– Politiske beslutninger de neste 3 til 5 årene vil avgjøre om Norge fortsatt vil være en viktig europeisk energinasjon, sier Idar Kreuzer, administrerende direktør i Finans Norge. Foto: GCE NODE

Samlet næringslivet til energikonferanse

15.02.2023
200 deltakere møtte opp til Sørlandets Energikonferanse for å lære mer om energisikkerhet og fremtidens energiinvesteringer.

Representanter fra næringsliv og offentlig sektor var samlet til den årlige energikonferansen på Kilden teater og konsertus, tirsdag.

Det som tidligere var en olje- og gasskonferanse, inkluderer nå havvind, hydrogen og energisikkerhet som hovedtemaer.


– Mange ser på energiovergangen som et skifte fra fossilt brensel til fornybar energi. Jeg mener det er mer komplekst, sa Helge Andre Martinsen, senior energianalytiker i DNB Markets.

 

Han forklarte hvordan økonomisk vekst driver energietterspørselen. Forholdet mellom BNP per innbygger og energiforbruk er lineært, noe som betyr at energibehovet vil øke når folk har mer inntekt.


– Basert på en voksende verdensbefolkning, spesielt i utviklingsland, vil den globale etterspørselen etter energi øke. 


Investeringene i ikke-fossil energi må mangedobles – raskt – dersom verden skal nå 1,5-gradersmålet i Parisavtalen.

 

En viktig europeisk energinasjon

Idar Kreuzer, administrerende direktør i Finans Norge, fortalte at Norge er en av de viktigste europeiske energinasjonene, basert på produksjon fra vannkraft og olje og gass.


– Politiske beslutninger de neste 3 til 5 årene vil avgjøre om Norge fortsatt vil være en viktig europeisk energinasjon. Når investeringene i etablerte næringer begynner å falle i 2027-2029, må vi ha nye planer på plass for å gå inn i en ny fase, sier Kreuzer.


– Som nasjon gikk vi sammen om å bygge vannkraftindustrien for 120 år siden, og igjen for å bygge en verdensledende olje- og gassektor for 50 år siden. Vi kan gjøre dette igjen.


Havvind

Havvind er den mest sannsynlige nye industrien som vil utvikle og endre både Nordsjøbassenget og landskapet for norsk leverandørindustri. Holger Grubel, direktør for porteføljeutvikling offshore vind i EnBW og Arne Eik, prosjektdirektør Sørlige Nordsjø II i Equinor presenterte planer for havvindutbygging i sine respektive selskaper og konsortier.
 

– Jeg er fortsatt imponert over hvordan Agder-regionen samarbeider om havvind. Det fungerer som et eksempel for andre regioner, sier Eik.

Arne Eik, prosjektdirektør Sørlige Nordsjø II i Equinor.

 


Hydrogen

Det fremvoksende norske markedet og industrien for hydrogen sto også på energikonferansens agenda. Sigrid Hernes, seniorøkonom i Menon Economics, la fram en rapport som beskriver norsk hydrogen som en næring på 1,5 milliarder kroner med 815 arbeidsplasser og nær 1 milliard kroner i eksport.

Menon har anslått at det forventes en hydrogenomsetning på minimum 83 milliarder kroner per år innen 2030, 5.800 arbeidsplasser, samt 61 milliarder kroner i eksport og omsetning i utlandet.


– Dette gir store muligheter, sier Tanja Erichsen, Senior Business Development Manager i Greenstat og prosjektleder for Agder H2 Network.

Det er GCE NODE, DNB og Næringsforeningen i Kristiansandsregionen som er arrangører for Sørlandets Energikonferanse.

Denne saken ble først publisert på GCE NODES hjemmsider

facebook