Medlemsnytt
Bygg og anlegg er landets største fastlandsindustri. BDO har nå lansert Bygg- og anleggsanalysen for 2023.

Frykter permitteringsbølge og konkursskred

03.11.2023
En fersk analyse konkluderer med høy risiko for permitteringer og konkurser i Bygg- og anleggsbransjen.
Revisjons- og rådgivningsselskapet BDO gjennomfører hvert år en analyse av Bygg- og anleggsbransjen i Norge. I tillegg til en grundig gjennomgang av resultatene for 2022, deler bransjeekspertene sine innsikter og tanker om fremtiden i analysen.

Bygg- og anleggsbransjen er soleklart på topp når det gjelder konkurser. I løpet av 2. kvartal i 2023 var det hele 325 konkurser, noe som er en økning på 12 prosent fra samme kvartal i fjor.

Statistikken for 3. kvartal viser at trenden fortsetter. Rentehevinger og bråstopp i boligmarkedet er viktige årsaker til dette, ifølge rapporten.

- Økende renter og høye materialkostnader, kombinert med synkende eiendomspriser og stigende personalkostander blir utrolig krevende for bransjen. På toppen av det hele er det innført forbud mot innleie av arbeidskraft til bygningsarbeid, noe som særlig har rammet Østlandet, forklarer Henning Dalsegg, som leder bransjesatsingen innen bygg og anlegg i BDO.

Usikkerhet kan bli den nye normalen, og for bransjen blir det krevende å tilpasse seg en ny virkelighet.

- Mange ledere vil for første gang måtte ta den virkelig vanskelige praten med sine medarbeidere. Flere vil bli tvunget til å gjennomføre permitteringer og kutte kraftig i budsjettene, kampen for å unngå konkurs blir reell for mange denne høsten og vinteren, advarer Dalsegg.

Avtagende aktivitet og magre ordrebøker vil presse likviditeten. Så snart inflasjonen er under kontroll, bør det offentlige igjen ta ansvar for å øke etterspørselen og bygge Norge videre, påpeker Dalsegg.

Han mener det er flere grep bedrifter bør ta når det begynner å butte imot.

- Ha kontroll på balansen og likviditeten, gjør tiltak tidsnok og ikke tro at dette kommer til å gå over med det første. Med et økende antall konkurser, gjelder det nå å gjøre gode vurderinger av hvem man jobber for og hvem man kjøper tjenester fra. Konkurser på kunde- eller leverandørsiden kan koste mye, sier Dalsegg.

Bransjeekspertene peker på at den pågående økonomiske nedturen skiller seg ut ved at den har et geografisk utspring fra områdene i og rundt Oslo. Tidligere har økonomiske kriser gjerne startet med industrien på kysten. 

- Nedturen har sitt episenter i og omkring Oslo og bråstoppen i boligmarkedet. Det er manglende igangsetting av nye boliger, stopp i salg og forventninger om fallende priser. Frem mot jul forventes det en økning i permitteringer, arbeidsledighet og et økende antall konkurser i bransjen, spesielt i området i og rundt Oslo, sier partner Jostein Håland.

For Agder er den årlige omsetningsvekst i 2022 på 16,4 % som er noe høyere enn de nasjonale tallene på 13,3 %. Driftsmarginen for hele bransjen på 5,0 % ligger noe over de nasjonale tallene på 4,5 %.
facebook