Aktuelt
Sjeføkonom Tore Grobæk Vamraak i Sparebanken Sør. Foto: Næringsforeningen.

Næringslivet i Agder ser lysere på fremtiden – forventer økt omsetning og ansettelser

30.08.2024 | Håkon A. Repstad
Bedrifter i Agder forventer en bedring i omsetning, lønnsomhet og sysselsetting i året som kommer. Dette kommer frem i den siste konjunkturundersøkelsen fra august 2024.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo

Fredag 30. august presenterte Næringsforeningen og Sparebanken Sør ferske tall fra medlemsundersøkelsen som måler bedriftenes forventinger til de neste 12 månedene.

Sjeføkonom Tore Grobæk Vamraak spår en lysere fremtid for næringslivet i Agder når han sammenligner funnene med tidligere medlemsundersøkelser.

 

Oppsving i omsetning og lønnsomhet


Undersøkelsen viser at nær halvparten av bedriftene forventer en oppgang i omsetningen fra 2024 til 2025. Andelen som mener at omsetningen vil gå ned (15%) er tilnærmet halvvert, sammenlignet med i fjor. 

Flere tror på økt lønnsomhet (36%) og færre ser for seg at lønnsomheten går ned (20%). Dette er en betydelig forbedring fra november i fjor, hvor 36% av bedriftene sa de forventet en nedgang i lønnsomhet.

Den økende optimismen er særlig merkbar innenfor industri- og bygg/anleggssektoren, hvor flertallet av bedriftene ser for seg bedre tider.

 

Økt sysselsetting


En annen positiv indikator er forventningene til sysselsettingen. 28 % av de spurte bedriftene planlegger å øke antall ansatte i 2025. Dette er en forsiktig økning sammenlignet med tidligere måling, noe som tyder på at flere bransjer ser på vekst og utvidelse som realistiske mål i nærmere fremtid.

Færre (13%) forventer en nedgang i antall ansatte sammenlignet med målingen i 2023 (21%). 

Sjeføkonom Tore Grobæk Vamraak presenterer funnene fra Næringsforeningens medlemsundersøkelse.


Strømprisene fortsatt en utfordring


Til tross for den økende optimismen, peker undersøkelsen også på at høye strømpriser fortsatt er en vedvarende utfordring. Selv om strømprisene har stabilisert seg noe, mener flere bedrifter at dette vil være en varig konkurranseulempe.

33 % av de spurte ser på strømprisene som en trussel mot bedriftens fremtid, og 27 % mener at høye strømpriser har blitt en ny normal som prises inn. Dette viser at kostnadene ved energi fortsatt spiller en betydelig rolle i bedriftenes økonomiske vurderinger.

 

Bransjevise forskjeller


Undersøkelsen avdekker også forskjeller mellom bransjene. For eksempel er det i handelsnæringen forventninger om en mer moderat vekst, mens industri- og reiselivssektoren ser lysere på fremtiden med forventninger om både økt omsetning og lønnsomhet.

facebook