Tanja Erichsen er prosjektleder i Agder H2. Nettverket jobber for at hydrogenindustrien på Sørlandet løfter seg.

Hydrogennettverk i rask vekst

01.02.2023 | Håkon A. Repstad
70 bedrifter har meldt seg inn i hydrogennettverket Agder H2 som ble lansert i november.
Tirsdag 22. november var det kick-off for den nye satsingen Agder H2. Nettverket opplever solid vekst og jobber for å løfte Agder som et nasjonalt knutepunkt for hydrogen. Kystlinjen, tilgang på ressurser, teknologi og kompetanse er noe av det som gir regionen unike muligheter og fortrinn både nasjonalt og internasjonalt, mener prosjektleder i Agder H2, Tanja Erichsen. 

Denne uken var hun og Kine Broms Sletengen fra Greenstat hos Næringsforeningen for å fortelle om hydrogenindustrien og teknologien, og nettverkets arbeid. Erichsen fortalte om hvordan nettverket jobber for å kartlegge, fremme og synliggjøre prosjektene i regionen.
 
Konkrete prosjekter

Akkurat nå er det planlagt en rekke nasjonale hydrogenfabrikker hvor fem av disse kystnære anleggene ble tildelt ENOVA-støtte i juni 2022: Kristiansand, Florø, Hitra, Rørvik og Glomfjord. Enova tildelte samtidig støtte til utvikling av syv fartøy som drives av hydrogen/ ammoniakk. Hydrogenknutepunkt Agder planlegger for realisering av hydrogenfabrikken på Fiskå i Q4/ 2024. Prosjektet er på initiativ fra Greenstat og Everfuel med investeringsstøtte fra Enova på kr 148 millioner.
 
Hydrogen egner seg godt for mellomdistanser for fergetrafikk og tungtransport. Batteri egner seg bedre for korte distanser, og ammoniakk for de lengre internasjonale rutene. 

- For mellomdistanser som Norge-Danmark og Norge-Nederland og kysttransport er hydrogen perfekt, forklarer Erichsen.

Stort potensial

Det forventes en hydrogenomsetning på minimum 83 milliarder kroner per år innen 2030, ifølge en analyse fra Menon Economics av nov 2022 . Regjeringens estimat er at det skal produseres 246 000 tonn hydrogen per år. Til sammenligning skal anlegget på Fiskaa produsere 8 tonn grønt hydrogen per dag i første fase. Innen 2027 skal dette økes til 24 tonn per dag.

– Dette vil bli kjempestort og være helt avgjørende for grønt skifte innen transport, sier næringspolitisk leder, Roar Vigeland Osmundsen, i Næringsforeningen.

Men skal Norge og Agder lykkes med fornybarsatsingen blir det mer og mer kritisk å finne nok strøm, understreker Osmundsen.

- Som også Energikommisjonen peker på, så er behovet for å produsere nok strøm, kolossalt. Allerede i 2026 ventes Agder å få kraftunderskudd. Vi skal ta en posisjon på havvind og få denne kraften inn til Agder, men vi kommer ikke utenom sol og vind på land. Både arealplanene til kommunene samt de fylkeskommunale planene som styrer arealbruk, må ta dette inn over seg,

Samler aktørene 

- Agder H2 skal jobbe for at hydrogenindustrien på Sørlandet løfter seg, og vi skal fremme våre medlemmer og store regionale fordeler i det nasjonale og internasjonale bildet. Vi samler, styrker og fremmer våre ulike hydrogenaktører gjennom jevnlige medlemsmøter og Energipub siste torsdag i måneden, sier Erichsen.

Energipub er et samarbeidsprosjekt mellom Agder H2 Nettverk, Fremtidens Havvind, Maritim Forum Sør og Norsk Petroleumsforeningen (tidligere Petropub).

Følgende aktører står bak prosjektet:  Teknologiklyngen GCE NODE, Greenstat, Glencore, Agder Energi AS, UiA, Agder fylkeskommune og Business Region Kristiansand. Det treårige prosjektet støttes av Sørlandets Kompetansefond. 

Er du interessert i å vite mer om Agder H2 kan du registrere deg her.  Medlemsskapet er bransjeuavhengig og gratis.
 
facebook