Tre planer du bør mene noe om - og hvorfor
Planene legger grunnlaget for areal og transportpolitikken, forholdet mellom sentrum og næringsområder og hvordan vi sikrer en mer miljøvennlig mobilitet.
Under samlingen 10. mai vil fylket holde korte innledninger og gi en kort utfordring for hver plan, før alle fremmøtte blir gitt tid til å diskutere disse og komme med innspill.
- Vi har ønsket å forbedre medvirkningen fra medlemmene i slike viktige saker. Ofte tipper balansen mellom info og mulighet for å ytre sin mening, i for stor grad i favør info fra scenen. Her forsøker vi sammen med fylket å snu dette. Vi snakker om tre planer som er svært viktige for utviklingen av regionen, blant annet hvilke tilbud kun sentrum skal få tilby, hvor ulike bedrifter skal kunne etablere seg med mer, sier næringspolitisk leder Roar Osmundsen.
Workshopen er i samarbeid med Næringsforeningens ressursgruppe for byutvikling og infrastruktur. Til samlingen blir også næringsforeningene/-rådene i Vennesla, Sørlandsparken, Birkenes og Lindesnes invitert, samt Kvadraturforeningen/Gårdeierforeningen i Kristiansand.
Vi har utfordret Agder fylkeskommune til å komme med to gode grunner til at mange engasjerer seg i dette arbeidet:
- Mulighet for tidlig dialog med fylkeskommunen i viktige planprosesser som berører næringslivet: erfaringsutveksling, kunnskapsdeling og informasjon. Her kan næringslivet komme med innspill før planene lages. Bakgrunn: Næringslivet har ved flere anledninger gitt uttrykk for at de ønsker å bli involvert tidlig når kommuner eller fylkeskommuner utarbeider planer som berører næringslivets interesser. Med denne workshop’en ønsker fylkeskommunen å imøtekomme dette ønsket.
- Planene skal gi forutsigbarhet for næringslivet med tanke på hva som bør ligge hvor. Bakgrunn: De regionale planene åpner ikke opp for etablering av nye bolig- eller næringsarealer (dette er i så fall kommunenes ansvar), men de skal sette omforente «spilleregler» for lokalisering av ulike funksjoner (f. eks. handel) i kristiansandsregionen og i Agder. Kan det være en fordel for næringslivet med tydelige prinsipper og retningslinjer for arealbruk som går på tvers av kommunegrensene? Kan man unngå unødig, ressurskrevende konkurranse kommuner imellom? Gode regionale analyser, retningslinjer og planer kan vise, bedre enn i dag, hvor det er smart å etablere ulike typer virksomheter.