Forutsetninger for godt næringsarbeid
Denne rollen har de sammen med fylke og stat. Sammen rår de over virkemidler som kan hjelpe et selskap i starten. De kan gi veiledning på veien, som kan tiltrekke investeringer og skape mer aktivitet og sørge for at bedrifter vokser. Det offentlige yter hjelp i konkrete prosjekter og bidrar til markedsføring av regionen, enten dette er overfor besøkende, beboere eller selskaper som ønsker å etablere seg eller investere her.
Hva som skjer i en kommune av Kristiansands størrelse betyr mye. Kristiansandsregionen er Norges sjette største bo- og arbeidsmarked. Til sammenligning er Stavanger Norges tredje største. Men tallene bak viser at Kristiansand er svært viktig for Agder: Der Stavanger kommune har 40 prosent av innbyggerne i sin region, har Kristiansand 70. Legg til at Kristiansandsregionen har 55 prosent av innbyggerne i hele fylket Agder.
Hvilke avgjørelser som fattes i bystyresalen i Kristiansand, har dermed konsekvenser langt utover kommunegrensen. Rollen regionhovedstaden spiller her er enda viktigere enn i andre regioner. Derfor er det bra at det ligger et tverrpolitisk initiativ bak for å se på organiseringen av næringsarbeidet.Kristiansand er svært viktig for Agder: Der Stavanger kommune har 40 prosent av innbyggerne i sin region, har Kristiansand 70.
Kristiansand er under re-organisering, noe som også omfatter næringsarbeidet. Ny næringssjef tiltrer i første del av 2025. Når så mye skjer, er det derfor på tide å minne om noen grunnleggende oppgaver bare kommunen kan ta og som er forutsetninger for vekst og verdiskaping:
- Sørge for at det er tilstrekkelige næringsarealer tilgjengelig. Dette må være en oppgave næringsavdelingen følger tett og måles på. Avdelingen må passe på at kommunens eget næringsselskap (Knas) følger opp. Knas er verktøyet kommunen har for å sikre tomter, særlig næringsarealer i størrelser det er vanskelig for private å eie. Det vil si tomter over 10 mål for større etableringer, samt arealer som krever mye energi. Når kommunen nå ser på rollen til eget næringsarbeid, må de derfor inkludere rollen til næringsselskapet. Flertallet i politikken ber nå i forbindelse med budsjettarbeidet om en sak der man ser på hvordan Knas kan rendyrke rollen til å arbeide med næring. Men saken må ses bredere: Står utbyttekravet politikerne har pålagt Knas i veien for å sikre næringsarealer på lang sikt? Et strengt utbyttekrav tvinger frem kortere horisont. Dette spørsmålet er enda viktigere enn om rollen rendyrkes til næring, slik flertallet ønsker.
- Være en tydelig stemme for næringslivet inn i administrasjonen. Vi mener næringsavdelingen har lidd under et manglende mandat her. I saker som er viktige for næringslivet, kommer ikke næringsperspektivet godt nok frem. Til dette hører selvsagt at næringsavdelingen må fortsette sin tette kontakt med næringslivet.
- Arbeidet med kommunens vertskapsrolle. Når større aktører banker på døren, må kommunen være klar. Vi mener Kristiansand kommune ikke var klar da Morrow kom på banen, men er bedre rustet nå. Å tiltrekke seg investeringer, er noe av det mest sentrale en kommune kan arbeide med. Men vertskapsrollen handler også om å tiltrekke kompetent arbeidskraft, inkludert internasjonal arbeidskraft, og den må jobbe aktivt og strategisk for at folk blir boende her.
- Bestille oppdrag og arbeid som er viktig for nye næringer, men i begrenset grad utføre det selv. Prinsippet om armlengdes avstand mellom giver og utfører må gjelde. Et godt eksempel de siste årene på det er kommunens støtte til arbeidet vi gjør i Flere i arbeid (som handler om å få folk utenfor arbeidslivet inn i jobb), og havvind-satsingen i samarbeid med ulike aktører, primært ledet av GCE Node.
- Bidra til at regionen markedsføres for å sikre flere besøkende, fastboende og investeringer. Et tydelig internasjonalt arbeid er sentralt. I dag er dette ikke underlagt næringsavdelingen, men de små ressursene kommunen har, bør samles.
Vi har alle lest om kommune-Norges finansielle problemer, der mange må kutte for å skape balanse i budsjettene. Da er det viktig å minne om: Økt verdiskaping gir flere skatteinntekter.
Økt verdiskaping kommer i en attraktiv region, der man ser de tre forutsetningene for attraktivitet i en sammenheng: En kommune skal være attraktiv å besøke, å bo i og investere i. En næringslivsleder oppsummerte dette slik til ordfører Matthias Bernander under havvindmessen i Hamburg i høst: «Du må skape en attraktiv by å bo i, som det er gøy og godt å bruke, med gode tilbud, for da ønsker folkene vi vil ansette å bli boende her.»
Næringslivet alene sørger ikke for alt dette, men du kommer ikke utenom næringslivet hvis du vil skape en attraktiv kommune å besøke og bo i.
Trond M. Backer
Adm. dir. Næringsforeningen
Roar Vigeland Osmundsen
Næringspolitisk leder, Næringsforeningen