjonen.

Mange av mine gamle klassekamerater har nå blitt lærere. Dette er deres realitet: de underviser på sommerskole og jobber som servitører for å finansiere deres egne barns skolegang. De besøker elevene hjemme som er for redd for å gå på skolen fordi de har kommet i skuddlinjen under narkotikasalg. De mister ungdom som dropper ut og jobber for minstelønn i håpet om at de vil en dag slå gjennom i Idol og bli rik allikevel.

Jeg har bodd i Norge i 20 år og setter pris på det fundamentet som sikrer at ikke bare mine barn, men alles barn, kommer til å få helsepleie og tilgang til høyere utdanning. Jeg er frustrert over at maktene i USA insisterer på å gjøre den amerikanske drømmen så vanskelig å realisere for så mange. I min livstid, mens USAs BNP har fordoblet seg, har gjennomsnittlige utgifter til skolepenger økt med 259 prosent.

Det er nesten ingen skog igjen hos mine foreldre. På toppen av veien er det et stort handlesenter med K-Mart som er åpent og bemannet 24/7. Det er nesten umulig å finne et plagg som er laget i USA der. Hver gang jeg reiser tilbake, ser jeg at forskjellene mellom fattige og rike øker, sammen med kriminaliteten.

Jeg er også redd for å miste det vi en gang var mest stolt av - smeltedigelen USA.

USAs problemer er sammensatte og har utviklet seg gradvis over flere generasjoner. Det er ikke bare politikere og mediene som har skylden. Men når Reality-TV blir snarveien til den amerikanske drømmen, er det fullt mulig å velge en Trump.

Clare Jortveit,

Amerikaner med 20 år i Norge, og like glad i begge land. Jobber som rådgiver på NHO.
facebook