Konferansier Jan Ole Rypestøl i samtale med Ole Christian Bech-Moen, direktør for pengepolitikk i Norges Bank

Slik påvirkes norsk økonomi av uro

26.09.2022 | Tina McDougall
Tallknuser, akademiker og risikoanalytiker svarte på hvordan økt rente, krig og pandemi påvirker norsk økonomi.
På mandag var det duket for Norges Bank seminaret 2022. Her fikk interesserte fra bank og næringsliv innsyn i trender som påvirker norsk økonomi.

Flere av foredragsholderne viste til hvordan vi tidligere har hatt lengre perioder med stabilitet, både politisk og økonomisk. Nå opplever vi derimot uro som følge av globale trender og konflikter, som også påvirker den norske lommeboka.

I en urolig verden

Risikodirektør for Oljefondet, Dag Huse, fortalte om hvordan det er å være en stor finansiell aktør i en urolig verden.

- Vi må langt tilbake for å finne tilnærmede problem. Krig, pandemi, maktkamp i verden - det kan gi en todeling av verdensøkonomien på lengre sikt, forklarte Huse.

Han demonstrerte hvordan situasjonen er for Oljefondet. Siden 1998 har avkastningen ligget på ca. 6 prosent. Det siste halvåret har avkastningen vært -14 prosent. Til sammenligning var den på -23 prosent under finanskrisa i 2008. Han konkluderer med at Norge er godt rustet for eventuell inflasjon.

Forventninger til norsk økonomi

Norges Bank har det siste året satt opp styringsrenten. Ole Christian Bech-Moen, direktør for pengepolitikk i Norges Bank, fortalte om utsiktene for norsk økonomi og videre forventninger til rentesettingen. Bech-Moen forklarte at 1.75 regnes som nøytalt nivå for styringsrenta. Styringsrenta ble sist økt 23. september, og den ligger nå på 2.25 prosent.

- Lav og stabil inflasjon er et gode. I flere år har den vært lav, men den er nå på vei opp igjen. Derfor settes styringsrenta opp. Vi ønsker en situasjon hvor en hundrelapp er en hundrelapp og at man ikke trenger å forholde seg til inflasjonsspørsmålet, forklarte Bech-Moen.

Renteøkningen har likevel en betydelig konsekvens for den norske privatøkonomien. Husholdningers gjeld har økt, de aller felste har flytende rente og dermed får økningen en direkte innvirkning på lommeboka. Bech-Moen forklarte videre at gjeldsgraden i Norge er langt høyere enn i for eksempel USA. Dermed heves ikke renta like mye i Norge som der.

Muligheter for grønn industri på Agder


- Verden er i rask endring, mye er til Sørlandets fordel, men er tempoet og svingningene for store?

Dette spørsmålet åpnet førsteamanuensis Stina Torjesen med fra scenen. Hun fortalte om utfordringer og muligheter for å etablere ny, grønn industri i landsdelen.

- European Green Deal er et viktige rammeverk for Sørlandet. Det vil motivere til å investere i grønn teknologi, mer fokus på fornybar energi og selvforsyning. Det gjør at vi kan bygge en robust økonomi og redusere energiavhengighet.

Videre understreket hun at taksonomien kan regnes som en pakke for finansbransjen, om hva som skal beregnes som grønn aktivitet og grønne investeringer.


Torjesen pekte på satsninger i Agder, som havvind og batteriproduksjon, hvor hun brukte Morrow som eksempel. Hun poengterte viktigheten av å være raske for å innta posisjon. Samtidig stilte hun det kritiske spørsmålet: «Klarer vi det i høyt nok tempo? Er vi robuste nok i møte med tøffe svingninger i økonomi og politikk?».

- Regional innovasjon er et samspill. Vi har godt samarbeidsklima som gjør at vi tørr teste nye muligheter, sa Torjesen avslutningsvis.

Arrangementet ble gjennomført på STUP, Hotel Norge, og er et samarbeid mellom Norce, Nordea og Næringsforeningen.


 
facebook