Marianne Preus Jacobsen (Vestre AS), Ingrid Michalsen (Næringsforeningen), Øyvind Bjørnstad (Vestre AS), Linn Aas-Hansen Bøgebjerg (Leder av ressursgruppen «Grønn omstilling»), Tina McDougall (Næringsforeningen) og Ragnhild Aasen K. Davidsen (Value).

Samlet bærekraftsansvarlige i nytt nettverk

19.01.2024
Nærmere 50 personer meldte seg på da Næringsforeningen inviterte til et nytt nettverk. Denne uken gjennomførte foreningen første samling i Nettverk for bærekraftsansvarlige. 

Et viktig premiss for samlingene er erfaringsdeling. Blant deltakerne kommer det frem at rapportering står høyest på dagsorden for flere med ansvar for bærekraft. Dette i tillegg til forankring, strategi og CSRD. Forankring og rapportering går også igjen som utfordringer flere støter på. Andre utfordringer omhandler kapasitet og økonomi, mangel på kompetanse, lønnsomhet, mange krav og reguleringer.  


Nettverk for bærekraftsansvarlige skal være et møtepunkt for de i regionen som arbeider med bærekraft. Det blir fire samlinger i året, og neste samling blir 16. april. Det skal være et sted for inspirasjon og gode dialoger. 
  

- Medlemmer har etterspurt en arena hvor ansvarlige for bærekraft kan møtes på tvers av bransjer for å diskutere bærekraftstematikk. Nå er vi endelig i gang, og det er gøy med så godt oppmøte på første samling. Det har vært større interesse enn vi turte å forvente, sier Ingrid Michalsen og Tina McDougall i Næringsforeningen. 
 

Michalsen poengterer:

- Målet var å samle 20 bærekraftansvarlige. Men at vi blir nesten 50 er helt fantastisk bra. Fremover skal vi dele enda mer på tvers i nettverket, her finnes det mye god kompetanse som vi kan og skal lære av.


Samlingen var den første av fire årlige treff med nettverk for bærekraftsansvarlige.

En ensom edderkopp
 

Samlingen ble åpnet av Ingrid Michalsen og Linn Aas-Hansen Bøgebjerg. Bøgebjerg er leder av Næringsforeningens ressursgruppe «Grønn omstilling». Hun poengterte at mange kan føle seg som en ensom edderkopp i rollen som bærekraftsansvarlig. Det ligger forventninger til at man både skal være controller og forretningsutvikler samtidig, forklarer Bøgebjerg.

Flere i salen nikket i enighet til utsagnet.  

 

- Målet med nettverket er at du skal ha en venn å ringe til hvis du trenger en å sparre med, sier Bøgebjerg. 


Ville bli verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk.

 

Vestre AS produserer designmøbler med høy kvalitet og lang levetid, og har spesielt fokus på bærekraftig merkevareutvikling. På samlingen fikk deltakerne høre mer om deres bærekraftssatsninger fra Marianne Preus Jacobsen og Øyvind Bjørnstad. 
 

-Vestre hadde sin første bærekraftsstrategi i 2016, og da var den sprikende. Nå er den mye tydeligere og spisset. Det forteller Bjørnstad som er bærekraftsansvarlig i Vestre. 
 

I 2022 ferdigstilte Vestre sin nye møbelfabrikk «The Plus». Selskapet realiserte da sin ambisjon om å bli verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk.
  

- Vi ønsket en fabrikk med minimalt fotavtrykk. Det handlet om opplevelsen av hvordan en fabrikk skulle være, sier Marianne Preus Jacobsen, prosjektleder i Vestre.
 

Fabrikken The Plus er bygd med massivtre og er omringet av furuskog.  
 

- Vi skulle ikke bare ta vare på biomangfoldet, vi skulle øke det. Vi planter tilbake, både på taket, og håper det sprer seg til skogen, fortsetter Jacobsen. 
 

Bjørnstad forteller at stål og transport er de største utslippskategoriene for selskapet. Videre poengterer han at det er tre områder de har størst effekt på. De tre områdene er: ansvarlighet i leverandørkjeden, valg av materialer og forretningsmodeller.  


- Det er viktig for Vestre at materialene skal vare lenge og ikke skape trøbbel om de havner på avveie. Vi har en vision zero, som er at alle produkter som går ut fra oss skal ha evig liv, informerer Bjørnstad. 

Nettverket er for mellomstore- og store bedrifter som har dedikerte ressurser til bærekraftsarbeidet. Ved interesse for nettverket, ta kontakt med tina@nikr.no eller ingrid@nikr.no.

 

facebook