- Jeg hadde håpt jeg kunne si at Agder har kommet seg opp på landsgjennomsnittet. Men det har vi ikke klart.
Det sier Nina Jentoft, seniorforsker ved NORCE, til Fædrelandsvennen
I 2022 tok omtrent halvparten av fedre i Agder ut pappaperm. Det viser den nye likestillingsmonitoren til Senter for likestilling ved Universitetet i Agder.
Onsdag ble funnene presentert hos Næringsforeningen, i samarbeid med Norce og Sparebanken Sør. Dette var det tredje dypdykket i likestillingsutviklingen i Agder, i sitt slag.
Opplevde kolleger som lo
I fjor var det 30 år siden fedrekvoten ble innført. Ordningen har vært vellykket, men har også gjennomgått endringer og justeringer.
Administrerende direktør i Næringsforeningen, Trond Backer, var en av de første som tok ut fedrekvote på sin daværende arbeidsplass. Fra scenen delte han av egne opplevelser.
- Jeg var en av de første på min arbeidsplass som tok ut fedrekvote. Da jeg sa til mine kolleger at jeg skulle være borte en hel måned, lo noen, mens andre kalte meg «tøffel». Dette hadde de aldri hørt om.
- Heldigvis har det skjedd mye siden den gang, sa Backer.
Administrerende direktør i Næringsforeningen, Trond Backer.
Dataene som ble presentert er fra 2017 – 2022. Ett av de nyeste funnene er at 51.7% av fedre i Agder tar ut pappaperm. Nasjonalt er tallet 64,7 %.
I tillegg viser undersøkelsen at:
-
Kvinnenes deltidskultur kan påvirke mennenes valg om pappaperm.
-
Fedres jobber har også innvirkning. Pappaperm er minst vanlig blant fedre som jobber innen industri, eller bygg og anlegg.
-
Arbeidsgivere har en rolle i å fremme balanse mellom jobb og familieliv, spesielt for unge arbeidstakere.