Vil gi fastprisavtalen mer tid
- Et stort nok kraftoverskudd vil gi stabile og lave strømpriser. Derfor må tempoet på fornybar energi opp, sier næringsminister Jan Christian Vestre.
Inntil det skjer, så er bedriftene avhengig av at regjeringens arbeid med fastprisordninger treffer de behovene de har. Men mange mener at fastprisavtalene ikke treffer godt nok. Dette ble raskt et tema da næringsministeren svarte på spørsmål fra lokalt næringsliv i forkant av Agderkonferansen 24. januar.
Hardt rammet bransje
Leder av Kristiansand hotell- og restauranteierforening, Narve Ellefsen var en av flere som tok ordet. Han fortalte at høye strømpriser og økte råvarepriser har førte til mange permitteringer i bransjen. Medlemmer forteller om stivbeinte strømavtaler som gir lite rom for fleksibilitet.
- For oss er dette prekært. Kultur skjer når kultur kan skje. Vi skulle gjerne hatt avtaler som gir bedre forutsigbarhet, sier Ellefsen.
Hotell- og restaurantbransjen ble hardt rammet under koronapandemien. Ellefsen trakk fram at det er mange som allerede sitter på likviditetslån og som ikke kan strekke seg stort lenger.
- Nå er vi rammet hardt for andre gang. Å få bransjen gjennom dette er beintøft. Svaret vi får er at strømselskapene ikke klarer å tilpasse avtaler etter driften, understreker Ellefsen.
Kan lage bedre avtaler
Vestre på sin side mener ordningene er mer fleksible enn mange tror, og for eksempel kan gjelde strømforbruk kun dagtid.
- Det er fullt mulig for strømselskapene å lage fleksible avtaler innenfor dette systemet. Det må gå an å lage noen standardprofiler, som kanskje ikke passer 100 prosent til forbruksprofilen. De første avtalene vi så før jul kan jeg være enig i at var relativt stivbente. En avtale trenger ikke være gjeldene for 24 timer i døgnet hele uken. Produkter kan tilpasses kunden, sier Næringsministeren og legger til:
- Prisene har falt med 50 prosent på få uker. Vi må gi det et skikkelig forsøk når vi nå har jobbet i ukesvis med alle partene.
Rundt 50 deltok på dialogmøte med næringsministeren. Tobias Hole Aasgaarden/South Coast Creative
Næringspolitisk leder i Næringsforeningen Roar Osmundsen bekreftet bildet som ble presentert av blant annet Ellefsen i møtet.
– Skal fastpris fungere for mange av våre medlemmer som etterspør dette, så må det for eksempel være mulig å få fastpris for forbruk for bare en del av døgnet. Denne fleksibiliteten er det viktig at leverandørene gir. Og det må bli mulig å inngå gode avtaler for tre år. Fem og sju år blir for langt perspektiv for de aller fleste, sier Osmundsen.
REC solar var også til stede på møtet. De har tidsfrist til 1. mars med å få en avklaring. I møtet kom det frem det fortsatt ikke er noe nytt i denne saken.
– Når det gjelder industrien, som er på egne avtaler, så er vi spente på om man klarer å tilby nye avtaler som sikrer god nok konkurransekraft. Vi snakker REC solar nå, men avtalene går ut og skal fornyes også for de andre. Norsk industri er tuftet på rimelig, fornybar kraft. Derfor må det også produseres mer strøm, blant annet fra landbasert vind, sier Osmundsen.