Medlemsnytt
Elevene bak Den spillbedriften UB. Foto: Privat

Deltar i digitalt NM

05.05.2020 | Margrethe Saga
4. - 8. mai går NM for ungdsomsbedrifter av stabelen, denne gangen digitalt. Flere Agderbedrifter deltar.
I en krevende kvalifisering med rekordmange 138 ungdomsbedrifter og 800 elever, hevder Agderbedrifter seg i NM for ungdomsbedrifter som i år foregår digitalt.

Tøff omstilling, med gode resultater!

Juryen har gjennomgått alt av innsendt materiell og valgt ut de ungdomsbedriftene som går videre til intervju under NM-uken. 60 av 138 ungdomsbedrifter, som var kvalifisert for NM, er fortsatt med videre. Blant disse er tre ungdomsbedrifter fra Agder; Cambio UB fra Drottningborg videregående skole er med til intervjurunder i konkurransekategoriene Beste ungdomsbedrift og Beste HR-bedrift, Den Spillbedriften UB fra Flekkefjord videregående skole, avd. Kvinesdal er med i videre konkurranse om Beste ungdomsbedrift og Beste regnskap, samtidig som KVSmerch UB fra KVS-Lyngdal er kvalifisert for intervju med jury i kategori for Størst verdiskapingspotensial.

- Det er en veldig spesiell følelse å vinne på Fylkesmesterskapet for Ungdomsbedrifter, og nå delta i NM for Ungdomsbedrifter! Vi er veldig stolte av arbeidet vårt og at vi har klart å utvikle et fysisk produkt. Vi hadde selvfølgelig sett frem til reisen til Norges Varemesse, men sikkerheten til de ansatte er første prioritet, sier Rikke Rafoss, daglig leder i Den Spillbedriften UB fra Flekkefjord videregående skole, avd. Kvinesdal.

- Vi har hatt god dialog oss imellom, og med kundene på sosiale medier i denne krevende perioden – vi har fått solgt flere produkter, sier Johan Bernhard Dybvik, markedsansvarlig.

Den Spillbedriften UB produserer brettspill, som skal gi befolkningen i Flekkefjord en patriotisk tilknytting til byen.

- Det var kjempegøy å vinne på Fylkesmesterskapet for Ungdomsbedrifter i Agder, og skal vi være helt ærlige hadde vi virkelig sett frem til turen til Norges Varemesse i Lillestrøm. Omstillingen til å måtte forberede seg til NM hver for seg på eget rom var tøff! Men vi tok et møte og konkluderte med at NM er et NM uansett, og vil ikke gjøre noe halvveis! Derfor er det ekstra motiverende når arbeidet gir resultater og vi har lært masse! Det å få bekreftet at man gjør de riktige tingene ved å bli valgt ut som finalister er fantastisk, sier Viktor Flåt, daglig leder i Cambio UB fra Drottningborg videregående skole.

Cambio UB selger capser med et særegent design og tydelig budskap gjennom å sette søkelys på bærekraftsmålene; Utrydde fattigdom, Gi anstendig arbeid og økonomisk vekst, samt Livet under vann.

Agder deltar totalt med ti ungdomsbedrifter på årets NM. I tillegg til Den spillbedriften UB, Cambio UB, og KVSmerch UB deltar Chair-up UB fra Arendal vgs, Lærlingshjelpen UB fra Dahlske vgs, Easy P UB fra Drottningborg vgs, Gratulerer UB fra Risør vgs, 3D-Verkstedet UB fra Tangen vgs, samt Borken Gardstenester UB, ProCup UB og KVSmerch UB, alle tre fra KVS-Lyngdal, i den nasjonale finalen.

Skaperglede og fremtidstro

- I turbulente tider ser man ofte stor grad av kreativitet og skaperglede, og det har vi sett blant ungdommen opp mot årets NM. – Jeg er utrolig imponert over elevenes og lærernes innsats i en vanskelig periode uten vanlig skolegang og mulighet til å møte hverandre og bedriftenes kunder på «normal» måte, sier Aleksander Lien, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Agder.

- Gjennom arbeidet med Ungdomsbedrift lærer elevene kreativitet, de samarbeider om å løse problemer, ta initiativ og beslutninger – og de lærer å holde ut og prøve på nytt selv om de ikke lykkes i første forsøk. Dette er kompetanse som vil være viktig i fremtidens arbeidsliv og som har vært viktig når alt i inngangen til NM nå ble endret. På kort tid har de snudd seg rundt og funnet gode løsninger for deltakelse – vi har hevdet oss godt i den nasjonale konkurransen de siste årene, og det ser ut til at digital gjennomføring ikke vil være noen hindring for det samme i år, sier Lien.

Dette skoleåret har rekordmange elever deltatt i programmet Ungdomsbedrift. På landsbasis har over 20 prosent av et elevtrinn i videregående skole jobbet med å finne forretningsideer og utvikle og selge sine produkter eller tjenester. Les mer om programmet her.

- I disse koronatider er det mange bedrifter som sliter, og det offentlige har store utfordringer – det er fort gjort å tenke seg at mye kommer foran Ungt Entreprenørskap, men aldri før har det vært viktigere å satse på nyskaping, innovasjon og entreprenørskap - derfor skal vi glede oss til arbeidet og mulighetene som ligger foran oss, sier Kris Haanes, styreleder i Ungt Entreprenørskap Agder.

Det viktige juryarbeidet

Årets juryarbeid foregår digitalt. Juryen vurderer alt innsendt materiell, og basert på dette velger de altså ut sine favoritter som skal intervjues via Zoom.
– Vi er i år spesielt takknemlige for at så mange fra arbeids- og næringsliv velger å stille opp som jury for de unge, tross krevende tider for mange, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge. De gir verdifulle tilbakemeldinger og motivasjon for ungdomsbedriftene, og de er avgjørende for vår aktivitet i Ungt Entreprenørskap – som brobygger mellom skole og arbeidsliv, sier Nykkelmo.

NM-sending hver dag

Mandag til fredag i NM-uken blir det sending hver dag klokken 15.00 på Ungt Entreprenørskap sin Facebook-side. I tillegg til kåringer i elleve konkurransekategorier, vil sendingene inneholde flere overraskelser. Statsminister Erna Solberg, HKH Kronprins Haakon Magnus, flere toppledere og andre kjente personligheter vil delta - alle som har deltatt i programmet Ungdomsbedrift, både ungdom, lærere, mentorer og samarbeidspartnere skal hedres.
facebook

Relaterte saker