For å oppnå Green City-status kreves løsninger for å øke resirkuleringsgrad av alle eksisterende avfall, sier Anton Voskoboynikov, daglig leder hos selskapet Aqua Fluid Biotech. Slike løsninger kan nå testes i rammen av et samarbeidsprosjekt mellom Kristiansand kommune, renseanlegget på Odderøya og Aqua Fluid Biotech Group fra Arendal.
Jobber for å oppnå "Green-City"-status
- Avfall og avløp som kloakk, tørket slam, medisiner, plast, fiskeslam, avfall fra prosessindustri, elektronikk, elektriske batterier kan konverteres til en rekke verdifulle produkter og energi, inkludert "grønn" hydrogen. Slam som blir igjen etter prosessen på renseanlegget kan omdannes til grønn energi, renset biogass, mineralpulver og destillert vann. Alt dette kan brukes som et rimelig råstoff for produksjon av grønn energi, og en rekke verdifulle produkter for flere industrier, forklarer Voskoboynikov.
Videre forklarer han:
- De tre hovedproduktene er destillert vann, renset metan og grønn strøm, som er råstoff for produksjon av "grønn" hydrogen. Driftskostnadene for produksjon av grønt hydrogen kan i så fall være under 1 dollar per kg samtidig som det sikres høy renhet av gasser og miljøvennlighet i prosessen som helhet.
Redusere CO2-utslipp
Samarbeidsprosjektet mellom selskapet til Voskoboynikov og Kristiansand kommune vil føre til at en by som Kristiansand vil kunne redusere klimagassutslipp på minst 2 millioner tonn CO2-ekvivalenter på bare ett år.
- I tillegg tar dette volumet kun hensyn til direkte klimagassutslipp uten å ta med indirekte klimagassutslipp, forklarer Voskoboynikov.
Han forklarer at hele renseanlegget for avløp fullt ut overføres til resirkulering med Aqua Fluid-løsningene og at dette betyr at 10 byer med en befolkning på hundretusen innbyggere på ett år kan redusere utslipp av 1 Gt CO2-ekvivalenter. Dette vil kunne gi Aqua Fluid Biotech Group en status "gigacorn" - et selskap som potensielt kan avsette 1 Gt CO2 per år.
Problematisk avfall
- Utviklingen av dette prosjektet i regi av Kristiansand kommune vil i tillegg åpne for mulighet for å ta imot problematisk avfall til gjenvinning, for eksempel plast, impregnert tre og usortert avfall. Dermed kan en unngå kostnader for logistikk og forbrenning, sier Voskoboynikov.
- Hvis produksjon av hydrogen kan realiseres med standard teknologi, lagring og transport skaper det fortsatt utfordringer for overgang til hydrogenenergi.
For å løse dette problemet har Aqua Fluid Biotech Group signert en samarbeidsavtale med et tysk selskap, PAB GmbH Co&KG, som i samarbeid med en rekke tyske selskaper tilbyr en løsning for lagring og transport av hydrogen og andre gasser.
- Dette har muliggjort realisering av ideen om lavkarbonutvikling av en region - "Green H2 Region". For å gjennomføre et slikt prosjekt organiserte vi et samarbeid med ledende europeiske ingeniørselskaper som bruker avanserte energibesparende teknologier, sier Voskoboynikov.
Prosjektet til Kristiansand kommune kan føre til implementering av nye løsninger for design og prosjektering av grønne byer, med et helhetlig system for håndtering av materialstrømmer, konvertering av avløp og avfall til verdifulle produkter, og produksjon av hydrogen for å dekke energibehovet til lokal industri, boliger og kommunale tjenester.