Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterte budsjettforslaget for 2023 på Stortinget, torsdag. Foto: Stortinget.no

Statsbudsjettet 2023: De viktigste punktene for næringslivet

07.10.2022 | Håkon A. Repstad
Budsjettforslaget for 2023 har nyheter som både er positive og negative for vår landsdel, oppsummerer næringspolitisk leder Roar Vigeland Osmundsen. 

Kan fortsette planleggingen av veiprosjekter

– Tilskuddet til Nye veier består. Rett nok justeres det ikke for økte kostnader, men selskapet har vært under kritikk og vi har fryktet kutt her. Nå kan planlegging av viktige traseer som de har ansvar for, blant annet i vår landsdel, fortsette. Her snakker vi som kjent om å fortsette E39 vestover fra Mandalskrysset og realisering av Ytre ring, sier Osmundsen.

Han trekker frem en annen god nyhet som finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterte på Stortinget, torsdag:

Bruker 80 millioner på havvind

Det settes av betydelige midler til havvind. Dette går til videre undersøkelser av havvindområdene, konsekvensutredninger, og styrking av forvaltning og kompetansemiljø. 


– 5 millioner til kompetansesenter for havvind i Kristiansand er svært positivt og markerer en viktig milepel i dette arbeidet, sier Osmundsen.  


Økt beskatning:

Samlet ekstra beskatning for næringslivet, er blant de negative sidene av budsjettet.  


– Det var skatteskjerpelser i fjor og disse forsterkes i år. Alle som tjener mer enn 750.000 må betale mer skatt, men det er næringslivet som tar det meste av byrden her. Husk at dette er ekstrakostnader som kommer på toppen av marginpress som følge av økte råvarekostnader, høyere priser på energi, press på lønninger, økte rentekostnader med mer. Våre egne konjunkturtall viser nå at det er mindre enn 50 prosent av medlemmene som tror på økt lønnsomhet de neste 12 månedene. Det er mye som tyder på at regjeringen overvurderer temperaturen i næringslivet, sier Osmundsen.  


Han legger til: 


– Skatter og avgifter er ikke der vi har mest trøkk som organisasjon. Kanskje med unntak av bompenger, men dette vil nok endre seg nå. Ikke alle forslagene treffer vårt næringsliv like hardt, men økt arbeidsgiveravgift for lønn over 750.000, økt utbytteskatt og formueskatt, er elementer som vil merkes. I et marked der det er kamp om å få beholde kompetent arbeidskraft, blir det enda dyrere å få rett person til rett jobb.  

Osmundsen peker på at skatteskjerpelsene viser at budsjettet ikke er så stramt som regjeringen varslet.

– I realiteten gjør man ingenting med å endre statens pengebruk, der offentlig pengebruk må ned. Statsfinansene blir bare dårligere i årene som kommer og de økende utfordringene som blant annet en stadig eldre befolkning gir, kan ikke bare finansieres ved å øke skattene for næringslivet. 

Fortsatt behov for midler til Kunstsilo:

– Det er viktig at regjeringen bevilger det nødvendige for å sikre at Kunstsilo kan åpne som planlagt. Kristiansand er i god utvikling i retning helårsdestinasjon og kunstsilo vil være viktig for videre satsing, sier Osmundsen som viser til at Kunstsilo ikke får de ekstra 10,5 millioner kronene som ville sikret åpning i 2023. 


Ikke midler til byvekstavtale:

Det er ikke satt av midler til byvekstavtale i Kristiansand, men Osmundsen tror at dette kan løse seg.

– Forhandlingene skal være i mål i juni. Samtidig varsler regjeringen at den vil gjennomgå byvekstavtalene, noe som kan være klokt. Det er muligheter for å justere i revidert budsjett i mai, eller legge inn i 2024-budsjettet. Når det er sagt, burde avtalen vært ferdig for lenge siden, slik at byen kunne tatt neste steg i utbygging av blant annet kollektivtilbudet, sier han. 

 

facebook