Torstein Thorsen Ekern i Greenstat AS forteller om Hydrogen-knutepunkt Agder. Foto: Håkon A. Repstad

- Nå går det fra powerpoint til realisering

13.09.2022 | Håkon A. Repstad
Agders planer for hydrogen, solenergi og industrivind realiseres her og nå. Det var budskapet fra foredragsholderne under et fullsatt frokostmøte om fremtidens energikilder i Lillesand.
- Vi må ha mer solkraft og vindkraft, samtidig som vi satser videre på havvind. Vi må produsere mye mer fornybar energi i tiden som kommer.

Det sa fylkesordfører, Arne Thomassen, da han innledet frokostmøtet på Horisonten hotell- og konferansesenter i Lillesand, tirsdag.

Store hydrogenplaner
 
- Nå går det fra powerpoint til realisering. Det skjer her på Agder, sa Torstein Thorsen Ekern, manager i Greenstat AS.

I april annonserte selskapet planene om at de sammen med Everfuel skal etablere Hydrogen-knutepunkt Agder, med base i Kristiansand.


I en pressemelding fra annonseringen står det at de i et samarbeid mellom de to partene, og industriselskapene Elkem og Glencore Nikkelverk, vil jobbe mot et hydrogenproduksjonsanlegg på Fiskå i Kristiansand. Everfuel og Greenstat vil også etablere et distribusjonssenter for hydrogen rettet mot det raskt voksende markedet innen maritim sektor samt bygg- og anleggsbransjen, lastebiler, busser og andre grønne energiforsyninger til industrielle kunder.

- Vi kommer til å levere åtte tonn hydrogen fra anlegget på Fiskå per dag. Oksygen og varme er biprodukter av produksjonen. Dette gjør at vi blant annet kan levere oksygen til nikkelverket, utdypet Ekern.


Byggingen er planlagt å bestå av to faser, hvor første fase er et hydrogenproduksjonsanlegg med en 20 MW elektrolysør som produserer rundt 8 tonn grønt hydrogen per dag. Den andre fasen, som forventes satt i drift i 2027, utvider hydrogen-anlegget til en total kapasitet på 60 MW og en produksjon på rundt 24 tonn/dag, opplyses det i pressemeldingen.

Ekern trakk fram Holland-Norway Lines, FFS Marine og Arriva Shipping som alle har signert intensjonsavtaler om å ta i bruk hydrogen fra produksjonsanlegget på Fiskå. Asko Agder og Implenia er eksempler fra andre bransjer som har gjort det samme.

Greenstat-manageren snakket videre om planene for Kjerlingland, som ligger ved E-18 i Lillesand. Her planlegges det vindturbiner og solcellekraftverk for produksjon av grønt hydrogen. Dette skal forsyne tungtrafikken langs E-18. Asko er et av selskapene som skal ha på plass hydrogenlastebiler fra 2025.

 

Integrerte solceller i takstein

Solenergi ble neste tema da Selma Kveim, prosjektleder i Skarpnes AS, overtok ordet. Hun var opptatt av å formidle lønnsomheten av å satse på solenergi i privatboliger.

Skarpnes har utviklet tak-teknologi og produsert takstein siden 1919. Nå leverer de verdens første strømproduserende betongtakstein, Ovati. Ifølge Kveim vil en investering i denne type takstein medføre omlag 10-12 års inntjeningstid. 

- En slik investering vil lønne seg mer enn å for eksempel pusse opp et bad, påpekte Kveim, som mener nytten av solceller har vært underkommunisert i Norge.

- Vi hadde produsert 66TWh hvis vi legger solceller bare på tak, noe som er halvparten av det vi bruker i Norge i dag. Vi har ikke tid til å vente, men vi trenger ikke å vente. Vi har sol.

Hun la til at maksproduksjonen i solceller ligger på rundt 25 grader. Derfor er norsk klima svært godt egnet for solkraftproduksjon.


Selma Kveim, prosjektleder i Skarpnes AS, snakket engasjert om mulighetene som ligger i solcellekraft.

Agders første og Norges største solpark

Solenergi var også temaet da Trygve Raen, daglig leder i BTG Solenergi tok ordet.

Han forklarte at det nordiske klimaet, med lange mørke vintre, krever mye belysning. Han fortalte om hvordan BTG har jobbet med å utvikle soldrevne belysningssystemer, og hvordan disse kan være lønnsomme sammenlignet med tradisjonell gatebelysning som krever trafokiosk og mer omfattende gravearbeid.
 
I tillegg trakk han fram hvordan de nå jobber for å etablere Agders første og Norges største solpark litt sør for Birkeland. 

- Tilfeldighetene gjorde at den beste plasseringen var et steinkast fra kontoret vårt, forklarte Raen.

Området er et flatt terreng på 185 mål og skal hete Birkeland Solpark.

I følge Raen krever anlegget minimalt med naturinngrep. Selskapet, som har inngått et prosjektsamarbeid med Agder energi, har som mål å starte byggingen i 2023 dersom alle tillatelser og avtaler kommer på plass.

Frokostmøtet ble arrangert i regi av Sparebanken Sør og Næringsforeningen i Kristiansandsregionen.






 
facebook