Ytring
Siri Urdal, daglig leder Driv Agder

Skuffende gründerplan!

08.11.2024 | Siri Urdal, daglig leder Driv Agder
«Norge skal bli verdens beste land å starte og drive en virksomhet i.» Vel, det er et godt stykke frem til vi er der. Regjeringen la nylig frem en gründermelding som flere, Driv Agder inkludert, hadde høye forventninger til. Vi ble skuffet, som mange andre.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
I forkant var gründere fra hele landet invitert inn til høringsrunder hvor vi fikk bringe frem utfordringer oppstartsbedrifter sliter med. Driv Agder spilte blant annet inn behovet for endringer i beskatning og lavere lånerenter på oppstartslån. Det vil ikke endre seg, ifølge næringsminister Cecilie Myrseth.

 

Dyrt å drive godt


Noe av det vi pekte på i høringene, var at det er dyrt å drive et selskap som går bra i Norge. Et eksempel fra Agder er situasjonen til Bente Hafslund i ByBente. Hun er gründer av en innovativ, prisvinnende bedrift og finner det unødig bruk av penger å måtte betale renteutgifter på 8,39% på oppstartslån fra Innovasjon Norge. Penger som kunne gått til ansettelser og til å sikre bedriften i vekstfasen. Disse midlene skal være til hjelp for nyetablerere som vil vokse og skape arbeidsplasser, ikke knekke dem. Vi finner det urovekkende at gründere må håndtere belastende forhold så tidlig i sin prosess!
Myrseth uttalte at gründere er avgjørende for vekst og arbeidsplasser. Der er vi helt enige. Likevel oppleves meldingen, med sine 53 tiltak, mer som en oppfordring til vurdering, enn en konkret handlingsplan. Agder, som sammen med Rogaland ligger på andreplass over antall oppstartsbedrifter med vektspotensial, har enorme muligheter for innovasjon og vekst. Dette håpte vi gründerplanen skulle legge til rette for.

 

Kan drive gründere ut av Norge


Lexolve-gründer Merete Nygaard har uttalt at regjeringens ambisjoner om å øke Norges konkurranseevne ikke vil bli oppnådd med de foreslåtte tiltakene. «Vi trenger konkrete løsninger, ikke bare vurderinger,» påpeker hun. Mange i næringslivet fortviler over en skatte- og næringspolitikk som rett og slett oppleves som gründerfiendtlig – noe som fører til at både gründere og investorer forlater Norge. Det er problematisk at meldingen unnlater å ta opp skattepolitikken som hindrer vekst, inkludert exit-skatten – «elefanten i rommet» som regjeringen unngår å se på. Uten endringer vil ambisjonen om å bli et foretrukket land for gründere, forbli uoppnåelig. 

 

Ikke bare sorgen


Det finnes imidlertid flere gode tiltak som bør løftes frem. Blant annet styrking av finansieringsvirkemidler særlig rettet mot oppstartsbedrifter med vekstpotensial. Å løfte kvinnelig gründerskap, samt sørge for at utdanningssystemet tilpasses næringslivets kompetansebehov og fremme entreprenørskap og innovasjon er også flotte tiltak. For oss på Agder er det en fjær i hatten at planen nevner samarbeid mellom fylkeskommuner, kommuner og virkemiddelapparatet for å sikre gode distriktsrettede virkemidler for gründere og oppstartsbedrifter. Her ligger vi et hestehode foran med etableringen av Driv Agder, som 21 kommuner og Agder fylkeskommune har gått sammen om.

En kjapp telefonrunde til fylkeskommune, Næringsforening og NHO bekrefter at gründermeldingen har store mangler. Nestleder i Næringsforeningen, Ingrid Michaelsen, forteller at de stiller seg bak ambisjonen i stortingsmeldingen, men at den mangler konkrete forslag til tiltak som gjør at vi når målene.
I Driv Agder er vi vitne til en økning i antall deltakere på kurs og rådgivning. Også Innoventus Sør opplever stor pågang, og synes det er positivt med økt oppmerksomhet rundt gründerskap. I likhet med Næringsforeningen etterlyser også de tiltak rundt formue- og exit-skatt i tillegg til mer risikovillig kapital for oppstartsbedrifter, som er helt essensielt for vekst og innovasjon. Det bevilges ikke nye midler til dette i statsbudsjettet, noe det helt klart burde. Kort sagt: Ambisjonene må henge sammen med konkrete mål og handlinger.

Det er på høy tid at regjeringen lytter til tilbakemeldingene fra gründermiljøet, og iverksetter tiltak som gir reell støtte. Næringsliv, politikere og gründere må sammen legge til rette for et gründervennlig Norge som gir rom for vekst, arbeidsplasser og innovasjon.
 

 
facebook