Krever forbedring av «strømpakken»
Uttalelsen er hentet fra et høringsinnspill Næringsforeningene i Kristiansandsregionen og Stavanger-regionen sendte Finanskomiteen, tirsdag.
Etterlyser en ordning som treffer flere virksomheter
I høringsutspillet trekkes det fram som positivt at man nå diskuterer nivået i en stømstøtteordning, men at dette ikke er nok.
I midlertid er det klart at ordningen ikke vil treffe et tilstrekkelig antall virksomheter. I tillegg er foreslåtte ordning langt fra kraftig nok, og den har heller ikke en utjevnende eller fordelende effekt for de ekstreme strømprisforskjellene vi har opplevd mellom de ulike strømsonene.
Konkrete innspill til forslaget
16. september presenterte regjeringen forslag til strømstøtte for næringslivet. I høringsutspillet kommer Næringsforeningene med konkrete innspill til punkter i forslaget: Perioden man beregner strømstøtten ut fra, varighet og størrelse av støtte, og enøk-tiltak.
Det legges i tillegg vekt på at strømstøttens avgrensning på 3,5 milloner slår feil ut.
Mange virksomheter – for eksempel hoteller og industri vil hurtig nå makstaket. Vi mener makstaket må økes til maks av tillatt støtte innenfor EØS avtalen. Det er 500.000 Euro pr. virksomhet. Ettersom Euroen koster godt over 10 kr, mener vi øvre tak bør settes til 5 millioner kr. pr. virksomhet. Vi mener og at det bør innføres en makspris for industri og andre energiintensive virksomheter.
Krever forutsgbarhet
Næringsforeningene peker på at det er uheldig med en rammestyrt støtteordning.
Vi er sterkt uenige i at ordningen skal være rammestyrt. De store ekstrautgiftene virksomheter opplever og ventelig vil få mer av i vinter, henger tett sammen med statens ekstra inntekter for salg av samme vare. For virksomheter er forutsigbarhet helt avgjørende. Usikkerhet om hvor mye de får i støtte, kan være en trussel mot driften, enten direkte eller indirekte i møte med kredittinstitusjoner (som alltid vektlegger all usikkerhet knyttet videre drift).
En strømstøtte må utligne forskjellene i Norge
Videre pekes det på at strømstøtten får to effekter: Hjelpe bedriftene som får en ekstraordinær høy regning og utligne noen av forskjellene i Norge.
Til det siste bør Stortinget snarest få fart på arbeidet med å utbedre flaskehalsene og sørge for at landet samles til ett rike også strømmessig. Den pågående krisen viser betydningen av å kunne bruke strømmen mest mulig optimalt og de åpenbare ulempene i at virksomheter i noen deler av landet må betale en pris for strømmen som er direkte næringsfiendtlig.
Høringsuttalelsen er signert av administrerende direktører for næringsforeningene, Harald Minge og Trond M. Backer.
Les høringsuttalelsen i sin helhet her.