Konjunkturtallene gir et øyeblikksbilde for hvordan bedriftslederne ser egen virksomhet 3 og 12 måneder frem i tid. Illustrasjon: Adobe Stock

Nær halvparten frykter lønnsoppgjøret

14.04.2023 | Håkon A. Repstad
Fire av ti bedrifter frykter lønnsoppgjøret skal skade bedriftens konkurranseevne. Samtidig er fremtidstroen bedre enn i november for mange bransjer.
Det kommer frem i en fersk medlemsundersøkelse i Næringsforeningen der over 300 bedrifter har svart. Her oppgir 39 prosent av de spurte at de frykter årets lønnsoppgjør vil skade bedriftens konkurranseevne. I underkant av 49 prosent sier nei, mens 12 prosent er usikre.

Bakteppet er blant annet høy inflasjon og økte renter, som legger press på lønnsoppgjøret. Innen industrien og varehandelen er frykten høyere. I industrien sier 54 prosent at de frykter oppgjøret, mens 55 prosent det samme innen varehandel. 

- Mens industrien treffes hardt av blant annet strømpriser, så spises nå marginer innen varehandel opp av en usedvanlig svak kronekurs. Tradisjonelt er lav kronekurs bra for alle eksportører, men nå er den så lav at økonomene peker på også denne som inflasjonsdrivende, sier Roar Osmundsen, næringspolitisk leder i Næringsforeningen.

Foreningen har i et år sendt ut kvartalvise undersøkelse for måle temperaturen i næringslivet. Tallene fra mars viser en liten økning i bedriftens fremtidstro, målt mot tallene fra november.

- Det ser ut til at november var spesielt svak i fremtidstroen. Dippen skyldes nok flere omstendigheter som slo inn samtidig, alt fra uklarhet i regjeringens skattepolitikk og et uklart bilde på hvordan strømpriser, renteøkninger og uro i verden slår ut. Mange bransjer har økt fremtidstro, men innen varehandel ser man mørkere på fremtiden. Usikkerhet for hvordan husholdningene vil agere med økte utgifter, slår inn umiddelbart her, sier Osmundsen.

Næringspolitisk leder i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, Roar Osmundsen.

Økt optimisme på lang sikt 

Konjunkturtallene gir et øyeblikksbilde for hvordan bedriftslederne ser egen virksomhet 3 og 12 måneder frem i tid, med hensyn til antall ansatte, omsetning og lønnsomhet.

- Det lange bildet ser noe mer optimistisk ut enn det korte. På 12-månedershorisonten, tror 60 og 66 prosent på oppgang i henholdsvis omsetning og antall ansatte. Lønnsomhet er på 56 prosent som tror på en økning. I både august og november var denne under 50 prosent, forklarer Osmundsen.

På bransjenivå er det stor endring innen bygg og anlegg, der 59 prosent nå tror på omsetningsøkning neste året. I november var stemningen spesielt lav i denne bransjen, da bare 19 prosent trodde på omsetningsøkning. Troen på lønnsomhet er lav, med en økning fra 30 til 38,5 prosent som tror på økning neste 12 måneder.

- Vi har laget en samle-bransje for å måle temperaturen hos virksomheten som tradisjonelt holder til i kontorer, ofte i sentrum. Det omfatter blant annet IT, rådgivning, meglere med mer. Her ser vi at optimismen er tilbake på nivå fra august, etter en dipp i november.

Her tror nå hele 72 prosent på økt omsetning, 64,5 på økt lønnsomhet og 65,5 prosent tror det blir flere ansatte. En annen bransje med et byks, er reiseliv/restauranter og lignende.

- Lav kronekurs gjør Norge mer attraktivt å besøke for utlendinger, samtidig som bransjefolk uttrykker overraskelse over hvor mye også fastboende bruker byen, tross økte levekostnader, sier Osmundsen.

Noe andre bransjer (tall fra november og august i parentes):

Reiseliv, restauranter o.l.
Økt omsetning: 69 prosent (49 og 68)
Økt lønnsomhet: 62 prosent (38 og 51)
Økning ansatte: 58 prosent (46 og 56)

Industri (alle typer samlet):
Økt omsetning: 69 prosent (55 og 64)
Økt lønnsomhet: 59 prosent (41 og 40)
Økning ansatte: 69 prosent (51 og 61)

Varehandel (nett og fysisk slått sammen):
Økt omsetning: 52 prosent (44 og 47)
Økt lønnsomhet: 42 prosent (41 og 38)
Økning ansatte: 47 prosent (50 og 56)
 
facebook