Leder av Næringsforeningen Trond Backer sammen med fylkespolitiker Kristin Ljosland, leder av næringskomiteen Wilfred Nordlund og lokalpolitiker Ole Magne Omdal. Foto: Tina McDougall

Næringslivet møtte lederen av Næringskomiteen

11.01.2023 | Tina McDougall
Hvordan er det å drive virksomhet på Sørlandet nå? Dette var tema da Næringsforeningen fikk besøk av leder av Stortingets næringskomité Wilfred Nordlund og representanter fra Senterpartiet.
Strøm, vei, priser, havvind – dette er noen av temaene som preget samtalene i Næringsforeningens lokaler, mandag denne uken. Nordlund forklarte at han ville ta med seg innspillene fra næringslivet i et påfølgende møte med næringsminister Jan Christian Vestre, tirsdag.

Strømprisene gir store ringvirkninger

De høye strømprisene preger mange av Næringsforeningens medlemmer. Dette kom tydelig frem i møtet med Nordlund.

– Tidligere har strømutgiftene våre ligget på ca. 7 millioner i måneden, mens nå har de vært oppe i 104 millioner, forteller Rune Almaas i REC.

REC produserer solceller med silisium. Virksomheten er en av få utenfor Kina som produserer dette. Fra 1. september måtte de permittere ansatte grunnet de høye strømprisene.

Almaas utdyper:

- Norge er enn så lenge i en unik posisjon, da vi har produksjon utenfor Kina. Det er relativt få vestlige aktører i denne delen av verdikjeden. Det krever kunnskap, tilgang på kapital og tilgang på ren og rimelig energi for å sikre etableringer. Grunnet høye strømpriser står Norge nå i fare for å miste sin industri og kompetanse på PV (Prosessen for å kunne benytte solenergi, red.anm.). Dette vil igjen gjøre det enda vanskeligere for europeiske produsenter å sikre seg lokalprodusert råvare.

Øyvind Holberg i Peppes Agder er overrasket over at ikke flere i restaurant-bransjen har måttet stenge. For flere går ofte budsjetterte overskudd til strømutgifter. Han peker på svingninger i markedet og strøm som deres største utfordring.

Knut Mjåland i Mandals AS forteller at virksomheten har mistet konkurransekraft mot Asia og USA grunnet energikostnader og økte logistikk kostnader.

-De økte kostnadene på strøm og gass, påvirker råvareprisen dramatisk. Råvareprisene våre har doblet seg på 14 måneder, forklarer Mjåland.

Støtteordninger som ikke treffer

For flere virksomheter treffer ikke eksisterende støtteordninger.

Almaas påpeker at REC har falt utenfor ordningene regjeringen har innført, og at det er uvisst hva som vil skje fremover.

- Til nå har vi falt utenfor ordninger som regjeringen har kommet med. Vi kan tegne tegne 7-års kontrakt. Næringsminister Vestre har sagt vår virksomhet inngår i de som kan tegne 3-5 årsavtale, men de som skal tilby avtalene er derimot ikke sikker på om vi kommer inn der. Vi har maset for å få svar, og venter i spenning.

Holberg i Peppes Agder poengterer at de nasjonale støtteordningene har vært for tungvinte, og at virksomheter får lite igjen på dem. På en annen side roser han den kommunale støtten, og viser til hvordan de har fått mye mer igjen for den kommunale støtten.

-Når jeg lager pizza kan jeg ikke steke den på natta eller skru ned temperaturen, poengterer også Holberg.

Mjålands nyttårsønske til politikere er innføring av strømtak for bedrifter, lignende slik det er i Tyskland. 



Får flere unge inn i arbeid

Nordlund og partikollegaer var på bedriftsbesøk hos Elkem. Der fikk de en innføring i arbeidet som Elkem gjør, og en introduksjon til prosjektet Ung Start med mål om å få flere unge ut i arbeid.

I henhold til Entreprenørforeningen – bygg og anleggs (EBA) ferske medlemsundersøkelse er det 16% som sier de vil ta inn færre lærlinger enn i 2022, og 8% skal ikke ta inn lærlinger. Leder for EBA, Hilde Waage syntes det er skummelt og ser på læringer som fremtiden. Samtidig poengterer hun at tallet er lavere enn i fjor, noe som gjør henne optimistisk.

På Elkem satser de på å få flere unge i arbeid. Dette er gjerne unge mennesker som ikke får fullført annet skoleløp. Gjennom ordningen Ung Start får ungdom hjelp til å komme inn i arbeid.
Leder av næringskomiteen var svært positiv til arbeidet, og ser behov for bedre opplegg for unge som foretrekker praktisk fremfor teori. Nordlund påpeker at dette er noe som som skal opp på Stortinget, og tror mange av diskusjonene vil omhandle personlige opplevelser av skolesystemet.

Usikker tid

Leder av næringskomiteen konkluderer med at fremtiden er preget av stor usikkerhet.

- Og nå mer enn tidligere. Det at befolkningen nå har lavere tillit til politikerne speiler at det er ei usikker tid. Etter samtalene i dag har jeg konkludert med en hellig treenighet bestående av strøm, nett og pris. I midten av trekanten ligger konkurransekraft for næringslivet, og levekår. 

Nordlund utdyper: - Om denne ‘hellig treenigheten’ innfris, så vil mange utfordringer vi står ovenfor unngås. 

 

Disse møtte leder av næringskomiteen:

Visit Sørlandet
Entreprenørforeningen – bygg og anlegg
Fremtidens havvind
Peppes Pizza Agder
REC
Mandals AS 
Bedriftsbesøk hos Elkem
facebook