Aktuelt
Ideen om prosjekt Recruit ble skapt under en workshop med Agdering og Trainee Sør i april 2023. Temaet var: Hvordan kan vi skape Agders kompetansedatabase?

– Det er nå vi må handle for å gi Agder et konkurransefortrinn

18.10.2024 | Håkon A. Repstad
Omtrent halvparten av de uten familietilknytning som kommer til Agder for å jobbe, slutter å jobbe i Agder innen fire år, viser ny studie.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
Studien RECRUIT adresserer utfordringer i Agder med å tiltrekke og beholde kvalifisert arbeidskraft. Prosjektet er ledet av Agdering og gjennomføres i samarbeid med NORCE og en rekke regionale aktører. De første funnene ble presentert 17. oktober på Fylkeshuset i Kristiansand.

– Det er nå vi må handle for å gi Agder et konkurransefortrinn og sørge for at regionen tiltrekker seg talenter, sier Ingvild Jensen, daglig leder i Agdering og prosjektleder for RECRUIT.

NHO sitt Kompetansebarometer viser at 60 prosent av bedriftene i Agder ikke får dekket behovet for kvalifisert arbeidskraft. Det satses derfor tungt på relevante utdanningsløp og tiltak rettet mot de som står utenfor arbeidslivet.

Samtidig er man også avhengig av å hente ansatte fra andre regioner eller utlandet for å lykkes. Studien tok utgangspunkt i de 8500 personene som begynte å jobbe i Agder i 2019, men ikke gjorde det i 2018, og undersøkte i hvor høy grad disse personene ble værende i jobb i Agder frem til 2023.

Foreløpige funn viser at 55 prosent av arbeidere med lav regional tilhørighet til Agder forsvinner ut igjen innen fire år. Årsakene er blant annet å finne i utfordringer med å etablere sosiale nettverk og skaffe arbeid til partner. Boligsituasjon og jobbmuligheter fremstår som kritiske faktorer for både tiltrekking og fastholdelse av arbeidskraft.

Norce-forskerne har gjort en sammenligning med Rogaland, og funnene tyder på at jobbfastholdelsen er noe lavere i Agder. Mer spesifikt er jobbfastholdelsen blant de med lav regional tilhørighet 1 til 7 % lavere i Agder, avhengig av hvilken type arbeidstakergruppe man ser på. 

Spørsmålet er derfor om man har hatt en tung nok satsing på sosial inkludering og tilrettelegging for tilflyttere i regionen. Andre undersøkelser viser, ifølge prosjektledelsen, at så mye som 75 prosent av stillingene i regionen blir ansatt via private nettverk, som medfører risiko for sterk regional konkurranse om arbeidskraft, og at man går glipp av mye viktig kompetanse. Samtidig skaper det utfordringer for tilflyttere som mangler nettopp lokalt nettverk, forklarer prosjektlederen. 

I Næringsforeningens medlemsundersøkelse fra mars 2024 oppga 49,5 % av bedriftene at de hadde funnet kandidaten som fikk jobben ved siste ansettelse gjennom eget nettverk.


Det er nå vi må handle for å gi Agder et konkurransefortrinn og sørge for at regionen tiltrekker seg talenter. - Ingvild Jensen, daglig leder i Agdering.


På Fylkeshuset samlet RECRUIT-prosjektet regionale aktører «for å snu trenden og heller skaffe Agder et konkurransefortrinn ved å utvikle helhetlige løsninger». Den endelige rapporten forventes å bli et viktig verktøy for både offentlige og private aktører som jobber med rekruttering og regional utvikling. 
facebook