Historisk havnesamarbeid vil akselerere norsk havvind-satsing

Nyheten ble kjent under konferansen Wind Europe som går av stabelen i København denne uka. Storhaug forteller at de har hatt samtaler med Esbjerg i lengre tid.
- Esbjerg er tydelig på at skal satsingen fra Sørlige Nordsjø II bør skjer fra oss. Vi kan nå lære av Esbjergs erfaringer. De er verdens viktigste havn for havvind, så at de vil samarbeide med oss som viktig havn for havvind, er veldig stas, sier Storhaug.
Vil du beskrive dette som en milepæl?
- Dette er enormt. Og vi har jobbet for dette i mange år og besøkt Esbjerg mange ganger.
Dennis Jul Pedersen, CEO hos Port Esbjerg, har bodd i Kristiansand og kjenner området og kompetansen som vår region har.
- Jeg tror Esbjerg verdsetter den maritime kompetansen i Norge generelt og Sørlandet spesielt, fortsetter Storhaug.
Stort potensial for Mandal
Historien til Esbjerg har mange paralleller til vår del av Norge. På 1800-tallet var byen en liten fiskelandsby. Da de fant olje i Nordsjøen ble det Danmarks oljehovedstad, men de siste årene har de gått i grønn retning.
Status i dag er 11000 personer som er direkte ansatte i havna, i en by som er litt mindre enn Kristiansand. Legg til at en industriarbeidsplass genererer 3-4 flere ansatte for øvrig.
Esbjerg viser vel potensialet i Mandal om man lykkes?
- Helt åpenbart. Men jeg skal ikke love noe, for vi må begynne en plass.Vi snakker å bygge industri fra bunnen av. Det må gjøres ordentlig og over tid. Men det gis oss en fantastisk mulighet til å komme ordentlig i gang, sier Storhaug.
Næringssjef i Lindesnes, Kjell Rune Olsen, gleder seg stort over nyheten.
- Jeg tror det befester Windports rolle med en slik profesjonell partner som gjort feilene før. Det understøtter at Windport er et troverdig alternativ, slik at det materialiserer seg. Nå hjelper de havna til å gjøre de riktige tingene med en gang. Det tar ned risiko for kundene og er en klar styrke for Agder, sier Olsen. Han tilføyer:
- Ny E39 gjør at Windport ligger sentralt for store deler av regionen. Når dette kan være i drift har vi enda mer god vei som binder Agder sammen.
Har plass til vekst, men politikken mangler
Mandal har 200 mål i dag på Gismerøya, men potensialet er 1000 mål. Esbjerg har 6000 mål og skal utvide litt, men er i praksis utsolgt.
- Så det viser at vi ikke er i en regionkamp med andre landsdeler i Norge. Enten skjer i denne satsingen i Norge eller så skjer det en annen plass, konstaterer Storhaug.
Hva trenger dere politisk for å lykkes videre?
- Vi klarer ikke å regne hjem denne businesscasen i et enkelt prosjekt. Vi må gjøre store investeringer, og må enten ha noen garantier for fremtidige havvind-prosjekter og/eller få garantier på finansiering i form av en risikoavlastning.
- Her snakker vi investering der det tar lang tid før det kommer inntekter. For AS Norge er dette et lavrisiko-prosjekt med tanke på å generere inntekter og kunnskap, bygge ny industri, med kunnskapsutvikling og teknologiutvikling som det bringer med seg. Men vi trenger hjelp, der risikoavlastning i starten er avgjørende, sier Storhaug.
Hastverk
Under konferansen i Købehavn står Windport sammen med blant annet Kristiansand havn. Kommunikasjonssjef Isabelle-Louise Aabel er tydelig på at skal man lykkes i dette verdensmesterskapet, må man forstå at saken haster.
- Jeg tror ikke forståelsen av hvor mye det haster med beslutninger har sunket nok inn. Mange politiske nivåer må forstå at det haster, særlig knyttet investering.
Ventyr/ParkWind som skal bygge ut Sørlige Nordsjø II har sagt at det må skje noe i år?
- Ja. Vi må vise en konkret fremdriftsplan i løpet av dette året, hvis ikke blir dette vanskelig.
Du nevnte flere nivåer som må forstå alvoret?
- Energidepartementet og Stortinget er viktig. Men det er bare en del av beslutningstagerne. Fiskeridepartement og næringsdepartement har også et ansvar. Og husk at havner i Norge er enten kommunale eller private.
- Det betyr at også kommunepolitikerne må kjenne sin besøkelsestid. Uten nok areal kommer intet. Det brukerne av havna som definerer hva denne som verktøy skal inneholde. Den kunnskapen og forståelsen håper vi også når det politiske nivå, sier Aabel.
Satsing i en urolig i verden
Et bakteppe under konferansen er den urolige tiden vi er inne i med økte tollmurer og nedgang på børsene. Analytikere trekker frem at nedgang i økonomien kan gå utover nye satsinger.
Hvordan har dere analysert uroen som nå pågår, Storhaug?
- Vi må ta utgangspunkt i det vi vet, som er stort: Sørlige Nordsjø II er bestemt utbygget. Dette blir Norges desidert største kraftverk som produserer 7 TWh strøm i året. Det er mye større enn alle vannkraftverk. Den strømmen vil bli tatt inn til Sørlandet. Så er spørsmålet om vi vil benytte anledningen til å bygge opp industri rundt det.
- Det er uroligheter ja, men Europa blitt mer klar over at vi må stå samlet, sikre tilgang på energi og ha energisikkerhet. Norge må være en del av dette. Og når vi i Norge kan balansere dette med vannkraft som jeg tror alle misunner oss, sier Storhaug i Windport.
Hun avslutter:
- Esbjerg snakker om dette samarbeidet fordi det er oppgaver som vi må løse sammen. I Norge har vi dypt vann, noen egenskaper som mangler mange andre steder. I sør-Norge har vi lite forskjell på flo og fjære og slipper å mudre.