SPENN
Symaskinen er spesiallaget for å kunne sy nederst på skoen, uansett hvor høye de er. Steinar Knutsens maskin er 40 år gammel, men den fungerer helt utmerket.

Blir ved sin lest

21.02.2019 | Tekst: Mai Linn O. Tronstad. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Skomakeren i Børsparken har jobbet med sko i 52 år, og trivselen er stor. Så lenge helse og arbeidsglede er til stede, har han ingen planer om å gi seg.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
Hva får deg til å trives så godt at du ikke vil pensjoneres?

– Jeg treffer mine kunder hver dag. Mange av dem har vært med meg lenge, gjerne i generasjoner. Jeg skal ikke gå så langt som å si at hver dag er en fest, men jeg er veldig glad i arbeidet mitt. Når jeg er så heldig å ha fått beholde helse og arbeidsglede, ser jeg ingen grunn til å gå ut av arbeidslivet før jeg må.

– Når begynte du å interessere deg for sko?

– Jeg er født inn i dette. Verkstedet ble kjøpt av min bestefar i 1930, som da drev Uskide Skosåling i Gyldenløves gate. Siden overtok min far, og jeg begynte i lære hos ham i 1967. Jeg var en tur i utlandet og i Oslo, før jeg kom tilbake til familiebedriften i 1980. I 1985 overtok jeg driften og flyttet den til Børstorvet.

– Tre generasjoner, men det stopper der. Du har selv tre barn, men de har valgt andre yrker. Er det vemodig?

– Nei, jeg synes det er fint at de går sine egne veier.

– Hvor kommer butikknavnet Uskide Skosåling fra?

– Uskide er navnet på en kjede av skomakere som ble startet på20-tallet, av en nordmann som hadde vært i USA og fått agentur på den første syntetiske sålegummien. Ville man kjøpe den, måtte man hete Uskide.

– Hvordan har utviklingen vært for bedriften din?

– Det går i bølgedaler. Jeg var helt arbeidsledig sommeren 1970, og fikk meg en god ferie. Det kom så mye billig, dårlig skotøy på den tiden, og folk kastet det i stedet for å få det fikset, det var en motegreie. Jevnt over har jeg hatt veldig godt med arbeid, men akkurat nå er det litt dårligere igjen.

[caption id="attachment_14935" align="alignnone" width="800"] Astrid Nuland er innom for å levere et par støvletter til reparasjon. Hennes familie og Knutsens familie har hatt et kundeforhold i generasjoner, da foreldrene hennes reparerte sko hos hans far og bestefar.[/caption]

– Det er mye fokus på miljø og bærekraft i dag. Er det bare snakk, eller har vi blitt flinkere til å ta vare på tingene våre?

– De som setter pris på gode, behagelige sko, og som synes sko bør stå i stil til resten av garderoben, bruker skomaker. Når det gjelder hjemmepleie, anbefaler jeg å holde dem rene. Vask skoene med en fuktig fille og gi dem litt skokrem innimellom, det gir dem mye lenger levetid.

– Hva får man om man reparerer sko hos deg fremfor å kjøpe nytt?

– Du får skoene du har blitt glad i tilbake – reparert og med en brukstid på over det dobbelte av det de iutgangspunktet hadde. Materialene en skomaker bruker har oftest mye større slitestyrke enn dem fabrikken bruker.

– Hva er det rareste oppdraget du har fått?

– En mann kom inn med et par sko en gang. Jeg kikka på skoene, på ham, tilbake på skoene, og spurte om han mente dette alvorlig. De var billige og det var ingenting igjen av dem. Han sa «lag dem nye igjen». Det var mange timers arbeid, og prisen ble 1700 kroner. Jeg spurte hva som fikk ham til å synes det var verd det. «Vi har gått gjennom så mye sammen at jeg må ha dem med videre», svarte han. Det var en advokat som tydeligvis hadde vandret gjennom både den ene og den andre saken i disse skoene. Alt kan fikses, men jeg gjør vanligvis ikke arbeid som ikke er god butikk for kunden.

FAKTA: Steinar Knutsen (70)

Stilling: Utdannet skomaker og protesemontør. Eier og driver Uskide Skosåling i Vestre Strandgate 22a.

Familie: Kone, to barn, tre barnebarn og et fjerde på vei.

Bor: På Eg, men var «Lundskråge» hele oppveksten.
facebook