Fra venstre: Ingelill L. Pedersen, Monica Hurley og Rune Byremo. (Foto: Kristiansand kommune.)

Ung Start skaper «én dør inn»

12.11.2024 | Kristiansand kommune
Programmet Flere i arbeid jobber for å få til varige endringer i dagens systemer, slik at det blir enklere for unge å fullføre utdanning og komme i jobb. Pilotprosjektet Ung Start skal videreutvikles gjennom Jobbskolen.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
- Ung Start har sin opprinnelse i bedriften Elkem Fiskaa. Bedriften har lang tradisjon med inkludering og utradisjonell rekruttering. De ønsket derfor å gi ungdom som hadde falt ut av videregående opplæring en mulighet til å kvalifisere seg for arbeidslivet på arbeidsplassen. Sluttkompetansen de unge får gjennom jobben kan føre til fast jobb, forklarer prosjektleder i Næringsforeningen, Rune Byremo.

Rune Byremo (Foto: Kristiansand kommune)

 

Elkem kontaktet NAV som skaffet dem seks kandidater som i første omgang begynte med en sommerjobb i bedriften. Nå er fem av kandidatene i utdanning eller lære i fagene; elektrikerfaget, kjemiprosessfaget, industrimekanikerfaget og IT-driftsfaget.

Skapte interesse på Arendalsuka
 

Konsernsjef i Elkem, Helge Aasen forteller om sitt engasjement i Ung start og hvorfor Elkem er engasjert i prosjektet. Han oppfordrer flere bedrifter til å gjøre som Elkem. Fra venstre rådgiver fra NHO Anne Klepsland Simonsen, fylkeskommunedirektør i Agder Fylkeskommune, Tine Sundtoft, konsernsjef i Elkem Helge Aasen, oppvekstdirektør fra Kristiansand kommune Kristin Eidet Ropstad, arbeids- og tjenestedirektør (Nav, Arbeids- og velferdsdirektoratet) Sonja Skinnarland og Liv Eva Kirkesæther, moderator fra Næringsforeningen i Kristiansandsregionen.

 

 

Trengte en pilotbedrift


Flere i arbeid var på jakt etter en pilotbedrift som kunne bistå ungdom som hadde falt ut av videregående opplæring og trengte et annet tilbud enn “tradisjonell” skole for å finne mening og motivasjon til å fullføre sin videregående utdanning. Målet med en pilotering var å gjøre det enklere for virksomheter å tilby slike kvalifiseringsløp. Elkem ble derfor valgt som pilotbedrift.


Det ble opprettet en arbeidsgruppe som bestod av følgende parter: Næringsforeningen, NAV, Elkem, opplæringskontoret OTEK og Agder fylkeskommune med representanter fra fag- og yrkesopplæringen og Oppfølgingstjenesten. Alle partene bidro inn i et tett samarbeid som resulterte i pilotprosjektet Ung Start.


Prosjektet gav gode resultater. Nå innarbeides de gode erfaringene for å etablere mer helhetlige tjenester rundt unge og sammen med arbeidslivet. Dette gjøres med utgangspunkt i jobbskolen.

 

Jobbskolen


Jobbskolen er et tilbud for ungdom som faller ut av videregående skole som følge av helse- og livsmestringsproblematikk. Jobbskolen er et samarbeid mellom Agder fylkeskommune, Kristiansand kommune og NAV Kristiansand. Jobbskolen bidrar til at ungdommer med sammensatte utfordringer opplever sosial tilknytning, mestring og økt livskvalitet, samtidig som de fullfører videregående opplæring.

 

Enklere for bedriften og bedre for de unge


Mange av de unge som havner utenfor oppgir at de kjenner seg som en kasteball i systemet, og at det er vanskelig å måtte forholde seg til mange forskjellige hjelpeinstanser og stadig nye enkeltpersoner. Bedriftene på sin side oppgir at det er vanskelig å manøvrere i systemet, og at de derfor ikke har kapasitet til å ivareta jobbsøkende som har havnet utenfor. For å bøte på disse utfordringene laget Flere i arbeid Bedriftspakken, et prosjekt som Næringsforeningen ledet an. Bedriftspakken hjelper blant annet til å strukturere kommunikasjonen mellom NAV og bedriften, slik at det blir enklere for alle parter.

 

Må samarbeide på tvers av “systemene”


– For å gjøre det enklere for de unge og virksomhetene som trenger arbeidskraften, må det offentlige gjøre endringer i sin måte å følge opp kandidater på. Alle instanser må jobbe bedre sammen og arbeidslivet er en viktig del av dette helhetlige samarbeidet, fastslår Ingelill Pedersen, programleder i Flere i arbeid.  Nå er fokuset at de unge skal kjenne seg ivaretatt uansett hvilken instans de har dialog med, og at de skal kjenne på mestring. Det har vist seg å være en viktig ingrediens i det å komme seg innenfor igjen.

Ingelill L. Pedersen (foto: Kristiansand kommune)

 

Monica Hurley fra Jobbskolen legger til:

– Nå skreddersyr vi systemet rundt de ungdommene som trenger det, og vi sørger i størst mulig grad for at de har én kontaktperson gjennom hele løpet. Da blir det enklere å lykkes med å gjennomføre skole og komme i jobb. I tillegg er målgruppa justert til å omfatte unge i alderen 15-30 og alle virksomheter som trenger arbeidskraft blir invitert med i samarbeidet.



 Monica Hurley (foto: Kristiansand kommune)

 

Næringsforeningen og forskningsmiljø som motor


Det var Næringsforeningen som ble prosjektansvarlig for Ung Start-prosjektet, og som har kjørt det frem til nå.


– For å få til varige systemendringer må man tørre å gjøre ting på nye måter. Her har NAV virkelig klart å gjøre endringer, noe de skal ha kred for, sier Ingelill L. Pedersen.


– Det å samarbeide rundt ungdommer som har det vanskelig er ingen stafett – det er synkronsvømming. Vi må stå sammen om dette, sier Monica Hurley.


Det at næringsliv og det offentlige samarbeider har vist seg å være en viktig nøkkel til suksess, både når det gjelder satsingen “Bedriftspakken” og Ung Start-samarbeidet med Elkem, NAV og Næringsforeningen.

 

Inkluderingspartnerskap


Nå jobber prosjektet Inkluderingspartnerskap videre med å etablere varig og forpliktende samarbeid om arbeidsinkludering mellom kommuner, fylkeskommune, NAV og arbeidsgivere i privat og offentlig sektor rundt de unge og arbeidsgiverne. I prosjektet deltar forskere fra NORCE, Arbeidsforsknings-instituttet ved Oslo MET og UiA sammen med partnerne i Flere i arbeid.


– Vi skal utvikle nye og bedre tjenester for personer med nedsatt arbeidsevne og unge i fagopplæring som har utfordringer med sin tilknytning til arbeidsplass eller læreplass. Partene som deltar i Flere i arbeid ønsker et forpliktende, langvarig samarbeid, sier prosjektleder Eirik Abildsnes fra Kristiansand kommune. 
 

Eirik Abildsnes (foto: Kristiansand kommune)

 

Retter en stor takk til Elkem Fiskaa


– Elkem Fiskaa har virkelig vært forbilledlige i måten de har tatt inn unge mennesker på og lagt til rette for opplæring og utdanning underveis. Vi håper dette kan inspirere flere bedrifter eller offentlige instanser, sier Trond M. Backer. – Sammen med ressursgruppa til Næringsforeningen har de virkelig klart å få til varige endringer.


Du kan lese mer om Ung Start i denne nyhetssaken fra Næringsforeningen i Kristiansandsregionen.

Dennis Zorlu (t.h) og Phillip Tjønsø er deltakere i pilotprosjektet Ung Start. (Foto: Næringsforeningen i Kristiansandsregionen)

 

 

facebook