Aktuelt
Politikere og bedriftsledere fra strømsone NO2 dro til hovedstaden for å protestere mot prisforskjellene på strøm. Olje- og energiminister Terje Aasland kunne ikke love en rask løsning. (Foto: Kristian Johnsen)

Strømopprør i Oslo: - Vi har kniven på strupen

14.11.2023 | Håkon Repstad
Tirsdag reiste en stor delegasjon fra strømsone NO2 for å møte politisk ledelse i Oslo. De hadde med seg 1500 underskrifter og nytt forslag til hvordan strømprisene kan gjøres mer rettferdige. Næringsforeningen stod i spissen for organiseringen av turen.

- Situasjonen er urettferdig. Vi er ett land, en nasjon, men så er det så store forskjeller. Vår landsdel produserer store mengder av kraften for hele Norge, men det er oss det går utover, sier Kristiansandsordfører Mathias Bernander i møtesalen på Stortinget.

Tirsdag 14. november var næringsliv, ordførere og fylkesordførere i Oslo for å kreve mer rettferdige strømpriser. Næringsforeningen organiserte turen i felleskap med næringslivet i Rogaland og Grenland. 

Sammen ønsker de en bedre og mer rettferdig fordeling av de såkalte flaskehalsinntektene. Dette er inntekter som oppstår ved overføring av kraft mellom prisområder med forskjellig kraftpris. En fersk rapport fra Æge Energy viser at disse kan benyttes til å jevne ut skadelige og konkurransevridende prisforskjeller mellom strømsonene i Norge.

Møtte sentrale politikere

 

På Stortinget møtte de representanter fra benkene som er valgt inn fra de ulike områdene, og sentrale energipolitikere. Her la de frem ferske tall som dokumenterer urettferdigheten i det norske strømsystemet. 

 

– Næringslivet i vår strømsone (NO2) betaler de høyeste prisene over tid. Samtidig har lokalsamfunnene i dette området tålt store inngrep for å produsere mest energi i landet. Denne urettferdigheten forlanger vi at nasjonale politikere adresserer. Vi har ikke tid til å vente på at strømproduksjonen går opp, sier næringspolitisk leder Roar Vigeland Osmundsen i Næringsforeningen.

Dette bekreftes av bedriftslederne som har tatt turen til Oslo for å protestere. 

- Nå har vi kniven på strupen, sier Ole Marius Løfsnæs, Nordisk energidirektør i Alcoa, til de oppmøtte på Stortinget.

Han har måtte stenge ned en tredjedel av driften på grunn av høye strømpriser, og nå vil han sende et tydelig signal til politikerne. Tilstede var også representanter fra mindre bedrifter som Peppes Pizza og Høllen nærbutikk.

Ole Marius Løfsnæs, Nordisk energidirektør i Alcoa

1500 underskrifter

 

I Oslo fikk olje og energiminister Terje Aasland (Ap) overlevert en liste med underskrifter fra 1500 virksomheter, som mener at næringslivet ikke kan leve med dagens strømsystem. De mener at regjeringens tiltak, de såkalte Vestreavtalene, ikke løser utfordringene på kort sikt.

En omfordeling av flaskehalsinntektene er imidlertid en god løsning på kort sikt, mener næringspolitisk leder Roar Osmundsen:

– En stor del av dette betales av strømforbrukerne i NO2, men pengene strøs tynt over landet i retur. Det er rett og rimelig at de brukes i vårt område til å få ned nettleien, og slik hjelpe næringslivet. Vi ser at investeringer utsettes, produksjon flyttes og i noen tilfeller går selskaper over ende. Strømprisene er en vesentlig faktor, fordi våre næringsdrivende stiller på startstreken med straffetid når de skal konkurrere med virksomheter fra andre landsdeler, sier Osmundsen. 

facebook