SPENN
Simon Nahairy driver flere utesteder i Kristiansand.

Brenner for mat og mennesker

18.02.2020 | Tekst: Jan Frantzen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
I 2011 ofret Simon Nahairy en trygg tilværelse for å følge drømmen sin. Det har båret frukter for Le Monde-eieren.
Regn pisker mot vinduet, og det nærmer seg lunsj på Le Monde Tapas. De første gjestene er på plass foran det karakteristiske kunstverket på veggen – oksen som skuler utover rommet. Eier og grunnlegger Simon Nahairy er på jobb i restauranten, slik han så ofte er. Det er ni år siden han startet tapas-stedet sammen med sin bror. I november ble Le Monde Tapas kåret til månedens bedrift av NHO Agder.

– Det er stort for oss å bli lagt merke til på den måten. Man trenger noen oppmuntringer når man driver i denne bransjen, sier Nahairy.

Målrettet

I dag ligger Le Monde Tapas i Markens, men historien startet litt lenger opp i byen i 2011. Nahairy jobbet med Food & Beverage på Kilden da han fikk tilbud om å overta restaurantlokalene hos Thon Hotel i Kirkegata.

– Jeg hadde alltid drømt om restaurantbransjen, men det var et tøft valg, for jeg hadde en fast og god jobb. Jeg snakket mye med kona, familie og venner, og fant ut at jeg måtte satse på drømmen min. Jeg hadde ingen penger, men jeg hadde kunnskap, og jeg fikk hjelp fra alle kanter, forteller han.

Restauranten hans fikk et særpreg som fort ble satt pris på blant de matglade i Kristiansands befolkning.

– Vi hadde studert markedet, og visste at tapas var «in» i hele verden. Vi var målrettet, og trodde på konseptet. Vi reiste til Marokko og Frankrike for å lære om hva som trengtes for å lykkes. Det er et tøft marked i Kristiansand, men det er alltid rom for noe nytt. Det finnes mye spennende ute i verden, som vi ikke har her, sier Nahairy.

Siden starten har Le Monde økt omsetningen med mellom 10 og 15 prosent hvert år, helt frem til i fjor hvor det jevnet seg ut på grunn av nye spisesteder – og den mye omtalte priskrigen i byen.
Hvis noen hadde spist hvitløk kunne de risikere å ikke slippe inn i en taxi

Mangfold

Sammen med sin bror, Bouchaib – mer kjent som «Bush», står Nahairy bak selskapet TrioFedala, som også innbefatter spisestedet San Sebastian, nattklubben Dis, Javel pub og selskapslokalet Bankkjelleren. Og det holder, synes de. Det blir ikke flere steder med det første.

– Min bror tør veldig mye, jeg tør litt mindre. Så jeg bremser ham litt, smiler Nahairy, og konstaterer at de to brødrene utfyller hverandre godt.

– Vi er ikke bare søsken, vi er gode venner. Det er godt å ha en person man kan stole på og dele alt med. Vi kan være enig eller uenig – uansett vil vi utvikle oss videre, sier han.

Mangfold er et begrep som brukes ofte, av mange, men Trio Fedala kan dokumentere at de tar det på alvor. I selskapet er det ansatte fra 25 forskjellige land, samt en god kjønnsbalanse.

[caption id="attachment_17801" align="alignnone" width="800"] Dyktige ansatte er alfa omega i restaurantbransjen, og ved Le Monde jobber alle for å gjøre kundene fornøyde. Her er Simon Nahairy sammen med kokk Ismael Angel Cuesvas Astudillo.[/caption]

– Det er en av våre styrker. Menneskene utfyller hverandre. Vi satser mye på riktige ansatte, mennesker med kunnskap, som behandler folk på en ordentlig måte. Når du kommer inn hit skal du føle at du er spesiell. God mat på en restaurant er som senga på et hotellrom,det er en selvfølge. Skal vi klare oss i denne bransjen, er vi nødt til å ha det lille ekstra.

Jobbet seg opp

Nahairy flyttet til Sørlandet i 1991, og er opprinnelig fra et sted like utenfor Marokkos største by, Casablanca – udødeliggjort av Humphrey Bogart og Ingrid Bergman i filmklassikeren fra 1942. Da han kom til Kristiansand begynte han på kokk- og servitørlinja på Tangen, før han fikk jobb på Clarion Hotel Ernst. Der jobbet han seg opp fra servitør til restaurantsjef. Senere har han også studert reiseliv og hotelledelse.

– Livet i Marokko er ikke så enkelt som i Norge. Marokkanere er kjent for å reise mye, det er i vår kultur, og jeg hadde alltid drømt om og planlagt å reise til Europa. Det er lettere å komme seg fram i verden her. Som unge reiste vi alltid til Frankrike og Spania, og vi hadde noen venner i Norge, så da endte vi opp her, forteller han.

Nahairy har fortsatt familie i Marokko, og besøker hjemlandet flere ganger i året. Men Le Monde-eieren synes Casablanca er i største laget, med sine seks millioner innbyggere. I dag ville han ikke byttet Kristiansand med noen annen by.

– Jeg har vært her lenge nå. Jeg føler meg mer som nordmann enn marokkaner, sier han.
Man trenger noen oppmuntringer når man driver i denne bransjen

Mer bevisste

På veggen på Le Monde står det at det å spise tapas er «som å smake på selve essensen i det spanske livet». Smårettene er svært populære også i Nahairys hjemland, men 52-åringens gastronomiske lidenskap strekker seg langt utover bare disse rettene.

– Jeg elsker å lage mat. Da jeg kom til Norge var landet ganske fattig på mattradisjoner. Hvis noen hadde spist hvitløk kunne de risikere å ikke slippe inn i en taxi. Kristiansand har utviklet seg veldig siden den gangen, selv om vi fortsatt ligger litt bak Oslo. Mange har flyttet hit, og nordmenn reiser mye. De plukker opp ting i utlandet og er blitt mer bevisste på trender. De krever ikke bare et fint lokale, men også gode produkter, sier han, og legger til at det fortsatt er rom for forbedring.

– 30–40 prosent av kundene våre er stamgjester, og de vil bli lei i lengden hvis ikke vi følger med på hva som skjer, og utvikler oss. Vi bytter meny og vinkart ofte. Vi reiser mye rundt og plukker opp nye ting, og synes det er spennende å kunne presentere noe nytt. Det er det som er lidenskapen her. Det er ikke penger som driver oss i denne bransjen, det er mat og mennesker, sier Nahairy.

FAKTA: Simon Nahairy (52)

Stilling: Eier og grunnlegger av Le Monde Tapas

Familie: Gift, fire barn

Bor: I Kristiansand, er fra Marokko

Bakgrunn: Eier selskapet Trio Fedala, som innebefatter flere spisesteder. Har tidligere drevet Hartmanns brygge med Gorm Christoffersen.
facebook