Medlemsnytt
Håndboken CCS for Avfallsforbrenning ble lansert 20. desember.

Lanserer håndbok for avfallsforbrenning

22.12.2022
Returkraft har vært med på å utarbeide håndboken CCS for Avfallsforbrenning.
Returkraft er med i industrisamarbeidet KAN - Klimakur for Avfallsforbrenning, og har i forbindelse med dette vært med på et boksamarbeid.

Håndboken ble lansert via Teams 20. desember, og prosjektleder for CCS ved Returkraft, Ketil Bergmann, var med for å presentere Returkraft sitt bidrag i håndboken.

KAN er et industrisamarbeid mellom avfallsforbrenningsanlegg i Norge med aktivitet knyttet til fangst, lagring og/eller utnyttelse av CO2 (CCS/CCUS). Industrisamarbeidet ble etablert høsten 2020 for å bidra til informasjonsdeling og bedre løsninger rundt karbonfangst og lagring for avfallsbransjen via økt samarbeid om felles utfordringer.

KAN har deltakere fra Statkraft Varme, Forus Energigjenvinning, BIR, Hafslund Oslo Celsio og Returkraft, og er åpen for opptak av nye samarbeidspartnere etter hvert som flere avfallsforbrenningsanlegg starter opp egne CCS-prosjekter. Karbonfangst og lagring går kort fortalt ut på å redusere mengden CO2 (karbondioksid) som slippes ut i atmosfæren, ettersom utslipp av CO2 fører til uønskede klimaendringer.


Håndboken tar for seg problemstillinger knyttet til hele verdikjeden for karbonfangst og -lagring.


CLIMIT har bidratt med økonomisk støtte til arbeidet med håndboken, og Norsk Energi og Cowi har bistått med selve utarbeidelsen. Formålet med utgivelsen er at den skal kunne fungere som en guide som forbrenningsanlegg med planer om CCS-prosjekter kan trekke veksler på før de går i gang med prosjektene. Tanken er at man slik kan bidra til at det utvikles bedre løsninger for hele bransjen.

Håndboken tar utgangspunkt i hele den tekniske verdikjeden fra CO2 fanges til den er permanent lagret. I tillegg tar den for seg regulative og kommersielle forhold som det fortsatt er noe usikkerhet knyttet til.

Returkraft har blant annet bidratt i håndboken med resultater fra sin kartlegging av hvilke lagringssteder som er planlagt for lagring av CO2 innenfor det som anses som geografisk tilgjengelig. Studien har fokusert på lagringssteder som vil være operative i perioden 2028 - 2030, et tidsrom som stort sett er i samsvar med når fleste anleggene i KAN-nettverket har en ambisjon om å ha realisert fullskala karbonfangst. Hovedmålet med kartleggingen er å få en oversikt hvilke lagringsalternativer som er tilgjengelige innenfor et rimelig geografisk område.

Både håndboken og opptak fra nettverksmøte for lansering er tilgjengelig på KAN sin nettside (https://www.kanco2.no/aktuelt/lansering-handbok-ccs-for-avfallsforbrenning).
Du kan også lese mer om Returkraft sin satsing på karbonfangst i tidligere nyhetssaker på returkraft.no (https://www.returkraft.no/search?query=karbonfangst).
 
facebook