Fredag presenterte Ingrid Helmersen Muff (PwC) funnene fra bærekraftsundersøkelsen sammen med Næringsforeningens Ingrid Michalsen.

Stadig flere bedrifter rapporterer på bærekraft

13.10.2023 | Tina McDougall, Håkon Repstad
Årets "Løypemelding Bærekraft" viser en positiv utvikling i andelen bedrifter som rapporterer på bærekraft. Krav og omdømme sees på som de viktigste driverne.

Les rapporten «Løypmelding Bærekraft» nederst i artikkelen. 

Fredag ble funnene fra bærekraftsundersøkelsen presentert for næringslivet på Hotel Norge i Kristiansand. Disse viser hvordan bedrifter i regionen arbeider med, og rapporterer på bærekraft.

- Oppsummert kan vi si at vi ser en fremgang, men det går hakket for sakte. Noe av det skyldes at krav oppleves som en viktigere driver enn potensialet for lønnsomhet, sa Ingrid Helmersen Muff fra PwC etter gjennomgangen.

Sammen med Ingrid Michalsen i Næringsforeningen presenterte hun de viktigste tallene fra den årlige undersøkelsen. På scenen stod også Grace Anne Stensrud, prosjektleder i UN Global Compact. Hun presenterte mulighetene som nå kommer ved opprettelsen av et nytt regionalkontor i Kristiansand.  

(Se hele programmet)

Motivasjon og utfordringer

Virksomhetene i regionen er i større grad motivert for bærekraftsarbeid av omdømmeårsaker og regulatoriske krav fremfor at det øynes muligheter.

Vissheten om at virksomheten bidrar til å gjøre samfunnet mer bærekraftig er likevel en viktig driver for bærekraftsarbeidet. Nærmere 70 % av respondentene trakk dette frem som "topp tre-hovedmotivasjon". I år blir myndigheter og offentlige instanser løftet opp som aktøren med størst påvirkningskraft.

I arbeid med inkludering og mangfold motiveres virksomheter av samfunnsansvaret og et ønske om å styrke kulturen. Utfordringer med bærekraftsarbeidet er blant annet manglende kapasitet og lønnsomhet ved bærekraftige investeringer. 

- Sammenlignet med i fjor er det flere respondenter som peker på at bærekraftig investeringer ikke er økonomisk lønnsomt. Dette er et interessant funn sett i lys av at EU estimerer et behov for å investere 350 milliarder euro i året frem mot 2030, for å nå klima og miljømålene, forteller Ingrid Helmersen Muff fra PwC.

Flere rapporterer på bærekraft

Det er en betydelig positiv økning i andelen som rapporterer på bærekraft. Det har det siste året vært en utvikling fra 43% i fjor til hele 64% i år. 

For nærmere halvparten av respondentene står bærekraft sentralt i virksomhetsstrategien. Det vises også en økt grad fra i fjor av rapportering i årsrapport eller integrert årsrapport.

- Det er en positiv utvikling i andelen av respondentene som rapporter i egen rapport, integrert årsrapport eller årsberetning/årsrapport. Samlet sett viser dette en økt modenhet på bærekraftsrapportering. Dette bildet er tilsvarende for den nasjonale utviklingen, poengterer Helmersen Muff.

Samtidig som halvparten har satt tallbaserte mål for klima og miljø, så har to tredjedeler satt seg tallbaserte mål for sosiale forhold. Inkluderende arbeidsmiljø er det mest populære området for tiltak knyttet til sosial bærekraft.

Fortsatt en vei å gå

En stor andel av virksomhetene rapporterer på bærekraft i (integrert) årsrapport, men det er begrenset bruk av standarder og rammeverk. Det er også mange som har liten kontroll over krav fra EU-taksonomien og åpenhetsloven.

Blant de som har gjennomført tiltak for Åpenhetsloven er det forankring i ledelse og oppdatering av styrende dokumenter steget flest av virksomhetene har gjennomført. Det er imidlertid få av selskapene som hadde gjennomført planlagte tiltak.

Fra 2024 vil en rekke store foretak bli lovpålagt å rapportere i tråd med CSRD. Til tross for at mindre selskaper ikke rammes direkte, vil de oppleve indirekte påvirkning gjennom de større virksomhetenes verdikjeder.

Les Løypemelding Bærekraft 2023 her. Rapporten er utarbeidet av Næringsforeningen og PwC i samarbeid med Spareskillingsbanken og Strømmestiftelsen. 

80 deltagere hadde funnet veien til STUP Hotel Norge for å høre fremleggelsen av rapporten. Konferansierer var Linn Bøgebjerg, Miljøfyrtårn og Kim Øvland, Kristiansand kommune.

 

 

facebook