Podkast
Strømprisene er i ferd med å normalisere seg - men ikke i Agder: - Det har ikke manglet på beskjeder fra regionen om alvorligheten, sier næringspolitisk leder, Roar Osmundsen. Her sammen med Liv Eva Kirkesæther i «Politisk Kvartal».

- Næringslivet kastes under bussen   

28.11.2024
Færre strømsoner og likere vilkår må til for å styrke næringslivet i Agder, men næringspolitisk leder i NiKR mener regjeringen ikke tar prisforskjellene på alvor.  

Strømprisene i sone NO2 er tema i nyeste episode av «Politisk Kvartal» med Roar Vigeland Osmundsen og Liv Eva Kirkesæther i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen.  

 

Episoden ble spilt inn fredag 22.november, og berører derfor ikke siste ukes utspill. Torsdag er flere av Agders ordførere i Oslo for å møte energiminister Terje Aasland, og i forkant av møtet uttrykte Kristiansands-ordfører Mathias Bernander at regjeringen har vist at de ikke bryr seg om prisforskjellene. I videopodcasten under får han langt på vei støtte av næringspolitisk leder i Næringsforeningen.   

 

- I forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet i høst, var signalene fra regjeringen at det ikke er så store forskjeller lenger. I tillegg kom det en artikkel i SSB 15.november som sier at prisene er i ferd med å normalisere seg, men prisene i NO2 er fortsatt langt høyere. Samtidig sier Venstre at de vil fjerne strømstøtten, og selv om næringslivet ikke mottar strømstøtte, er det fortsatt et signal om at prisforskjellene ikke tas på alvor.  

 

Vigeland Osmundsen synes det er vanskelig å komme med et entydig svar på hvorfor det politiske miljøet ikke ser ut til å forstå alvoret i situasjonen.  

 

- Det har ikke manglet på beskjeder fra regionen om alvorligheten, men her kaster Venstre NO2 under bussen ved å saldere skattelette og fjerne strømstøtten.  

 

Ubalanse og lokalpolitisk ansvar  

 

- Noen mener fem strømsoner fungerer utmerket med en optimalisering av strømbruken, og det fungerer kanskje i en normalsituasjon. Men i normalsituasjoner er det også slik at dersom en vare er ettertraktet, så produserer en mer av den. Det fungerer ikke i strømmarkedet der vi eksporterer så mye til utlandet, og da blir det en ubalanse.  

 

Dermed blir en stående i spagaten mellom nåværende modell og mer produksjon av fornybar energi som havvind, forklarer han:  

 

- Det vi kan produsere selv, er det lokalpolitikerne som avgjør, som for eksempel ble en politisk sak i Lillesand. Isolert sett kan en si at det er svakt av politikerne, samtidig så er det snakk om det vi kaller politisk kapital når en diskuterer tiltak som skolestruktur og kutt i tilbud i kommunal sektor. Spørsmål om vindturbiner blir dermed et spørsmål om hvor mye politisk kapital en skal svi av.  

 

Færre strømsoner  

 

Onsdag uttalte toppsjef i Glencores Nikkelverk i Kristiansand, Nils Gunnar Gjelsten, at ikke en idiot vil etablere seg med industri på Sørlandet med de strømprisforskjellene vi har nå. 

 

Dette mener Næringsforeningen:   

 

Staten må nå aktivt rydde opp i forskjellene mellom regionene, før man skriver ut mer av medisinen som skaper problemene. Forslaget er å utvide overføringskapasiteten til utlandet, altså mer av det som gjør at NO2 over tid har landets desidert høyeste strømpriser. Til det ønsker man at NVE skal forsere dette prosjektet, så det blir fort realisert. De bør i stedet sørge for å dempe forskjellene mellom regionene. På sikt gjøres det med mer kabler, noe som må skje før flere utenlandskabler, men ulikhetene som er på utjevnes så vi får like konkurransevilkår. Enten slå sammen strømsoner eller skape en utjevning. Vi ser dessverre ingen vilje til å utbedre forskjellene, bare vilje til å gjøre det verre, fra regjeringens side. Hvis man utjevner forskjellene og rigger nettet for dette, så vil utenlandskabel til Danmark være en god ide. På sikt blir kraftproduksjonen av fornybart såpass står i Europa, at vi vil få en kraftutveksling som gavner også vårt næringsliv. Men det er noen år frem at vi er der. I mellomtiden skal vi både bevare industrien vi har og få nye etableringer.  

 

Podcasten kan du se her:  

facebook